Pe frontul din sudul Ucrainei, trupele ucrainene își consolidează pozițiile și se regrupează în nordul regiunii Herson, după ce au obținut câștiguri majore în ultimele 48 de ore, în timp ce trupele rusești încearcă să își revină după avântul pe care l-a luat armata ucraineană, notează Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare privind evoluția conflictului.

Militari ucraineni pe linia frontuluiFoto: STR / AFP / Profimedia

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a confirmat marți că trupele ucrainene au eliberat Lyubimivka, Khreshchenivka, Zolta Balka, Bilyaivka, Ukrainka, Velyka Oleksandrivka, Mala Oleksandrivka și Davydiv Brid, după cum a evaluat ISW tot marți.

Statul Major General al Ucrainei susține că recentele succese ucrainene forțează trupele rusești să își evacueze răniții la punctele de trecere de pe râul Nipru.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a afirmat, de asemenea, că forțele rusești își distrug propriile rezerve de muniție în timpul retragerii, cel mai probabil pentru a împiedica forțele ucrainene să captureze muniția și echipamentul pe măsură ce avansează, așa cum s-a întâmplat după retragerea dezordonată provocată de contraofensiva fulgerătoare a armatei ucrainene din regiunea Harkov.

Atunci, bloggerii militari ruși au criticat retragerile rusești, în care o mare parte din echipamentul și munițiile inamicilor au fost abandonate și recuperate de forțele ucrainene.

Mai mulți milbloggeri ruși au afirmat că trupele ucrainene se pregăteau miercuri pentru operațiuni ofensive la vest și nord-vest de orașul Herson, la 25-35 de km distanță, în timp ce alte surse rusești afirmau că lupte se dau și la nord-est.

Armata ucraineană urmărește să încercuiască orașul Herson

Bloggerii ruși au încercat să amplifice afirmațiile conform cărora trupele rusești s-au retras în întregime din Snihurivka, dar acestea au fost infirmate de șeful regiunii Nikolaev, Vitaly Kim, care a precizat că ofițerii armatei ruse au părăsit orașul, dar că militari ruși au rămas.

Pe baza acestor rapoarte contradictorii, este foarte probabil ca comandamentul rus să se retragă din Snihurivka în anticiparea atacurilor ucrainene, dar că nucleul contingentului rusesc rămâne în interiorul orașului.

Sursele rusești se concentrează în mod evident asupra activității ucrainene la nord-vest de orașul Herson, din cauza preocupărilor că forțele ucrainene creează condițiile pentru avansuri direct spre orașul Herson, primul mare oraș cucerit de militarii ruși la începutul lunii martie, scurt timp de la începutul invaziei.

Cucerirea Snihurivka de către trupele ucrainene le-ar aduce un avantaj datorită poziționării orașului pe partea de vest a râului Inhuleț, ceea ce ar favoriza încercuirea orașului Herson.

Armata ucraineană lovește în continuare mijloace logistice, de transport și de comandă rusești, precum și zone de concentrare în toată regiunea Herson.

Imagini geolocalizate arată urmările unei lovituri ucrainene asupra unui hotel din orașul Herson, care ar fi găzduit ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

--------------

Informațiile de joi privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe Hotnews.ro