O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de recruți ruși din regiunea Iacutia aflată în Siberia arată ce conține ranița cu care aceștia sunt trimiși la instrucție înainte de a ajunge pe front.

Pachetul primit de recrutii din IacutiaFoto: Captura video

Pachetul primit de la autoritățile regionale include o trusă de prim ajutor, o ciocolată și tampoane din care să fie folosite pentru oprirea sângerării în caz că militarii sunt răniți pe front.

De altfel, o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pe 26 septembrie, la nici o săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, arată instructajul primit de recruții ruși inclusiv în domeniul folosirii absorbantelor și tampoanelor pe front.

„Tot ce vă dă armata este uniforma și arme. Nimic altceva. Ne-am echipat oamenii cu forțele proprii. Asta se aplică și medicamentelor. Medicamente împotriva diareei, apă oxigenată, garouri. Nu am destule pentru voi”, le spune maistrul noilor recruți.

„Cereți rudelor să vă trimită. Luați kit-urile de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți. Cereți-le soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt tampoanele? Pentru a opri sângerarea. Introduceți tampoanele direct în rana provocată de glonț și asta e tot! Tamponul începe să se umfle și închide rana. Băieți, știu asta de la războiul cecen. Absorbantele sunt o necesitate”, le explică militarul veteran.

Mobilizare cu cântec a recruților în Rusia

Prima înregistrare video apărută pe rețelele de socializare cu mobilizarea în Rusia a apărut din Iacutia, o vastă regiune din Orientul Îndepărtat Rus, imaginile surprinzând momente dramatice cu bărbați care își iau rămas bun cu ochii în lacrimi de la soțiile și copiii lor.

Numeroasele filmări apărute ulterior din timpul mobilizării ordonate de Putin au surprins ipostaze mai puțin emoționante, unele dintre acestea viralizându-se pe rețelele de socializare după ce au arătat recruți în diferite ipostaze jenante din cauza consumului de alcool.

Modul haotic în care s-a desfășurat mobilizarea, cu numeroși recruți primind ordine de încorporare deși nu erau eligibili pentru a servi în forțele armate, au provocat un scandal național în Rusia.

Pe 30 septembrie Vladimir Putin a vorbit personal despre acest lucru, după ce amploarea dezastrului nu a putut fi ascunsă nici măcar de televiziunile rusești, liderul de la Kremlin cerând „corectarea greșelilor”.

Miercurea aceasta Putin a anunțat că a semnat un decret în acest sens. Doar o zi mai târziu, un grup de 500 de soldați ruși recent mobilizați s-au filmat la granița cu Ucraina pentru a denunța condițiile „inumane”, lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri.