Guvernul ucrainean a promis că va crea adăposturi în care vor fi asigurate căldură și apă și a încurajat cetățenii să economisească energie, în condițiile în care se anunță o iarnă grea, pe fondul loviturilor neîncetate ale Rusiei, care au afectat grav sistemul energetic al țării. Șeful operatorului rețelei naționale de energie electrică din Ucraina a declarat că pagubele provocate instalațiilor energetice sunt „colosale", dar a respins necesitatea unei evacuări a civililor.

Razboi in UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

07:39Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Pene de curent în toată Ucraina / Trei centrale nucleare deconectate

  • Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, care a impus şi deconectarea centralelor nucleare Pivdenukrainsk, Hmelniţki şi Rivne.
  • Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat miercuri în jur de 70 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, 51 dintre ele fiind doborâte de sistemele antiaeriene ale armatei ucrainene.
  • O tânără de 17 ani se numără printre cei uciși în atacurile aeriene ruse asupra Kievului, a declarat primarul Vitali Klitschko. Trei persoane au murit și cel puțin 11 au fost rănite în capitală în urma loviturilor rusești cu rachete, a spus el.
  • Ucraina va primi sute de generatoare electrice din partea oraşelor europene. Iniţiativa „Generatoare ale Speranţei” (Generators of Hope) lansată de Parlamentul European şi de Eurocities, o coaliţie ce reuneşte peste 200 de oraşe din 38 de state europene, are în vedere să trimită Ucrainei sute de generatoare electrice chiar în zilele următoare pentru a ajuta populaţia ce se află în faţa unei ierni fără electricitate, încălzire sau apă potabilă.

Mai are Rusia rachete și armament?

  • Rusia se confruntă cu „o penurie semnificativă” de muniție pentru artileria sa, ceea ce ar putea limita operațiunile saleîn Ucraina, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
  • „Avem destule” arme, i-a răspuns fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a negat miercuri că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze, aşa cum asigură Kievul şi unele ţări occidentale, el susţinând că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.

Ce speră Macron? Ce spune Boris Johnson

  • Macron anunță că va avea „un contact direct” cu Putin „în următoarele zile”. „Intenționez să am un contact direct cu el (cu președinte rus Vladimir Putin) în următoarele zile pe tema sectorului nuclear civil, în primul rând, și a centralei nucleare de la Zaporojie, în urma unei discuții cu directorul AIEA” (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), Rafael Grossi, a declarat miercuri presei președintele francez Emmanuel Macron.
  • Fostul premier britanic Boris Johnson susține că Franța nu a vrut să creadă posibilitatea unui atac al Rusiei asupra Ucrainei și acuză guvernul german că inițial ar fi preferat o înfrângere rapidă a Kievului în locul unui conflict de lungă durată.

Ucraina primește noi ajutoare / Kremlinul se crede stăpân pe situație

  • Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, „pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.
  • Potrivit detaliilor furnizate postului CNN de un responsabil de la Casa Albă, acest pachet include muniţii suplimentare pentru sistemele antiaeriene NASAMS, 150 de mitraliere grele cu termoviziune pentru contracararea dronelor, muniţii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, 200 de obuze ghidate de calibrul 155 mm, plus alte echipamente.
  • Kremlinul spune că nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale din Ucraina „Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială”, a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • În Rusia a început procesul lui Ilia Iaşin, celebru opozant al lui Putin şi al războiului din Ucraina Ilia Iaşin, în vârstă de 39 de ani şi deputat în consiliul local al Moscovei în momentul arestării, este acuzat că „a difuzat informaţii false” despre armata rusă cu „incitare la ură”, un capăt de acuzare pasibil de zece ani de închisoare.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 273 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

Kremlinul nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale din Ucraina

00:57 SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, „pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

Potrivit detaliilor furnizate postului CNN de un responsabil de la Casa Albă, acest pachet include muniţii suplimentare pentru sistemele antiaeriene NASAMS, 150 de mitraliere grele cu termoviziune pentru contracararea dronelor, muniţii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, 200 de obuze ghidate de calibrul 155 mm, plus alte echipamente.

