Volodimir Zelenski a solicitat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să acționeze împotriva Rusiei în legătură cu atacurile aeriene asupra infrastructurii civile care au scufundat din nou orașele ucrainene în întuneric și frig, în timp ce se apropie iarna.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Într-un interviu acordat Financial Times, Volodimir Zelenski a declarat că noua strategie a Rusiei de distrugere a infrastructurii Ucrainei nu va slăbi hotărârea țării de a elibera toate teritoriile ocupate, descriind conflictul ca fiind un "război al forței și al rezistenței" și respingând temerile occidentale de escaladare.
  • Bătăliile terestre continuă să se desfășoare în estul Ucrainei, unde Rusia presează o ofensivă de-a lungul unei porțiuni de front la vest de orașul Donețk, care este deținut de proxiștii săi din 2014.
  • Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au tras aproximativ 70 de rachete de croazieră asupra unor ținte din întreaga țară și au desfășurat, de asemenea, drone de atac. Atacurile au ucis 10 persoane și au deconectat de la rețea trei centrale nucleare, au declarat oficialii.
  • Miniştrii de externe din Grupul celor Şapte (G7) vor discuta săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni la Bucureşti, modalităţi de a susţine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a anunțat joi pe Twitter ministrul german de externe Annalena Baerbock.
  • Mai mult de 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina, a declarat un oficial al Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP).
  • Guvernele din Uniunea Europeană au rămas divizate cu privire la nivelul la care ar trebui plafonat prețul petrolului rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a plăti pentru războiul din Ucraina fără a provoca un șoc global în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol, noi discuții fiind așteptate vineri. Șase din cele 27 de țări ale UE s-ar opune nivelului de plafonare a prețurilor propus de G7, care va intra în vigoare la 5 decembrie.
  • Ungaria este pe cale să obţină o excepţie în aplicarea planificatei plafonări a preţului importurilor de petrolul rusesc în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei de către UE, a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, adăugând că, în acelaşi timp, „mai multe propuneri periculoase încă se află pe masa” Comisiei Europene.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că planurile occidentale de a introduce plafoane la prețul petrolului ar avea „consecințe grave” pentru piețele energetice, în timpul unei conversații telefonice cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, potrivit CNN.
  • Președintele belarus Alexander Lukașenko a provocat furia Ucrainei sugerând că sfârșitul războiului este responsabilitatea Ucrainei și că, dacă nu se "oprește", acesta se va încheia cu "distrugerea completă" a țării. El a declarat că, similar relațiilor cu Germania după cel de-al doilea război mondial, odată ce războiul din Ucraina se va încheia "vom reface totul".
  • Uniunea Europeană continuă cu un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la atacul Moscovei asupra Ucrainei, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda. Ea a declarat că UE va "lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i diminua și mai mult capacitatea de a purta un război împotriva Ucrainei".
  • Mai mult de două treimi din capitala ucraineană rămăsese joi dimineață fără energie electrică, iar un număr de locuitori nu aveau apă curentă, la o zi după ce loviturile cu rachete rusești au provocat cele mai mari întreruperi de curent din Kiev în nouă luni de război.
  • România, Republica Moldova și Irlanda recunosc Holodomorul ucrainean Parlamentele Irlandei și Republicii Moldova au recunoscut Holodomorul, foametea artificială provocată de autoritățile sovietice asupra ucrainenilor, care a ucis milioane de oameni în 1932-1933, drept genocid împotriva poporului ucrainean, scrie Kyiv Independent.
  • Republica Moldova a declarat că suferă pene masive de curent cauzate de barajul de rachete, iar președintele său, Maia Sandu, apropiat de UE, a acuzat Rusia că i-a lăsat țara "în întuneric".
  • Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că este un sabotaj asupra gazoductului "South Stream", au relatat agențiile de presă rusești.

Cele mai importante informații de joi, ziua 274 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:30Frigul iernii, noua armă a lui Vladimir Putin în Ucraina

Recentele atacuri rusești asupra infrastructurii ucrainene au dus la întreruperi masive de curent, în special în capitala Kiev, unde temperaturile au scăzut sub zero grade.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat „crime împotriva umanității” pe măsură ce se apropie iarna. „Cu temperaturi sub zero grade, milioane de oameni fără alimentare cu energie, fără încălzire și fără apă, aceasta este evident o crimă împotriva umanității”, a criticat el.

