Guvernul canadian a anunțat marți o nouă rundă de sancțiuni împotriva oficialilor belaruși, în timp ce liderul opoziției în exil Svetlana Tikhanovskaia vizitează țara pentru a îndemna Ottawa să mențină presiunea asupra regimului lui Alexander Lukașenko, potrivit AFP.

Melanie Joly, alături de Justin TrudeauFoto: Profimedia Images

Sancțiunile vizează 22 de oficiali ai regimului și 15 companii legate de "producția militară, tehnologie, inginerie, bănci și transport feroviar". În total, peste 100 de persoane și companii din țară au fost sancționate de Canada.

„Știm că există încălcări ale drepturilor omului în Belarus și știm, de asemenea, că Belarusul este complice la invazia Rusiei în Ucraina”, a declarat ministrul canadian de externe Melanie Joly alături de Tihanovskaia în cadrul unui briefing de presă.

Canada dorește „să facă mai mult pentru a izola cu adevărat Belarusul din punct de vedere diplomatic, politic și economic”, a adăugat ea.

Într-o declarație, Joly a acuzat regimul președintelui belarus că a permis ca „teritoriul său să fie folosit ca rampă de lansare pentru atacurile odioase ale Rusiei asupra Ucrainei”.

Într-un interviu acordat luni jurnaliștilor, opozanta politică Svetlana Tihanovskaia a declarat că intenționează să îi ceară premierului canadian Justin Trudeau „să impună sancțiuni mai precise” împotriva oficialilor regimului lui Alexander Lukașenko.

„Astăzi, însăși existența Belarusului este amenințată”, a spus ea.

Ea a avertizat, de asemenea, că va încerca să obțină mai mult ajutor pentru societatea civilă belarusă, inclusiv pentru jurnaliștii independenți, dar și pentru cei aproximativ 1.400 de prizonieri politici și familiile acestora.

Sveltana Tihanovskaia trăiește în exil, după ce a fugit în străinătate în fața represiunii brutale a lui Alexander Lukașenko, care și-a revendicat victoria în alegerile din 2020, considerate „furate” de Occident.