Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a semnat un decret care face „corecții” în procesul mobilizării parțiale anunțată la 21 septembrie, relatează Reuters.

Soldați ruși în orașul SamaraFoto: DreamsTime

Vorbind la o întâlnire cu profesorii, difuzată la televiziunea de stat, Putin a spus că decretul va amâna recrutarea pentru categorii suplimentare de studenți, inclusiv cei înscriși la universități private acreditate și anumiți studenți postuniversitari.

„Corectarea greșelilor” vine în timp ce nemulțumirea a crescut din cauza convocării adesea haotice a recruților.

Mass-media și rușii de pe rețelele de socializare au raportat cazuri de mobilizare a persoanelor în vârstă, a studenților, a bolnavilor sau a recruților fără experiență militară. Mobilizarea a declanșat, de asemenea, demonstrații și fuga a mii de oameni în străinătate.

"Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta", a mustrat Putin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunea rusă.

Președintele s-a referit la convocarea capilor de familii numeroase, a persoanelor care suferă de boli grave și a celor foarte în vârstă, care ar trebui să fie scutiți prin lege.

"Dacă s-a făcut o greșeală, aceasta trebuie corectată, iar cei care au fost convocați fără un motiv adecvat trebuie aduși acasă", a declarat Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, recunoscuse deja că s-au făcut "greșeli" în cadrul mobilizării, care ar fi trebuit să implice 300.000 de rezerviști cu experiență militară sau cu abilități utile, cum ar fi șoferi de camion.

Rușii fug din țară

Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi pe 21 septembrie, arătau datele oficiale din mai multe ţări, relata pe 29 septembrie CNN.

Aproximativ 100.000 de ruşi au trecut în Kazahstan săptămâna trecută, declara miercurea trecută Marat Kozheyev, ministrul adjunct de Interne din Kazahstan, potrivit Kazinform, o agenţie de presă deţinută de stat.

Cel puţin 53.136 de persoane au trecut graniţa dintre Rusia şi Georgia în perioada 21-26 septembrie, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul de Interne din Georgia.

Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creştere de peste 30% faţă de săptămâna trecută, a anunţat marţi Agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, Frontex.

Trimiși pe front fără pregătire sau echipament

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

"Sunt oameni acolo care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", a spus George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Această observație a fost susținută de numeroase povești și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Rezerviștii trebuie să fie instruiți și echipați înainte de a fi trimiși la război, a explicat Barros. Cu toate acestea, mulți vor primi acum doar una sau două luni de pregătire, ceea ce este departe de a fi suficient.