01:00Publicarea unei liste roșii a bunurilor culturale ucrainene / Jefuirea masivă a muzeului din Herson de către ruși

Manuscrise vechi, icoane vechi de secole sau obiecte de artizanat... Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) a publicat joi o "listă roșie de urgență a bunurilor culturale aflate în pericol" în Ucraina, pentru a lupta împotriva traficului ilicit, "amplificat de invazia rusă", potrivit AFP.

00:02G7 va discuta săptămâna viitoare, la Bucureşti, cu privire la ajutorul acordat Ucrainei în perioada iernii

Miniştrii de externe din Grupul celor Şapte (G7) vor discuta săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni la Bucureşti, modalităţi de a susţine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a anunțat joi pe Twitter ministrul german de externe Annalena Baerbock.

23:40Zelenski, misterios în discursul său nocturn: În curând, vor veni vești importante

În obișnuitul său discurs zilnic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacurile frecvente au început după ce forțele rusești au fost forțate să se retragă din regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Putin spune că plafonarea prețului petrolului ar avea „consecințe grave”

23:30România, Republica Moldova și Irlanda recunosc Holodomorul ucrainean

Parlamentele Irlandei și Republicii Moldova au recunoscut Holodomorul, foametea artificială provocată de autoritățile sovietice asupra ucrainenilor, care a ucis milioane de oameni în 1932-1933, drept genocid împotriva poporului ucrainean, scrie Kyiv Independent.

22:20 Cea mai mare companie siderurgică își suspendă activitatea în Ucraina din cauza întreruperilor de energie electrică

Arcelor Mittal Krivi Rih a suspendat majoritatea proceselor de producție din cauza atacului masiv cu rachete al Rusiei din 23 noiembrie asupra infrastructurii energetice, care a dus la o penurie de electricitate în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

22:10Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute în cursul celor nouă luni de război în Ucraina, a declarat joi un oficial de la Comisia Internaţională pentru Persoane Dispărute (ICMP).

Organizaţia cu sediul la Haga, creată în urma războaielor din Balcani în anii 1990, a deschis în iulie un birou la Kiev pentru a ajuta Ucraina să documenteze şi să dea de urma persoanelor dispărute.

Directorul programului pentru Europa din cadrul ICMP, Matthew Holliday, a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo, câte mai sunt în viaţă şi separate de familiile lor şi câte au decedat şi au fost îngropate în morminte improvizate.

21:51Germania spune că cererea Poloniei de a trimite sisteme Patriot direct în Ucraina trebuie discutată cu NATO

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a subliniat că utilizarea sistemelor de apărare ale NATO în afara teritoriului său trebuie să fie agreată de toate statele membre.

Aceasta vine după ce ministrul polonez al apărării a declarat miercuri că Berlinul ar trebui să trimită sistemele de apărare antiaeriană cu rachete Patriot direct în Ucraina și nu în Polonia, potrivit CNN.

21:25Putin spune că plafonarea prețului petrolului ar avea „consecințe grave”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că planurile occidentale de a introduce plafoane la prețul petrolului ar avea „consecințe grave” pentru piețele energetice, în timpul unei conversații telefonice cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, potrivit CNN.

„Putin a subliniat că astfel de acțiuni contravin principiilor relațiilor de piață și este foarte probabil să ducă la consecințe grave pentru piața energetică globală”, potrivit Kremlinului.

Ungaria ar putea fi exceptată de la plafonarea preţului petrolului rusesc

22:12 Cea mai mare companie siderurgică își suspendă activitatea în Ucraina din cauza întreruperilor de energie electrică.

ArcelorMittal Kryvyi Rih a suspendat majoritatea proceselor de producție din cauza atacului masiv cu rachete al Rusiei din 23 noiembrie asupra infrastructurii energetice, care a dus la o penurie de electricitate în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

"Cantitatea de electricitate disponibilă este insuficientă pentru a susține producția chiar și la un nivel de capacitate de 20%", a declarat compania.

21:10Patru morți în bombardamentul rusesc asupra orașului Herson

Cel puțin patru persoane au fost ucise și 10 rănite joi într-un bombardament rusesc asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, de unde trupele Moscovei s-au retras în urmă cu două săptămâni, a declarat guvernatorul, potrivit AFP.