00:42Zelenski denunță la ONU o crimă împotriva umanității după loviturile rusești asupra infrastructurii din Ucraina

00:20 Kremlinul spune că nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale din Ucraina

„Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială”, a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov nu a fost întrebat miercuri despre adoptareade către Parlamentul European a unui text care califică Rusia drept „stat promotor al terorismului”, însă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat pe Telegram. Ea a propus ca Parlamentul European să fie calificat drept „promotor al idioţeniei”.

00:00 Franța și Spania critică plafonul prea ridicat al prețului gazelor naturale: „E o glumă”

Franța și Spania au criticat propunerea Comisiei Europene de plafonare a prețului de vânzare cu ridicata a gazelor naturale, care a fost stabilită la un nivel atât de ridicat încât criticii s-au întrebat dacă va fi folosită vreodată, potrivit Al Jazeera.

În Rusia a început procesul lui Ilia Iaşin, celebru opozant al lui Putin

23:39Un sondaj arată oboseala ruşilor confruntaţi cu războiul: „Ei nu se simt optimişti în legătură cu viitorul lor”

În Rusia, moralul se degradează în fiecare zi tot mai mult în contextul unui război nejustificat în opinia multora şi cu consecinţe economice care afectează viaţa de zi cu zi a populaţiei, scrie ziarul La Libre Belgique.

23:14Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în Liov și în alte regiuni afectate de loviturile rusești

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în aproape 90% din orașul ucrainean Liov, au anunțat miercuri oficialii, în urma unui alt baraj de lovituri rusești care au lăsat fără electricitate o mare parte din țară, potrivit CNN.

22:50 Organismul de supraveghere nucleară al ONU: Situația de securitate nucleară "din ce în ce mai precară" la centrala din Zaporojie

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou miercuri accesul la electricitate externă și se bazează pe generatoare diesel de urgență, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică, avertizând asupra "situației din ce în ce mai precare și provocatoare a siguranței și securității nucleare" de la centrală.

22:35Cancelarul german spune că securitatea energetică a țării pentru această iarnă este garantată

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că securitatea energetică a Germaniei pentru acest sezon de iarnă este garantată, pe fondul crizei energetice din Europa, declanșată de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit CNN.

Ucraina va primi sute de generatoare electrice

21:37 În Rusia a început procesul lui Ilia Iaşin, celebru opozant al lui Putin şi al războiului din Ucraina

Ilia Iaşin, în vârstă de 39 de ani şi deputat în consiliul local al Moscovei în momentul arestării, este acuzat că „a difuzat informaţii false” despre armata rusă cu „incitare la ură”, un capăt de acuzare pasibil de zece ani de închisoare.

El este acuzat că, în timpul unei alocuţiuni în direct pe YouTube, a denunţat „moartea civililor” în oraşul ucrainean Bucha, în apropiere de Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri, lucru pe care Moscova îl neagă.

În cadrul audierii, Iaşin a cerut punerea sa în libertate pe timpul desfăşurării procesului, susţinând că nu are nicio intenţie de a se sustrage justiţiei părăsind ţara.

20:51 Ucraina va primi sute de generatoare electrice din partea oraşelor europene

Iniţiativa „Generatoare ale Speranţei” (Generators of Hope) lansată de Parlamentul European şi de Eurocities, o coaliţie ce reuneşte peste 200 de oraşe din 38 de state europene, are în vedere să trimită Ucrainei sute de generatoare electrice chiar în zilele următoare pentru a ajuta populaţia ce se află în faţa unei ierni fără electricitate, încălzire sau apă potabilă.

20:10 Zelenski se va adresa miercuri Consiliului de Securitate al ONU

Zelenski urmează să se adreseze Consiliului de Securitate prin intermediul unei legături video în jurul orei 16.00 la New York (21.00 GMT), au declarat pentru AFP doi diplomați, după ce liderul ucrainean a anunțat pe Twitter că l-a „instruit” pe ambasadorul său la ONU să solicite o reuniune de urgență.

„Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii civile sunt acțiuni teroriste. Ucraina continuă să ceară un răspuns hotărât din partea comunității internaționale la aceste crime”, a scris Zelenski.

Rusia se confruntă cu „o penurie semnificativă” de muniție, potrivit șefului Pentagonului / „Avem destule” arme, susţine Dmitri Medvedev

19:10„Avem destule” arme, susţine fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a negat miercuri că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze, aşa cum asigură Kievul şi unele ţări occidentale, el susţinând că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.

