Guvernul norvegian a declarat joi că va restricționa accesul navelor de pescuit rusești în porturile sale, cea mai recentă înăsprire a securității din țara nordică după descoperirea de săptămâna trecută a unor scurgeri majore la gazoductele Nord Stream, relatează Reuters.

Turbina gazoductului Nord Stream 1, la uzina Siemens Energy din vestul GermanieiFoto: Sascha Schuermann / AFP / Profimedia

Traulerele rusești vor avea de acum încolo voie să viziteze doar trei porturi și trebuie să fie supuse unor controale de securitate atunci când vor face acest lucru, a declarat ministrul de externe Anniken Huitfeldt într-o conferință de presă.

Autoritățile suedeze și daneze au investigat patru scurgeri din gazoductele rusești, descoperite săptămâna trecută în zonele economice ale Suediei și Danemarcei.

„Au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 și 2, în zona economică suedeză, care au dus la pagube însemnate ale conductelor de gaz”, a anunțat Poliția suedeză într-un comunicat.

De la fața locului au fost ridicate probe care vor fi analizate, iar zona nu mai este izolată, în timp ce ancheta continuă și va stabili „dacă cineva poate fi suspectat și ulterior urmărit penal”, au mai transmis autoritățile suedeze.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a susținut, joi, că ancheta nu ar putea fi obiectivă fără participarea Rusiei, în condițiile în care Rusia nu a fost invitată să participe.