20:45Ţările UE nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale

Ţările membre UE şi-au exprimat joi divergenţele de opinie cu privire la o propunere a Comisiei Europene destinată plafonării preţului gazelor naturale, pe care majoritatea celor 27 de state au apreciat-o ca fiind ineficientă, ceea ce le-a obligat să amâne adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică.

20:27Milioane de ucraineni rămân în continuare fără energie electrică după loviturile rusești

Ucraina, inclusiv capitala Kiev, a rămas în mare parte fără electricitate și apă joi, la o zi după noi lovituri masive ale Rusiei care au vizat în mod special infrastructura energetică, o strategie descrisă drept "crime de război" de către aliații occidentali, în timp ce se instalează iarna. La nouă luni de la începutul invaziei rusești, milioane de ucraineni și-au petrecut ziua fără curent electric și în frig, potrivit AFP.

20:10Rusia suferă chiar și în relațiile cu aliații săi apropiați

Luptându-se în Ucraina, Rusia asistă în același timp la prăbușirea în criză a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), alianța militară pe care a creat-o pentru a-și securiza vecinătatea în Caucaz și Asia Centrală, potrivit AFP.

19:50Ungaria ar putea fi exceptată de la plafonarea preţului petrolului rusesc

Ungaria este pe cale să obţină o excepţie în aplicarea planificatei plafonări a preţului importurilor de petrolul rusesc în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei de către UE, a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, adăugând că, în acelaşi timp, „mai multe propuneri periculoase încă se află pe masa” Comisiei Europene.

Parlamentul Ungariei va ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO

19:29Corpurile a 432 de civili ucişi în timpul ocupaţiei ruse au fost recuperate în regiunea Herson, a informat joi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.

19:03Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că Parlamentul Ungariei va ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO la începutul anului viitor, conform Reuters.

18:52Rusia susţine că pagubele de miercuri de la Kiev au fost cauzate de apărarea antiaeriană ucraineană

„Niciun atac nu a fost comis asupra Kievului. Toate pagubele din oraş raportate de către regimul de la Kiev sunt consecinţe ale căderii rachetelor antiaeriene străine şi ucrainene instalate în zonele rezidenţiale ale capitalei ucrainene”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

18:45Rusia comite „în mod evident crime de război” în Ucraina, a acuzat din nou joi Ministerul de Externe al Franţei, subliniind că bombardamentele masive de miercuri „nu vizau nicio ţintă militară”.

18:19Primul reactor al centralei nucleare Hmelnițki din Ucraina a fost reconectat la rețeaua electrică a țării, a anunțat guvernatorul regional Serghei Hamali, citat de The Guardian. Centrala Hmelnițki s-a deconectat miercuri de la rețeaua Ucrainei în urma bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic al țării, au declarat oficialii ucraineni.

18:13Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, contestă din nou menţinerea Rusiei în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Vedem că diverse platforme internaţionale încearcă să găsească soluţiile necesare pentru a ajuta la oprirea terorismului rus, la izolarea cât mai mult posibil a acestui stat terorist şi la căutarea unei căi de depăşire a crizelor mondiale brutale create de Rusia. De ce nu se află încă OSCE printre aceste platforme? De ce, mai ales, un stat terorist, chiar şi după nouă luni de crime continue mai este încă membru al Adunării dumneavoastră Parlamentare?. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un test pentru orice organizaţie internaţională”, a spus Zelenski într-o intervenție prin videoconferinţă în faţa Adunării Parlamentare a OSCE, care s-a reunit la Varşovia.

VIDEO Cât de intense sunt luptele din estul Ucrainei? Imagini filmate dintr-un blindat ucrainean

18:00 În cadrul schimbului de prizonieri de joi, Rusia și Ucraina au predat peste 50 de persoane, au confirmat oficialii de la Kiev și Moscova, citați de Reuters.

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, a scris pe Telegram că Ucraina a primit 48 de soldați și doi ofițeri, printre ei pușcași marini, infanteriști, grăniceri, precum și 19 dintre apărătorii din Mariupol și 15 prizonieri de la centrala nucleară Cernobîl.

De la declanșarea războiului, în 24 februarie, Kievul și Moscova au schimbat peste 1.000 de prizonieri de război.