18:44Rusia se confruntă cu „o penurie semnificativă” de muniție pentru artileria sa, ceea ce ar putea limita operațiunile saleîn Ucraina, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

18:38Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina care ar putea deschide calea pentru un program de împrumut, în condiţiile în care ţara vrea să obţină până la 20 de miliarde de dolari pentru a-şi consolida rezervele şi a-şi acoperi nevoile bugetare.

18:30Macron anunță că va avea „un contact direct” cu Putin „în următoarele zile”

„Intenționez să am un contact direct cu el (cu președinte rus Vladimir Putin) în următoarele zile pe tema sectorului nuclear civil, în primul rând, și a centralei nucleare de la Zaporojie, în urma unei discuții cu directorul AIEA” (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), Rafael Grossi, a declarat miercuri presei președintele francez Emmanuel Macron.

Parlamentul European, vizat de un atac cibernetic „sofisticat” după ce a declarat Rusia stat care sponsorizează terorismul

18:17Website-ul Parlamentului European a căzut miercuri după un atac cibernetic sofisticat împotriva sa, la doar câteva ore după ce eurodeputații au votat în favoarea declarării Rusiei un stat care sponsorizează terorismul.

Roberta Metsola, președintele PE, a anunțat că atacul a fost revendicați de hackeri pro-Kremlin.

18:05Pene de curent în toată Ucraina, pentru a proteja reţeaua în urma bombardamentelor ruseşti / Trei centrale nucleare deconectate

Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, care a impus şi deconectarea centralelor nucleare Pivdenukrainsk, Hmelniţki şi Rivne.

Rusia a tras 70 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, 51 au fost doborâte

17:46Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat miercuri în jur de 70 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, 51 dintre ele fiind doborâte de sistemele antiaeriene ale armatei ucrainene.

„În total, au fost trase circa 70 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 şi Kalibr. Forţele de apărare antiaeriană au distrus 51 de rachete. În plus, cinci drone kamikaze de tip Lancet au fost distruse în sudul ţării”, se arată într-un mesaj al armatei ucrainene postat pe Telegram.

17:36Fostul premier britanic Boris Johnson susține că Franța nu a vrut să creadă posibilitatea unui atac al Rusiei asupra Ucrainei și acuză guvernul german că inițial ar fi preferat o înfrângere rapidă a Kievului în locul unui conflict de lungă durată.

17:30O tânără de 17 ani se numără printre cei uciși în atacurile aeriene ruse asupra Kievului, a declarat primarul Vitali Klitschko. Trei persoane au murit și cel puțin 11 au fost rănite în capitală în urma loviturilor rusești cu rachete, a spus el.

16:48O înregistrare video publicată de Kremlin arată că președintele rus Vladimir Putin avea o întâlnire la nivel înalt în capitala rusă în timp ce forțele armate ale Moscovei lansau un nou atac masiv asupra orașelor ucrainene.

Centrale nucleare deconectate ca măsură de protecţie de urgenţă

16:33Orașul Liov are și el întreruptă energia electrică.

16:32Cel puțin trei persoane au fost ucise și șase rănite în urma unui atac cu rachete rusești la Kiev, potrivit oficialilor ucraineni.

15:58 Ucraina a deconectat miercuri unitățile energetice de la centrala nucleară de la Khmelnytskyi din vestul țării după loviturile masive cu rachete rusești, a declarat guvernatorul regional.

Zone întinse din regiune au fost deconectate de la rețeaua electrică și au rămas și fără apă, a spus Serhiy Hamaliy într-o postare pe Telegram.

De asemenea, o serie de unități au fost oprite miercuri la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei din cauza unei pierderi de energie în timpul atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei, a declarat compania ucraineană Energoatom.

„Totul este în regulă cu centrala. Nu există niciun loc pentru care să se producă electricitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Energoatom despre centrala din regiunea Nikolaev.

Pană masivă de curent, în Moldova / Kievul a rămas fără energie electrică și apă

15:52 Întreaga regiune Kiev a rămas miercuri fără electricitate după ce loviturile aeriene rusești au vizat infrastructuri critice, a declarat Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a raportat, de asemenea, pe aplicația de mesagerie Telegram, că alimentarea cu apă a fost întreruptă.

15:48„Toată țara!” R. Moldova a rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești din Ucraina

15:29 Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a spus că „Rusia își sărbătorește recunoașterea ca stat terorist (de către Parlamentul European) cu noi atacuri teroriste cu rachete împotriva capitalei Ucrainei și a altor orașe”.

