Președintele polonez, Andrzej Duda, a vorbit la telefon, în noaptea exploziei provocate de o rachetă căzută în Polonia, cu cel care a crezut că este omologul său francez, Emmanuel Macron. Discuția a durat peste șapte minute, timp în care președintele polonez a spus care sunt ipotezele despre căderea rachetei, iar „Emmanuel” i-a pus mai multe întrebări. Totul s-a dovedit însă o farsă ai cărei autori au fost comedianții ruși Vovan şi Lexus, fiind pentru a doua oară în ultimii doi ani când președintele Poloniei cade victima acestora, conform Reuters.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

În 15 noiembrie, în timpul unor atacuri masive lansate de ruși în Ucraina, două persoane au murit într-o explozie produsă după ce o rachetă a căzut în satul polonez Przewodow, aflat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. După incident, președintele Poloniei a fost aunțat că a fost sunat de către Emmanuel Macron și i-a fost făcută legătura.

  • „Emmanuel, crede-mă, sunt foarte atent. Nu vreau să am război cu Rusia și credeți-mă, sunt foarte atent, foarte atent”, spune Duda în timpul discuției telefonice.

Convorbirea a durat peste șapte minute, timp în care „Emmanuel” i-a pus mai multe întrebări lui Duda, care a expus ipotezele sale despre căderea rachetei.

Totul s-a dovedit însă o farsă ai cărei autori au fost comedianții ruși Vovan şi Lexus, care au postat pe canalul lor de Youtube întreaga conversație.

Ce spune președinția poloneză

  • „După explozia rachetelor de la Przewodow, în timpul convorbirilor în curs cu șefii de stat și de guvern, o persoană care pretindea că este președintele francez Emmanuel Macron a fost pusă în legătură cu președintele.
  • În timpul apelului, președintele Andrzej Duda și-a dat seama din modul neobișnuit în care interlocutorul a condus conversația că ar fi putut exista o tentativă de farsă și a încheiat conversația”, au scris pe Twitter reprezentanții președinției poloneze.

Aceasta mai spune că investighează, împreună cu serviciile abilitate, modul în care interlocutorii au reușit să ajungă la Duda.

Președintele Poloniei, victima comedianților ruși pentru a doua oară în doi ani

Este pentru a doua oară în ultimii doi ani când președintele Poloniei este victima unei farse a cuplului de comedianți ruși Vovan şi Lexus. Prima dată a fost la scurt timp după realegerea sa ca preşedinte al Poloniei. Astfel, în iulie 2020, cei doi i-au telefonat lui Duda, pretinzând că la capătul firului se află secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care îl sună pentru a-l felicita în urma succesului electoral.

În această discuţie, pretinsul secretar general al ONU a încercat să-l determine pe preşedintele polonez să facă declaraţii controversate.

Astfel, comedianţii au susţinut că fostul preşedinte al Consiliului European şi fost prim-ministru liberal polonez Donald Tusk - un adversar al conservatorilor lui Duda - este îngrijorat de discriminarea comunităţii LGBT în Polonia şi au speculat că Tusk ar fi homosexual. „(Lui Tusk) nu îi place de mine”, a replicat Andrzej Duda râzând.

Încercând o nouă provocare, comedianţii ruşi l-au întrebat pe preşedintele polonez dacă ţara sa revendică teritorii care i-au aparţinut în trecut şi acum fac parte din Ucraina, ceea ce Duda a negat categoric.

  • „Mi-am dat seama în timpul conversaţiei că ceva nu este în regulă”, a scris ulterior Duda pe Twitter.

Cei doi comedianți ruși au mai păcălit personalități și politicieni

Vovan și Lexus sunt cunoscuți pentru farsele cu apeluri telefonice cărora le cad victime politicieni de rang înalt şi alte celebrităţi internaţionale.

Cei doi comedianţi, care se bucură de aprecierea liderilor ruşi, au păcălit mai mulţi politicieni europeni, printre care primarii din Berlin, Viena şi Madrid, dar și pe celebrul autor american de romane horror Stephen King, pe care l-au făcut să creadă că stă de vorbă cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Printre victimele acestora s-au mai numărat creatoarea seriei „Harry Potter", J.K. Rowling, prinţul Harry al Marii Britanii, premierul Canadei, Justin Trudeau, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, senatorii americani John McCain şi Bernie Sanders şi vicepreşedinta americană Kamala Harris, dar și actorii Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Sharon Stone, Woody Harrelson şi Morgan Freeman.

În 2019, ei afirmau că l-au păcălit pe Emmanuel Macron dându-se drept viitorul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, care tocmai câștigase alegerile prezidențiale.

Deoarece multe dintre personalităţile vizate de aceste farse au opinii critice faţă de Guvernul rus şi de politica externă a Federaţiei Ruse, în spaţiul online au apărut mai multe speculaţii potrivit cărora cei doi actori ar fi agenţi de influenţă ai statului rus sau ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), principalul serviciu secret din Rusia, succesor al fostului KGB. „Vovan” şi „Lexus” au negat însă aceste acuzaţii.

Aceştia utilizează de obicei „deep fakes", înregistrări video complexe din punct de vedere tehnic care par să înfăţişeze în mod veridic vorbirea şi acţiunile unei persoane reale.

Plătiți de Gazprom

Cei doi actori ruşi de comedie lucrează pentru o platformă online deţinută de Gazprom, conform Der Spiegel.

Potrivit postului de televiziune german ARD, cei doi bărbaţi au recunoscut într-un interviu că sunt finanţaţi de platforma RuTube, echivalentul rusesc al site-ului video YouTube.

„Lucrăm pentru RuTube şi suntem ambasadori ai platformei RuTube. Aşadar, ne primim banii de acolo”, a declarat pentru ARD unul dintre cei doi actori de comedie, Alexei Stoliarov, cunoscut sub pseudonimul „Lexus”.

Platforma RuTube este deţinută din 2008 de Gazprom-Media, o companie media creată de grupul Gazprom.