Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război care ar fi condiționat de reluarea exporturilor rusești de amoniac către Asia și Africa prin intermediul unei conducte ucrainene, au declarat Reuters trei surse care au cunoștință despre întâlnire.

Prizonieri ucraineni eliberatiFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Sursele (care au cerut să nu le fie dat numele) au declarat că discuțiile au fost mediate de statul arab din Golf și nu au inclus Națiunile Unite, în ciuda rolului central al ONU în negocierea acordului (în curs de desfășurare) privind exportul de produse agricole din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră. Amoniacul este folosit pentru fabricarea îngrășămintelor.

Delegațiile din Rusia și Ucraina au discutat un mare schimb de prizonieri

Delegații ruse și ucrainene au mers în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, la 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac în schimbul unui schimb de prizonieri care ar urma să elibereze un număr mare de prizonieri ucraineni și ruși, au precizat sursele.

Reuters precizează că nu a putut afla ce progrese au fost înregistrate în cadrul discuțiilor.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat că „eliberarea prizonierilor noștri de război face parte din negocierile privind demararea exporturilor rusești de amoniac", adăugând: „Bineînțeles că vom căuta modalități de a face acest lucru cu orice ocazie".

Bodnar a declarat că nu știe dacă a avut loc o întâlnire în Emiratele Arabe Unite.

Putin a declarat miercuri că oficialii ruși vor lucra pentru a debloca îngrășămintele rusești imobilizate în porturile europene și pentru a relua exporturile de amoniac.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Ministerul Apărării și Ministerul de Externe al Rusiei și cel al Ucrainei nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters. Întrebat dacă Organizația Națiunilor Unite a fost implicată în discuții, un purtător de cuvânt al organizației a refuzat să comenteze.

Condiția Moscovei, exportul de amoniac printr-o conductă de la Marea Neagră

Exportul de amoniac rusesc ar urma să se facă prin intermediul unei conducte existente ce iese către Marea Neagră. Conducta a fost proiectată să pompeze până la 2,5 milioane de tone de gaz amoniac pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdennyi de lângă Odesa, pentru a fi trimis mai departe către cumpărătorii internaționali.

Acesta a fost închis după ce Rusia și-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie.

Exportul de amoniac nu a făcut parte din reînnoirea acordului privind coridorul de cereale susținut de ONU, care a restabilit transportul maritim comercial din Ucraina.

Săptămâna trecută, Rebeca Grynspan, secretarul general al agenției ONU UNCTAD, care conduce negocierile privind îngrășămintele, a declarat că este optimistă că Rusia și Ucraina ar putea ajunge la un acord cu privire la termenii pentru exportul de amoniac rusesc prin conductă, fără a oferi detalii.

Volodimir Zelenski a pus în mod public mai multe condiții înainte de a permite Rusiei să reia exporturile de amoniac prin intermediul conductei, inclusiv un schimb de prizonieri și redeschiderea portului Nikolaev din Marea Neagră.

Rușii au eliberat peste 1.000 de prizonieri până acum

Nici Rusia, nici Ucraina nu au publicat cifre oficiale cu privire la numărul de prizonieri de război pe care i-au făcut de la invadarea Rusiei în februarie. La 29 octombrie, președintele ucrainean a declarat că, din martie, Rusia a eliberat un total de 1.031 de prizonieri.

Rusia și Ucraina au dezvăluit puține detalii despre întâlnirile directe dintre reprezentanții celor două țări, după ce au abandonat negocierile de încetare a focului în primele săptămâni de după declanșarea invaziei.

Eforturile făcute de Abu Dhabi urmează exemplul Arabiei Saudite, care a obținut o victorie diplomatică prin obținerea eliberării, în septembrie, a luptătorilor străini capturați în Ucraina.

Emiratele Arabe Unite, la fel ca Arabia Saudită, este membră a alianței petroliere OPEC+, care include Rusia, și a menținut, de asemenea, relații bune cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale de a contribui la izolarea Rusiei din cauza invaziei.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a vizitat Moscova luna trecută, unde a discutat cu președintele Vladimir Putin despre posibilitatea ca Abu Dhabi să medieze pentru un acord privind amoniacul, au declarat două dintre surse.

Ucraina este un producător important de cereale și oleaginoase. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume și un important furnizor de îngrășăminte pe piețele globale.

Începând din iulie, Moscova a declarat în mod repetat că transporturile sale de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt vizate direct de sancțiuni, sunt limitate deoarece sancțiunile îngreunează procesul de plată sau obținerea de nave și de polițe de asigurare pentru încărcături.