„Ar trebui să fie clar pentru cei care mai aveau îndoieli: Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat terorist la nivel mondial, iar Ucraina trebuie să se doteze cât mai repede cu toate sistemele de apărare antiaeriană necesare”, a adăugat el.

14:57 Jurnaliștii de investigație ruși au reușit să afle ce s-a întâmplat cu pușcașii marini ruși ai Brigăzii 155 ce aparține Flotei Ruse din Pacific care s-au plâns guvernatorului regiunii în care unitatea militară își are sediul că au fost decimați după ce au fost trimiși într-o bătălie „de neînțeles” în regiunea Donețk, unul dintre aceștia relatând că scrisoarea deschisă pe care au semnat-o le-a adus bucurie, „dar nu pentru mult timp”.

UE va decide miercuri în privința plafonului pentru petrolul rusesc

14:48 Noi informații din Kiev, unde administrația militară a capitalei ucrainene a spus că cel puțin o persoană a fost rănită, potrivit Kyiv Independent.

De asemenea, primarul Klitscho a spus că unele zone ale Kievului ar putea fi evacuate din cauza opririi furnizării de energie elctrică.

„Aceasta este cea mai grea iarnă de după cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat primarul Kievului pentru ziarul german Bild. El a adăugat că locuitorii orașului ar trebui să fie pregătiți „cel mai rău scenariu" pe fondul întreruperilor de energie electrică în timpul iernii.

14:29 O serie de explozii au fost auzite la Kiev, în timpul noului val de atacuri cu rachete al Rusiei, notează The Guardian.

Explozii au fost auzite în regiunile Nikolaev și Dnipropetrovsk. Au fost raportate unele impacturi. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a eliminat o parte dintre rachete.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat o lovitură asupra infrastructurii esențiale. Exploziile au fost urmate de întreruperi de energie electrică.

14:24Care va fi limita maximă de preț a petrolului rusesc / Țările UE vor lua o decizie miercuri - surse Reuters

Nou atac rusesc cu rachete, alarme aeriene în toată Ucraina

14:05Parlamentul European, reunit miercuri în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat cu largă majoritate o rezoluție prin care Rusia este declarată stat sponsor al terorismului și care utilizează mijloace de terorism, solicitare făcută în mod repetat Occidentului de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

14:00Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii suferă astăzi de un „martiriu al suferinței”, comparând războiul din Ucraina cu „îngrozitorul genocid” din anii 1930 când liderul sovietic Iosif Stalin a ordonat înfometarea fostei republici sovietice.

13:45 O alarmă aeriană a fost emisă miercuri în toată Ucraina, iar agenția de știri Interfax Ucraina a raportat explozii în mai multe regiuni din sudul și sud-estul Ucrainei.

„Odesa / Nikolaev / Herson, amenințare potențială de lovituri cu rachete începând cu ora 12.00. Nouă aeronave Tu-95 (bombardiere) au decolat”, a scris pe Telegram Vitalii Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev.

„Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra Ucrainei. Alerta de raid aerian se extinde în regiunile ucrainene. Toți ucrainenii sunt sfătuiți să rămână în adăposturi”, a spus și Anton Gherașcenco, un important consilier din ministerul de interne.

Turcia a atacat cu drone o bază rusească din Siria

13:42 Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a acuzat miercuri Moscova că folosește „șantajul cu gazul" în scopuri geopolitice, după ce compania rusă Gazprom a declarat că ar putea începe să reducă livrările de gaz către Moldova prin Ucraina începând cu 28 noiembrie.

„Șantajul cu gazul este o practică rusă consacrată pe care Kremlinul continuă să o folosească în scopuri geopolitice", a declarat Galușcenko pentru Reuters.

„După ce a fost învinsă de Forțele Armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă, Rusia folosește minciuni murdare despre gaze pentru a încerca încă o dată să păteze poziția internațională a Ucrainei. De zeci de ani, Ucraina a fost și continuă să fie o țară de tranzit de gaze de încredere pentru partenerii europeni", a adăugat el.

13:11Turcia a atacat cu drone o bază rusească din Siria - cel puțin un mort și trei răniți

13:02VIDEO Rusia este ținta unui nou afront adus în Kazahstan, însă de data aceasta este vorba de unul mai puțin obișnuit: o reclamă la ciocolată.