17:51O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins din interiorul unui blindat ucrainean luptele intense ce se duc în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei.

17:45Marine Le Pen vrea ca Franţa să nu mai livreze tunuri de artilerie Caesar către Ucraina.

17:30Ukraine Solidarity Project, un grup de activiști europeni și ucraineni care vizează mărcile cu legături cu Rusia, a desfășurat un banner de 400 de metri pătrați în fața sediului din Salzburg al Red Bull, înfățișându-l pe Vladimir Putin călare pe faimosul taur din logo-ul companiei austriece producătoare de băuturi energizante, scrie The Guardian.

Pe banner scrie „Red Bull îi dă aripi lui Putin”, cu referire la decizia companiei de a nu scoate produsele sale din supermarketurile rusești.

17:19La finalul acestei luni, la București vor fi organizate două evenimente diplomatice de amploare - Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen, care „vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina”, a declarat joi ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai Alianței Nord-Atlantice se va desfășura în perioada 29 - 30 noiembrie , fiind prima reuniune aliată de nivel înalt pe care România o găzduiește după summitul de la București din 2008. Totodată, este primul eveniment care are loc într un stat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, conform lui Aurescu.

Reuniunea liderilor de la Munchen se va desfășura în perioada 28-30 noiembrie la București.

17:08 Angela Merkel afirmă că a vrut să organizeze discuții la nivel european cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, înainte ca acesta să invadeze Ucraina, dar că în cele din urmă a ajuns la concluzia că nu mai are „tăria” de a-l influența pe liderul de la Kremlin înainte de expirarea mandatului ei.

16:45Rusia pregăteşte un „act provocator” pe teritoriul Belarusului pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, susține Armata Ucrainei.

„Serviciile secrete ale Federaţiei Ruse pregătesc o provocare pe teritoriul belarus. Ar putea ţinti instalaţii de infrastructură critică, inclusiv centrala nucleară din Ostroveţ”, situată în nord-vestul Belarus şi aproape de graniţa cu Lituania, atenţionează comandamentul militar într-un mesaj video transmis pe Facebook şi preluat de publicaţia Ukrainska Pravda.

Un nou schimb de prizonieri Rusia-Ucraina

15:50 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Viktor Orban i-a promis că Ungaria va ratifica aderarea Finlandei și Suediei în cel mult o lună.

Miercurea trecută, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a afirmat că Ungaria va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO înaintea Turciei

Ungaria și Turcia sunt singurii membri ai alianței care nu au aprobat încă aderarea celor două. Guvernul ungar a înaintat parlamentului legislația necesară, dar aceasta nu a fost încă programată pentru dezbatere și vot.

15:24 Ungaria a obținut o scutire de la plafonarea prețurilor la petrolul rusesc propusă de UE în timpul discuțiilor de la Bruxelles, potrivit ministrului de externe al țării, Péter Szijjártó.

Szijjarto a declarat, în cadrul unui briefing la Bruxelles, transmis pe pagina sa de Facebook, că actuala propunere a Uniunii Europene prevede că livrările de petrol prin conducte vor fi exceptate de la plafonarea prețurilor, ceea ce înseamnă că nu va afecta Ungaria dacă plafonul propus va fi adoptat ulterior. (The Guardian)

15:11 Rusia și Ucraina vor face joi un schimb în care fiecare va preda celeilalte părți câte 50 de prizonieri de război joi, a declarat administratorul pus de ruși la conducerea regiunii ucrainene Donețk, pe serviciul de mesagerie Telegram.

14:44 Site-ul rusesc Pravda anunță că forțele armate ale Moscovei au început să primească un lansator multiplu de rachete comparabil cu sistemele americane HIMARS, citând un expert militar care afirmă că sistemele rusești sunt chiar mai bune decât echivalentele lor din dotarea NATO.

14:41 Miniștrii de externe din G7 vor discuta despre continuarea sprijinului acordat sistemului energetic ucrainean, notează Kyiv Independent.

Germania a inițiat o reuniune a miniștrilor de externe din G7 care va avea loc săptămâna viitoare pentru a lua în considerare acordarea de asistență suplimentară pentru infrastructura energetică a Ucrainei, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

„Lui Putin îi place să afunde oamenii din Ucraina în frig și întuneric cu rachetele sale. El nu va frânge niciodată dorința voastră (a ucrainenilor) de libertate și sprijinul nostru", a declarat Baerbock.

