Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse "activități subversive ale serviciilor speciale rusești", a declarat SBU, transmite Reuters. Biserica Ortodoxă Rusă susține că raidul este un "act de intimidare".

Lavra Pecerska din KievFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.

"Aceste măsuri sunt luate ... ca parte a activității SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina", a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.

SBU a precizat că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii rupestre ca "centru al lumii rusești" și a fost efectuată pentru a verifica suspiciunile "cu privire la utilizarea spațiilor ... pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme".

SBU nu a precizat care a fost rezultatul raidului.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat marți că perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene sunt un "act de intimidare", potrivit Reuters.

"La fel ca multe alte cazuri de persecuție a credincioșilor din Ucraina începând din 2014, acest act de intimidare a credincioșilor este aproape sigur că va trece neobservat de cei care se numesc comunitatea internațională a drepturilor omului", a declarat Vladimir Legoida, un purtător de cuvânt al bisericii.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a pus capăt legăturilor cu biserica rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială".

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură unor secole de legături religioase între cele două țări.