12:36 Un tribunal rus a ordonat miercuri Google să reactiveze canalul YouTube blocat al Dumei de Stat, a anunțat miercuri parlamentul rus într-un comunicat.

Dotări impresionante pentru soldații ucraineni

12:01 Reacția lui Zelenski, după ce un nou-născut a fost ucis de o rachetă rusească ce a lovit o maternitate din Zaporojie:

„Statul terorist continuă să lupte împotriva civililor și a obiectivelor civile. Inamicul a decis din nou să încerce să realizeze prin teroare și crimă ceea ce nu a putut realiza timp de nouă luni și nu va putea realiza. În schimb, va fi tras la răspundere pentru tot răul pe care l-a adus în țara noastră."

11:34O delegație rusă s-a dus la Istanbul pentru a discuta cu șeful agenției nucleare a ONU.

11:15VIDEO Macer Gifford, un voluntar britanic ce luptă de partea forțelor ucrainene, a prezentat arsenalul impresionant pe care îl au acum la dispoziție trupele Kievului, afirmând că va lupta în curând pentru eliberarea Crimeii.

11:13 Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii de astăzi suferă din cauza „martiriului agresiunii" și a comparat războiul cu „genocidul teribil" din anii 1930, când liderul sovietic Iosif Stalin a provocat foamete populației din această țară.

Declarația a fost făcută la finalul audienței sale generale în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru. (Reuters)

10:48Potrivit noii estimări ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 410 soldați, 2 tancuri, 5 blindate de luptă, 3 diferite vehicule și 5 piese de artilerie:

Marea Britanie a început să trimită elicoptere Ucrainei

10:36 Guvernul Marii Britanii a anunțat că va dona în premieră elicoptere Ucrainei, primul ajungând deja la Kiev ca parte a unui nou pachet de asistență militară mai amplu ce include rachete aer-sol, tunuri antiaeriene, rachete Brimstone și 10.000 de muniții.

10:26 Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat miercuri că nu au existat semnale din partea Moscovei că Rusia va înceta furnizarea de gaze către Moldova în decembrie.

„Dar guvernul este pregătit pentru orice scenariu, deoarece Rusia continuă să folosească resursele energetice ca instrument de șantaj", a declarat Gavrilița.

09:53 Reacția Mariei Zaharova după perchezițiile la mănăstirea Pechersk Lavra din Kiev: „O țară sălbatică, imorală și fără Dumnezeu”

09:10 Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să își mărească exporturile de îngrășăminte, potrivit agenției de presă TASS.

Rusia face presiuni pentru ca Occidentul să reducă sancțiunile despre care spune că îngreunează capacitatea Moscovei de a exporta îngrășăminte și produse agricole în întreaga lume și care, potrivit Rusiei, agravează criza alimentară mondială.

Rușii par că au rămas fără drone iraniene

08:57 Evaluarea de miercuri dimineață a ministerului britanic al apărării este dedicată atacurilor rusești cu drone:

  • Din septembrie, Rusia a lansat probabil sute de aeronave fără echipaj (UAV) de fabricație iraniană împotriva Ucrainei. Acestea au fost un amestec de UAV-uri de atac unidirecționale (OWA, așa numitele drone-kamikaze) și sisteme de armament reutilizabile mai tradiționale.
  • Rusia a folosit în mare parte aceste arme împotriva unor ținte militare tactice și a rețelei electrice ucrainene.
  • Cu toate acestea, recent, comandanții ruși probabil că au dorit, de asemenea, ca UAV-urile de origine iraniană să acorde prioritate unităților medicale ca ținte de oportunitate și să le lovească cu muniții ghidate dacă sunt identificate.
  • Probabil că Rusia a conceput campania cu UAV-uri pentru a suplini deficitul său sever de rachete de croazieră, dar abordarea a avut un succes limitat. Majoritatea UAV-urilor lansate au fost neutralizate.
  • Nu a fost raportată public nicio lovitură cu drone-kamikaze din jurul datei de 17 noiembrie 2022. Probabil că Rusia și-a epuizat aproape în totalitate stocul actual, dar va căuta probabil să se reaprovizioneze.
  • Rusia poate probabil să achiziționeze UAV-uri din străinătate mai rapid decât poate fabrica noi rachete de croazieră pe plan intern.