Rusia spune iar că nu va da petrol țărilor care susțin un plafon de preț

14:21Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, la Vilnius, întrebat dacă atacurile recente cu rachete ale Rusiei la Kiev ar trebui să grăbească un nou pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, că „este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră”, iar astfel de abordări sunt în lucru.

„În ce priveşte pachetul de sancţiuni, noi doi am discutat astăzi (cu preşedintele Lituaniei – n.r). Este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră şi se lucrează la astfel de abordări, însă în momentul acesta când vorbim nu suntem în măsură să detaliem în ce ar consta acestea. Când vom avea o claritate cu privire la un nou pachet de sancţiuni, informaţiile vor fi făcute publice”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună susţinută cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

14:09 Noi declarații ale lui Peskov, care a spus că Rusia nu intenționează să furnizeze petrol și gaze țărilor care susțin o plafonare a prețului la petrolul rusesc.

„Menținem poziția președintelui (Vladimir) Putin, potrivit căreia nu vom furniza petrol și gaze către țările care vor stabili (plafonul) și vor adera la plafon", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Dar trebuie să analizăm totul înainte de a ne formula poziția", a adăugat el. G7 are în vedere o plafonare a petrolului rusesc transportat pe mare la 65-70 de dolari pe baril, dar guvernele din UE nu s-au înțeles încă asupra unui nivel al plafonului, iar discuțiile vor continua.

14:01Răspunsul cinic al lui Peskov când a fost întrebat de atacurile cu rachete: „Kievul poate pune capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației”

Bilanțul celor două armate după 9 luni de război

13:49Lipsa de energie electrică, după bombardamentele masive lansate miercuri de Rusia asupra Ucrainei, a obligat autorităţile de la Kiev să închidă temporar punctele de trecere a frontierei cu România şi Ungaria, a anunţat joi Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina.

13:40 Pierderile militare în nouă luni de război: bilanțul celor două armate / Pierderi record înregistrate de Rusia doar în luna noiembrie

13:38 Rusia a negat joi că a vizat capitala ucraineană, pretinzând în schimb că rachete de apărare antiaeriană „străine și ucrainene" au provocat pagube la Kiev, unde infrastructura energetică critică a fost lovită cu o zi înainte.

„Nu a fost efectuată nicio lovitură asupra unor ținte din interiorul orașului Kiev", a declarat Ministerul rus al Apărării. Orice pagubă a fost „rezultatul căderii rachetelor de la sistemele de apărare aeriană străine și ucrainene situate în zonele rezidențiale din capitala ucraineană".

13:26 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a împiedicat un sabotaj și atac terorist asupra gazoductului South Stream.

13:15 Moscova a anunțat câte pașapoarte a emis în cele patru regiuni ucrainene pe care le-a „anexat” în septembrie.

UE pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni

12:50 Rusia a creat un „pericol real de catastrofă nucleară și radioactivă" prin lansarea unor atacuri în urma cărora toate reactoarele nucleare din Ucraina au fost deconectate de la rețeaua de energie electrică pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a spus șeful departamentului de energie nucleară din Ucraina.

12:41Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat joi că Uniunea Europeană pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

12:33 Rusia nu are în vedere contacte cu Statele Unite și nu a inițiat discuții cu Washingtonul la summitul G20 din Indonezia, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

El a adăugat că contactele cu Washingtonul au loc la telefon, dar că acestea se desfășoară prin canale diplomatice și nu la nivel prezidențial.

12:04 În Republica Moldova a fost reluată joi practic în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce ţara a suferit o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a informat distribuitorul local Premier Energy, care a adăugat că mai trebuie reconectaţi la reţea circa 10.000 de consumatori.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi ședința Consiliului Suprem de Securitate. Vor fi discutate provocările ce țin de asigurarea cu resurse energetice a Moldovei.

Negocieri ruso-ucrainene secrete la Abu Dhabi

11:56 Delegații din Rusia și Ucraina s-au întâlnit în secret la Abu Dhabi pentru a discuta un mare schimb de prizonieri.Moscova pune însă o condiție

11:51Negocierile cu Kiev și Moscova privind stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, bombardată constant, continuă, dar între timp directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, avertizează asupra potențialelor consecințe, conform CNN.

