Rusia a creat un „pericol real de catastrofă nucleară și radioactivă" prin lansarea unor atacuri în urma cărora toate reactoarele nucleare din Ucraina au fost deconectate de la rețeaua de energie electrică pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a spus șeful departamentului de energie nucleară din Ucraina, citat de Reuters.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Petro Kotin, șeful companiei de energie nucleară Energoatom, a declarat joi că marea centrală nucleară din regiunea Zaporojie a fost reconectată la rețeaua națională de electricitate după atacurile aeriene rusești de miercuri și că generatoarele diesel de rezervă de la această instalație au fost oprite.

Ministrul Energiei, German Galușcenko, a afirmat că se așteaptă ca cele trei centrale nucleare care au fost oprite din cauza atacurilor de miercuri să fie repuse în funcțiune în cursul zilei de joi, iar acest lucru va contribui la atenuarea problemelor de furnizare.

„Situația este dificilă în întreaga țară", a declarat el la un post de televiziune.

Sistemul energetic național a fost „reunit" în urma pagubelor suferite în timpul atacurilor cu rachete, iar producția de energie va crește pe parcursul zilei de joi, a adăugat el.