O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins din interiorul unui blindat ucrainean luptele intense ce se duc în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei.

Luptele din jurul orasului Bahmut, filmate dintr-un blindat rusescFoto: Captura video

Înregistrarea filmată din interiorul unui blindat BTR-3E, dezvoltat la începutul anilor 2000 de un consorțiu internațional la care au participat două companii de armament ucrainene, arată tirul puternic dezlănțuit de militarii Kievului asupra atacatorilor ruși.

Probabil deja cunoscut de cei care urmăresc evoluția războiului din Ucraina, atacurile în direcția Bahmut, un oraș strategic din regiunea Donețk, reprezintă singura ofensivă pe scară largă pe care armata rusă o mai încearcă în Ucraina după numeroasele regrese înregistrate în ultimele luni, culminând cu abandonarea malului de vest al râului Nipru în Herson.

Ministerul rus al Apărării a anunțat oficial pe 1 august că bătălia pentru Bahmut a început însă, în pofida unor succese înregistrate în special în partea de sud a axei de atac, forțele rusești nu au reușit deocamdată să ocupe orașul, nici după aproape 4 luni de lupte.

Apărătorii ucraineni au relatat la jumătatea lunii octombrie că forțele rusești au început să atace Bahmutul cu drone kamikaze primite din partea Iranului, existând unele informații care sugerează că Moscova a transferat aici și trupe retrase din Herson, precum și militari încorporați după decretarea mobilizării parțiale în Rusia pe 21 septembrie.

„Tocător de carne” în estul Ucrainei

Ofensiva este însă condusă de mercenarii grupului Wagner fondat de Evgheni Prigojin în 2014. Pe 10 noiembrie forțele ucrainene au raportat că grupul Wagner a înregistrat 140 de pierderi, dintre care 40 de morți, în doar o zi în luptele din apropierea orașului Bahmut.

Trei zile mai târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris luptele din regiunea Donețk drept un veritabil „iad”.

„Acolo este pur și simplu un iad - acolo sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi”, a spus liderul de la Kiev despre luptele duse de apărătorii ucraineni în contextul atacurilor repetate ale Rusiei.

„Este un tocător de carne”, a afirmat despre luptele din jurul Bahmutului și Jakub Janovsky, unul dintre analiștii militari ce scrie articole pentru cunoscutul site Oryx.

Informațiile sugerează că, în pofida avansurilor înregistrate, comandanții ruși își trimit în unele cazuri soldații la moarte sigură, apelând la tactici nesăbuite precum folosirea unor trupe regulate în misiuni de recunoaștere.

„Treaba lor este să avanseze spre noi, să ne forțeze să tragem asupra lor pentru a ne dezvălui pozițiile”, a relatat un soldat ucrainean într-un interviu acordat luna trecută jurnaliștilor de la AFP.

Zelenski a mai spus luna trecută că aceste tactici reflectă „nebunia” pe care o arată comandamentul militar de la Moscova în timpul tentativelor lor fără oprire de a cuceri Bahmutul.

„Zi după zi, de luni de zile, ei își mână oamenii la moarte acolo”, a spus acesta într-unul din discursurile sale adresate națiunii săptămâna trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 274-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.