Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că oficialii ruși au început „să își pregătească societatea” pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare în război, scrie The Guardian.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Într-un interviu la BBC, Zelenski a declarat: „Încep să își pregătească societatea. Asta e foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească (arma nucleară). Dar încep să comunice. Nici ei nu știu dacă o vor folosi sau nu. Cred că e periculos și numai să vorbești despre asta”.

Liderul ucrainean a negat că ar fi făcut apel la lovituri împotriva Rusiei și spune că a îndemnat în schimb la sancțiuni preventive care să fie impuse Moscovei.

Într-o discuție cu un think tank australian, joi, Volodimir Zelenski a spus că el crede că sunt necesare „lovituri” pentru a preîntâmpina orice utilizare a armelor nucleare.

El nu a detaliat la ce fel de lovituri se referă, însă remarcile sale au fost denunțate de Kremlin ca fiind „un apel la declanșarea unui nou război mondial”.

În interviul la BBC, Zelenski a precizat că cuvântul pe care l-a folosit în ucraineană a fost înțeles greșit.

„După acea traducere, rușii au făcut cum fac ei, cum le convine lor, și au început să re-traducă (declarația) în alte direcții”, a spus el.

Zelenski a cerut lumii să acționeze, întrucât amenințările Rusiei reprezintă un „risc pentru întreaga planetă”, el adăugând: „De ce se teme Putin nu e un atac nuclear, lui îi e teamă de societate, de poporul lui. Pentru că doar poporul îl poate înlocui, să îl deposedeze de putere și să o dea altcuiva”.

___