11:33O înregistrare video publicată de una dintre firmele lui Evgheni Prigojin, șefului mercenarilor Wagner, arată o amenințare macabră făcută de acesta la adresa Parlamentului European după ce eurodeputații au declarat Rusia un stat care sponsorizează terorismul.

11:30Pierderile Rusiei, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 85.720 soldați (+310 în ultima zi)

- 5.839 blindate de luptă (+7)

- 2.898 tancuri (+1)

- 1.889 sisteme de artilerie (+1)

- 1.547 drone (+10)

- 531 de rachete de croazieră interceptate (+51)

Ungaria s-a hotărât să ajute Ucraina

11:25 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a susținut joi că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze un sabotaj la gazoductul „South Stream", au relatat agențiile de presă rusești.

Gazoductul „South Stream" a fost un proiect de gazoduct destinat să transporte gaze rusești prin Marea Neagră, și apoi prin Bulgaria, dar proiectul a fost ulterior anulat în favoarea TurkStream.

11:07 Amnesty International a acuzat Moscova de reducerea la tăcere a jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului ce încearcă să informeze cu privire la protestele antirăzboi din Rusia, informează joi dpa.

„Putem vedea că autorităţile ruse sunt hotărâte nu doar să preîntâmpine şi să pedepsească aspru orice protest, oricât de paşnic, ci şi să minimizeze conştientizarea publicului cu privire la aceasta", afirmă Natalia Priluţkaia, cercetător în problematicile Rusiei în cadrul Amnesty International, într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri.

„Represaliile împotriva avertizorilor publici şi lucrătorilor din media au escaladat după declanşarea invaziei în Ucraina", pe care Rusia a lansat-o la sfârşitul lui februarie, subliniază Priluţkaia. (dpa, Agerpres)

10:50Ungaria s-a hotârât să ajute cu bani Ucraina. Ce sumă va da guvernul lui Viktor Orban

Două treimi din Kiev sunt tot fără energie electrică

10:00 Ucraina se așteaptă ca cele trei centrale nucleare care au fost oprite din cauza atacurilor cu rachete rusești de miercuri să funcționeze din nou până joi seara, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.

„Ne așteptăm ca până diseară centralele nucleare să înceapă să funcționeze, furnizând energie în rețea, iar acest lucru va reduce semnificativ deficitul (energetic)", a afirmat el la televiziunea națională. (Reuters)

09:50Situația rămâne gravă în Kiev: Peste două treimi dintre locuitori nu au energie electrică, mare parte nu au nici apă.

09:41Cum arată un atac al rușilor cu muniție incendiară filmat din dronă - VIDEO.

Un atac cu muniție incendiară cu dispersie în aer a fost executat de trupele rusești pe frontul de est, în regiunea Donețk. Momentele atacului au fost surprinse din dronă.

În alte imagini apărute pe rețelele sociale zilele trecute din zona Bahmut se poate observa cum arată de la sol un astfel de atac. În ultimele zile forțele ruse au apelat din ce în ce mai mult la astfel de atacuri.

Moscova și-a mutat trupele VDV în Donețk și Lugansk

08:57 Evaluarea britanică de joi dimineață este dedicată forțelor aeropurtate ruse:

  • În ultimele două săptămâni, Rusia a redesfășurat probabil elemente importante ale VDV (forțele aeropurtate) pe fronturile Donețk și Lugansk din Donbas.
  • În perioada septembrie-octombrie, majoritatea unităților VDV, grav șubrezite, au fost dedicate apărării teritoriului deținut de Rusia la vest de fluviul Nipru, în regiunea Herson.
  • Unele unități VDV au fost probabil întărite cu rezerviști mobilizați. Deși acest personal slab instruit va dilua presupusa capacitate de elită a VDV, Rusia va aloca probabil în continuare aceste unități în sectoarele considerate deosebit de importante.
  • Printre sarcinile operaționale potențiale ale VDV se numără sprijinirea apărării zonei Kremina-Svatove din regiunea Lugansk sau întărirea operațiunilor ofensive împotriva orașului Bahmut din regiunea Donețk.

08:23 Oficiali ai administrației Biden au apreciat că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO dacă trupele sale continuă să piardă teren, scrie Politico.

