După mai mulți ani de tensiuni axate pe trecutul sclavagist al Statelor Unite, statuia generalului Robert E. Lee, fostul comandat al sudiștilor, a fost înlăturată de statul Virginia, aceasta fiind considerată un simbol rasist, relatează AFP.

statuie Robert E. Lee inlaturata din VirginiaFoto: Captura YouTube

După 130 de ani pe soclul său, statuia ecvestră de 12 metri înălțime a fost coborâtă cu o macara în Richmond, fosta capitală secesionistă din timpul Războiului Civil din 1861-1865.

Sute de oameni s-au adunat să vadă de la distanță evenimentul în care opera artistului francez Antonin Mercié a fost smulsă de pe soclul său.

Șeful militar al armatei confederate, Robert Lee, a luptat cu statele din sud împotriva celor din nord care aboliseră sclavia.

Această înlăturare „șterge o pată a istoriei Virginiei și a istoriei Americii”, a mărturisit Muhammad Abdul-Rahman, reprezentant al unei asociații locale.

În timp ce multe monumente confederate din întreaga țară au fost recent demontate pe furiș - uneori la miezul nopții - sub presiunea mișcării Black Lives Matter, guvernatorul democrat al Virginiei, Ralph Northam, a dorit să-i ofere evenimentului un impact național.

Monumentele care îl celebrează pe Robert Lee și celelalte mari figuri ale statelor sudice sunt astăzi văzute ca simboluri rasiste de o bună parte a americanilor, alții considerând dimpotrivă că fac parte din moștenirea lor istorică.

Guvernatorul Northam și-a anunțat intenția de a înlătura statuia generalului în iunie 2020, la zece zile după moartea, în Minneapolis, lui George Floyd, asfixiat sub genunchiul unui polițist alb.