Grupul celor șapte națiuni (G7) analizează posibilitatea de a stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc transportat pe mare în intervalul 65-70 de dolari pe baril, a declarat miercuri pentru Reuters un diplomat al Uniunii Europene.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Ambasadorii din cele 27 de țări ale UE discută propunerea G7 cu scopul de a ajunge la o poziție comună până la sfârșitul zilei.

G7, din care fac parte și Statele Unite, precum și Uniunea Europeană (ca entitate) și Australia, urmează să pună în aplicare plafonarea prețului la exporturile de petrol rusesc pe cale maritimă de la 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

„Se pare că G7 are în vedere un interval 65-70 de dolari pe baril", a declarat diplomatul.

Ideea plafonării prețului este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurări și de reasigurări să gestioneze încărcături de țiței rusesc, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț sub prețul maxim stabilit de G7 și aliații săi.

Deoarece principalele firme de transport maritim și de asigurări din lume care se ocupă de comerțul cu țiței au sediul în țările G7, un astfel de plafon de preț ar face foarte dificil pentru Moscova să își vândă petrolul la un preț mai mare.

Marea majoritate a petrolului său este transportată prin vase petroliere, nu prin conducte.

În același timp, deoarece costurile de producție sunt estimate la aproximativ 20 de dolari pe baril, plafonarea prețului ar face ca vânzarea petrolului de către Rusia să fie în continuare profitabilă, prevenind în același timp un deficit de aprovizionare pe piața mondială.

Prețul viitorului petrolului Brent cu livrare luna viitoare a scăzut la 86,54 dolari de la 87,30 dolari la aflarea veștii.