Preocupările, potrivit a șase persoane care au cunoștință de acest lucru, vin pe fondul unui efort al administrației de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea de sisteme de detecție pentru substanțele chimice.

Statele Unite nu dispun de informații care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina este iminent, au declarat sursele citate.

Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

07:44 Șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că schimbul de 35 de prizonieri ruși și 36 de prizonieri ucraineni a fost o evoluție pozitivă în contextul „veștilor sumbre" privind loviturile rusești asupra Ucrainei.

DiCarlo a încurajat părțile să continue schimburile și să respecte dreptul umanitar internațional în ceea ce privește prizonierii de război. (Reuters)

07:10 Fracțiunea Partidului IABLoko din cadrul Adunării Legislative din Karelia i-a transmis lui Vladimir Putin un mesaj prin care îi solicită să semneze un decret privind finalizarea mobilizării parțiale în Rusia.

07:01Istoric britanic: Îndemnurile de a se ajunge la un acord cu Rusia sunt mai eronate decât oricând

05:45 Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat miercuri bombardamentele forţelor ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina, argumentând că şansele Rusiei de a câştiga pe câmpul de luptă au dispărut.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Zelenski a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri pentru a opri loviturile aeriene rusești care vizează infrastructura vitală și care au aruncat din nou orașele ucrainene în întuneric și frig.
  • Rachetele rusești au întrerupt curentul electric în regiunea Kiev și au ucis cel puțin șase persoane în capitala ucraineană, în timpul unor atacuri care au provocat pene de curent în întreaga țară. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită ulterior în regiunile afectate de loviturile rusești.
  • Ucraina a deconectat unitățile de la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul țării după loviturile masive cu rachete rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene, a declarat guvernatorul regional.
  • Republica Moldova a rămas miercuri fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești din Ucraina.
  • Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat miercuri în jur de 70 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, 51 dintre ele fiind doborâte de sistemele antiaeriene ale armatei ucrainene.
  • Vor fi înființate „centre speciale de invincibilitate" în întreaga Ucraină pentru a furniza electricitate, căldură, apă, internet, conexiuni de telefonie mobilă și servicii de farmacie, în mod gratuit și non-stop, a declarat Zelenski.
  • Ucraina va primi sute de generatoare electrice din Europa. Iniţiativa „Generatoare ale Speranţei” a fost lansată de Parlamentul European şi de Eurocities, o coaliţie ce reuneşte peste 200 de oraşe din 38 de state europene.
  • Luptele sunt violente în est, unde Rusia a trimis o parte din forțele pe care le-a mutat în urma retragerii sale din jurul orașului Herson din sud. Rusia desfășoară o ofensivă proprie de-a lungul unei porțiuni de front la vest de orașul Donețk, ocupat de reprezentanții săi din 2014.
  • Site-ul Parlamentului European a fost indisponibil timp de mai multe ore din cauza unui atac de tip „denial-of-service" al unor hackeri „pro-Kremlin", după ce legislatorii săi au desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului, a declarat președintele instituției.
  • Aproximativ 50 de soldați ruși au fost uciși și până la 50 au fost răniți după ce forțele ucrainene au atacat un depozit de muniții în regiunea Lugansk, în estul țării, a declarat armata ucraineană.
  • Guvernele din Uniunea Europeană nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la nivelul la care să se plafoneze prețurile pentru petrolul rusesc transportat pe mare în cadrul programului Grupului celor șapte națiuni și vor relua discuțiile joi seară sau vineri, au declarat diplomați ai UE.
  • Statele Unite au autorizat un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include arme, muniții și echipamente de apărare aeriană. Administrația Biden a acordat până acum asistență militară de 19,7 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Franța și Spania au criticat propunerea Comisiei Europene de plafonare a prețului de vânzare al gazelor naturale, care a fost stabilită la un nivel atât de ridicat încât criticii s-au întrebat dacă va fi folosită vreodată.
  • Rusia se confruntă cu „o penurie semnificativă” de muniție pentru artileria sa, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. „Avem destule” arme, susţine fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
  • FMI a anunţat miercuri că a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina care ar putea deschide calea pentru un program de împrumut, în condiţiile în care Kievul vrea să obţină până la 20 de miliarde de dolari.

---------------