Scafandrii ruși au recuperat un tanc de pe fundul Mării Barents care se afla la bordul unui vapor ce s-a scufundat în 1943 în timp ce se îndrepta spre portul Murmansk în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Armata rusa isi improspateaza arsenalul cu un tanc de epocaFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Știrea transmisă de site-ul rusesc Riafan a fost observată de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, acesta glumind că „lucrurile trebuie să fie chiar mai disperate în armata rusă decât credeam.

Riafan precizează că tancul american care s-a scufundat în timpul „Marelui Război Patriotic” se afla la bordul navei de transport „Ballot” care a pornit din Scoția cu destinația Murmansk „cu o încărcătură de combustibil și diverse echipamente furnizate prin programul Lend-Lease”.

Site-ul rusesc notează că nava s-a scufundat în data de 2 decembrie 1943 după ce a intrat în stânci din cauza vizibilității reduse cauzate de vreme rea.

„Puțin din încărcătura navei a mai rămas în cei 80 de ani care au trecut de la scufundarea sa. Potrivit poveștilor scafandrilor, în cală sunt doar grămezi de metal ruginit. Cu toate acestea, rezervorul descoperit și ridicat la suprafață este bine conservat”, mai precizează jurnaliștii ruși.

Rușii vor analiza dacă tancul din al Doilea Război Mondial merită restaurat

Tancul recuperat de pe funul mării este un model M-3 „Lee”, produs în Statele Unite între 1941 și 1942 și numit după generalul confederat Robert E. Lee.

„Toate lucrările au durat aproximativ patru zile și s-au desfășurat în condiții foarte dificile din cauza curenților puternici din acest loc, care deseori își schimbă direcția”, mai notează Riafan.

Site-ul rusesc anunță de asemenea că tancul va fi trimis „în viitorul apropiat” la batalionul de reparații al Flotei Nordului, unde, „după o examinare amănunțită”, se va lua o decizie privind restaurarea acestuia.

Riafan mai amintește că după restaurare un astfel de tanc a luat parte o dată la Parada Victoriei în al Doilea Război Mondial ce a fost organizată în Murmansk.

Urmărește ultimele evoluții din a 226-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.