Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat miercuri în fața Consiliului de Securitate al ONU o „crimă împotriva umanității” comisă de Rusia, care a atacat infrastructura energetică ucraineană, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Cu temperaturi sub zero grade, cu mai multe milioane de oameni fără alimentare cu energie, fără încălzire și fără apă, aceasta este în mod evident o crimă împotriva umanității”, a declarat Zelenski într-o scurtă declarație în fața Consiliului de Securitate prin intermediul unei legături video, în timpul unei reuniuni de urgență pe care a cerut-o.

La nouă luni de la invazia rusă în țara sa, la 24 februarie, președintele Zelenski a denunțat "formula de teroare" impusă de forțele armate ale Moscovei.

Confruntat cu un Consiliu de Securitate al ONU lipsit de putere, el a declarat că comunitatea internațională nu poate "să fie ținută ostatică de un (stat) terorist internațional", referindu-se la dreptul de veto al Moscovei, care blochează orice rezoluție împotriva agresiunii rusești în Ucraina.

"Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii civile sunt acțiuni teroriste. Ucraina continuă să ceară un răspuns hotărât din partea comunității internaționale la aceste crime", a scris anterior șeful statului ucrainean pe Twitter, solicitând o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate format din 15 membri.

Loviturile rusești asupra infrastructurii ucrainene au dus la întreruperi masive de energie electrică și apă, în special în capitala Kiev, provocând moartea a cel puțin șase persoane, deconectând trei centrale nucleare și afectând chiar Moldova vecină.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a lansat aproximativ 70 de rachete de croazieră în țară, dintre care 51 au fost doborâte, precum și cinci drone kamikaze. Acestea au vizat infrastructura strategică în timp ce temperaturile de iarnă se instalau în Ucraina.