08:04 Gazele despre care Gazprom susține că sunt reținute în Ucraina sunt rezervate Republicii Moldova, care va plăti pentru ele, a declarat miercuri vicepremierul Andrei Spînu.

„Gazprom acuză Ucraina și Moldova de ceva ce nu se întâmplă. Tot gazul furnizat la vest de Nistru va fi plătit de R. Moldova", a spus Spînu pe Telegram.

Acuzând Ucraina că a păstrat volume de gaze care erau destinate R. Moldova, Gazprom a anunțat că ar putea începe să reducă livrările de gaze către R. Moldova prin Ucraina începând cu 28 noiembrie. (Reuters)

Nou-născut, ucis de o rachetă rusească ce a lovit o maternitate din Zaporojie

07:46 Un nou născut a murit după o lovitură rusească contra unei maternități din Zaporojie, transmite Kyiv Independent.

O rachetă rusească a lovit maternitatea spitalului Vilnianska de lângă Zaporojie la începutul zilei de miercuri, a afirmat guvernatorul Starukh pe Telegram. Un nou-născut a fost ucis în atac.

07:20 Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a cerut UE să accelereze lucrul la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete.

07:14 Cercetătorul Nicolas Gosset: Putin devine din ce în ce mai dependent de anumite grupări ultraradicale.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • În Ucraina vor fi înființate „centre speciale invincibile" pentru a furniza electricitate, căldură, apă, internet, conexiuni de telefonie mobilă și servicii farmaceutice, gratuit și non-stop, a spus președintele Volodimir Zelenski.
  • Kremlinul a afirmat că nu s-a înregistrat niciun progres substanțial în ceea ce privește crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei. Nu au existat probleme imediate de siguranță nucleară sau de securitate la complexul de reactoare deținut de Rusia, în ciuda bombardamentelor din weekend care au provocat pagube importante, a declarat organismul de supraveghere atomică al ONU după ce experții săi au vizitat situl.
  • Luptele au continuat să se desfășoare în est, unde Rusia a trimis o parte din forțele pe care le-a retras din jurul orașului Herson din sud.
  • Moscova încearcă o ofensivă de-a lungul unei porțiuni din linia frontului la vest de orașul Donețk, deținută de către interpușii săi din 2014. „Inamicul nu încetează să bombardeze pozițiile trupelor noastre și așezările din apropierea liniei de contact (în regiunea Donețk)", a declarat Statul Major General al armatei ucrainene.
  • Apărarea aeriană rusă a respins două atacuri cu drone în Crimeea, inclusiv unul care a vizat o centrală termică în apropiere de Sevastopol, portul de origine al flotei rusești din Marea Neagră, a declarat guvernatorul regional.
  • Un bombardament rusesc a lovit un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare din Orihiv, un oraș din sud-estul Ucrainei, ucigând un voluntar și rănind două femei, a declarat guvernatorul regional.
  • Grupul celor șapte națiuni ar trebui să anunțe în curând plafonul de preț pentru exporturile de petrol rusesc, iar coaliția va ajusta probabil nivelul de câteva ori pe an, a declarat un înalt oficial al Trezoreriei SUA.
  • Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situației din Ucraina, dar că recenta sa călătorie în China a meritat, fie și numai pentru a preciza poziția comună a celor două țări împotriva utilizării armelor nucleare.
  • Plata ajutorului economic american de 4,5 miliarde de dolari pentru Ucraina va începe în următoarele săptămâni, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.
  • 16 senatori americani din partidele democrat și republican au trimis o scrisoare secretarului Apărării, Lloyd Austin, în care cer administrației să furnizeze Ucrainei drone de luptă MQ-1C Gray Eagle.
  • Într-o regiune din Rusia recruții încorporați după decretarea mobilizării parțiale sunt instruiți de către jucătorii de airsoft de la filiala locală a federației ruse de airsoft.
  • Vladimir Putin a lăudat marți „puterea arctică” a Rusiei la o ceremonie de lansarea a două spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară care vor asigura navigația pe tot parcursul anului în vestul Arcticii.
  • Guvernatorul regiunii Belgorod a efectuat marți o vizită la linia de apărare construită la granița cu Ucraina, distribuind mai multe fotografii cu lucrările de construcție efectuate pe teritoriul Rusiei.

---------------