Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a negat miercuri că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze, aşa cum asigură Kievul şi unele ţări occidentale, el susţinând că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.

Dmitri MedvedevFoto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images

„Inamicii continuă să ne calculeze cu minuţiozitate lansările şi rezervele. Ei mizează în zadar pe epuizarea posibilităţilor noastre. Avem destule”, a scris fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram, cu puţin timp înainte ca Rusia să lanseze miercuri un nou raid cu rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat marţi date despre estimările Kievului asupra stocului rus de rachete, care sugerează o diminuare a arsenalului rus de arme de înaltă precizie, în urma folosirii intense a acestora în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în februarie.

Conform listei publicate de Reznikov pe Twitter, Rusia a folosit de atunci în atacurile asupra Ucrainei peste 800 de rachete Iskander şi mai dispune în prezent doar de 119 rachete de acest tip, adică numai 13% din arsenalul de dinaintea războiului.

Aceeaşi listă indică o scădere notabilă a rezervelor de rachete de croazieră Kalibr, după ce 391 dintre acestea au fost lansate asupra Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării a estimat la rândul său că, în urma atacurilor asupra infrastructurilor energetice ucrainene, Rusia a folosit aproape toate dronele cumpărate din Iran.

Șeful Pentagonului susține că Rusia se confruntă cu „o penurie semnificativă” de muniție

Rusia se confruntă cu „o penurie semnificativă” de muniție pentru artileria sa, ceea ce ar putea limita operațiunile sale în Ucraina, a declarat miercuri și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

„Rușii au avut probleme logistice de la începutul” invaziei în Ucraina și au încă probleme, a spus șeful Pentagonului, precizând că Ucraina a distrus mai multe stocuri de muniție rusească.

Rusia și-a folosit artileria la scară largă, trăgând numeroase rachete în direcția forțelor ucrainene înaintea mișcărilor în teren.

„Pentru acest gen de operațiune, este nevoie de multă muniție. Nu sunt sigur că mai au suficientă pentru a-și permite astfel de lucruri în viitor”, a precizat Austin. El a adăugat că stocurile de rachete rusești de precizie au fost „reduse semnificativ” de-a lungul celor nouă luni de război, iar Moscova nu va putea să le înlocuiască rapid din cauza sancțiunilor impuse, în special cele care vizează microprocesoarele.

Rusia a tras miercuri în jur de 70 de rachete de croazieră în Ucraina, dintre care 51 au fost doborâte, a susținut armata ucraineană.

___