Rusia a anunțat joi că a distribuit pașapoarte rusești unui număr de peste 80.000 de locuitori din patru zone din Ucraina pe care susține că le-a „anexat” la teritoriul său, decizii nerecunoscute de comunitatea internațională, transmite AFP.

Pașaport rusescFoto: Adrien Fillon/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„De când cele patru regiuni au fost adăugate la Federația Rusă, în conformitate cu legea, peste 80.000 de persoane au primit pașapoarte ca cetățeni ai Federației Ruse", a declarat Ministerul rus de Interne, citat de agențiile de presă locale.

În septembrie, Rusia a organizat „referendumuri", denunțate drept simulacre de țările occidentale, în vederea anexării unor zone pe care le controlează în Ucraina în regiunile Donețk și Lugansk (est), precum și în Zaporojie și Herson (sud).

Aceste „anexări”, ratificate de Moscova la începutul lunii octombrie, au fost condamnate cu fermitate de comunitatea internațională și nu sunt recunoscute. De la anunțarea lor, forțele rusești au cedat, de asemenea, teren armatei ucrainene, retrăgându-se, de exemplu, din capitala regională Herson.

Chiar înainte de începerea ofensivei împotriva Ucrainei în februarie, Moscova distribuise deja sute de mii de pașapoarte rusești în zonele controlate de interpușii săi din estul Ucrainei.

După ce a început invazia, Kremlinul a facilitat și mai mult obținerea cetățeniei ruse de către ucraineni.

Experții consideră că Rusia folosește această strategie pentru a-și întări pretențiile asupra zonelor din Ucraina pe care le revendică, susținând că acestea sunt populate de cetățeni ruși recent naturalizați.