Șeful Oficiului Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre (BBK), Ralph Tiesler, a spus pentru Welt am Sonntag: „Trebuie să presupunem că vor fi pene de curent iarna”. El s-a referit și la o „întrerupere regională și temporară a alimentării cu energie”. Luni, BKK a contrazis declarațiile șefului său, spunând că întreruperile de curent din timpul iernii sunt „extrem de puțin probabile”, potrivit Tagesschau.de.

Pana de curentFoto: Dreamstime

„Trebuie să presupunem că vor fi pene de curent în timpul iernii”, a declarat șeful BBK, Ralph Tiesler. „Prin asta mă refer la o întrerupere regională și temporară a alimentării cu energie”. Cu toate acestea, cauza nu este doar penuria de energie, ci și oprirea țintită, temporară, a rețelelor de către operatori, pentru a proteja rețelele și a nu pune în pericol aprovizionarea generală.

„Riscul acestui lucru crește din ianuarie și februarie, așa că presupunem că, de atunci încolo, vor exista întreruperi de alimentare cu energie electrică, pentru o anumită perioadă de timp”, a mai spus Tiesler.

Oficiul Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre (BBK) consideră că o întrerupere de curent pe scară largă, în timpul iernii, este „extrem de puțin probabilă”. Autoritatea a venit, luni, cu o clarificare referitoare la declarațiile șefului său, Ralph Tiesler.

Să nu stârnești panica

Agenția Federală de Rețea (Bundesnetzagentur) a contrazis anterior declarațiile lui Tiesler și se raliază poziției BKK. Agenția consideră că probabilitatea ca închiderile forțate să fie necesare în iarna viitoare este scăzută.

„Germania are unul dintre cele mai fiabile sisteme de alimentare cu energie, din lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției, ziarelor Funke. „Există numeroase mecanisme și rezerve pentru stabilizarea rețelei electrice, în situații tensionate”.

Secretarul facțiunii Verzilor din Parlament, Irene Mihalic, a avertizat împotriva creării de panică. „În cazul în care există întreruperi temporare de curent în regiune, trebuie să ne pregătim în consecință”. În același timp, este important „să nu stârnești panica”, a spus ea, pentru Handelsblatt.

A fi pregătit pentru situații de criză

Directorul general al Asociației Germane a Orașelor și Municipiilor, Gerd Landsberg, consideră că întreruperile regionale de curent, iarna, sunt de imaginat.

Situația descrisă de ofițerii de protecție civilă este „doar indicația corectă că, în cazul unui deficit de energie pentru stabilizarea rețelei, alimentarea cu energie electrică trebuie întreruptă temporar, sau limitată regional și pentru o perioadă limitată de timp”, a declarat Landsberg, pentru publicatia sus-numită. În același timp, el a cerut o realiniere și o modernizare a controlului dezastrelor civile.

Asociația Germană a Orașelor a cerut, de asemenea, o mai bună pregătire pentru pene de curent. „Se poate întâmpla în timpul iernii ca, temporar, curentul să se întrerupă în anumite regiuni”, a spus președintele Asociației și primar al orașului Münster, Markus Lewe (CDU).

„În momentul de față, nu presupunem că vor fi pene de curent mai lungi” și „nu va exista o întrerupere de curent în toată Germania, zile întregi”. Dar este vorba despre „a fi pregătit pentru situații speciale de criză -atât oamenii, cât și orașele”.

Trebuie să fie „clar și concis modul în care deciziile pot fi luate rapid și într-un mod bine coordonat, la diferite niveluri”, a subliniat Lewe.

foto: Dreamstime