Armata rusă neagă joi că a efectuat atacuri miercuri asupra Kievului şi afirmă că pagubele din Kiev au fost cauzate de rachete antiaeriene „ucrainene şi străine”, relatează AFP, potrivit News.ro

Atac asupra unor clădiri rezidențiale în apropiere de KievFoto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia

„Niciun atac nu a fost comis asupra Kievului. Toate pagubele din oraş raportate de către regimul de la Kiev sunt consecinţe ale căderii rachetelor antiaeriene străine şi ucrainene instalate în zonele rezidenţiale ale capitalei ucrainene”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Konașenkov recunoaşte însă că armata rusă a efectuat miercuri „atacuri masive” împotriva „sistemului Comandamentului militar ucrainean şi infrastructurilor energetice legate de acesta”.

„Obiectivul atacurilor aeriene a fost atins, toate ţintele indicate au fost atinse”, anunţă Konaşenkov.

El dă asigurări că aceste bombardamente au permis avarierea „deplasării pe cale feroviară a rezervelor armatei ucrainene, armamentului străin, echipamentului militar şi muniţiei”.

Ucraina - şi mai ales Kievul - nu aveau curent şi apă curentă joi, la o zi după noi atacuri aeriene masive ruseşti care au vizat în mod specific infrastructura energetică ucraineană, odată cu venirea iernii.

Situația rămâne gravă în Kiev: Peste două treimi dintre locuitori nu au energie electrică, mare parte nu au nici apă

Mai mult de două treimi din capitala ucraineană era încă fără energie electrică joi dimineață, iar o mare parte a locuitorilor nu aveau apă curentă, la o zi după ce loviturile cu rachete rusești au provocat cele mai mari întreruperi de curent din Kiev în cele nouă luni de război, transmite Reuters.

Capitala a fost una dintre principalele ținte ale celui mai recent val de atacuri asupra instalațiilor energetice care au oprit alimentarea cu energie electrică în multe regiuni și au făcut necesare pene de curent de urgență în altele, pentru a economisi energie și a permite efectuarea de reparații în contextul în care se apropie iarna.

Temperatura a coborât sub zero grade Celsius în timpul nopții în capitala care avea 2,8 milioane de locuitori înainte de război și unde ninge deja, iar străzile sunt înghețate.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că electricienii și muncitorii de la reparații fac tot posibilul pentru a restabili curentul „cât mai repede posibil", dar recuperarea va depinde în mare măsură de „echilibrul" energetic general al rețelei naționale.

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Zelenski, a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în regiunile Kirovohrad și Viniția.