Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri că va avea „un contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin „în următoarele zile”, pe tema centralei nucleare de la Zaporojie, în privința căreia Moscova și Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o, scrie AFP.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Intenționez să am un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile pe tema sectorului nuclear civil, în primul rând, și a centralei de la Zaporojie, după o discuție cu directorul AIEA” (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), Rafael Grossi, a declarat miercuri presei președintele francez.

Anunțul lui Macron privind o discuție cu Putin intervine în contextul unui nou val de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, care a dus la întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara și a impus totodată deconectarea a trei centrale nucleare.

Șeful AIEA a discutat miercuri cu rușii despre centrala de la Zaporojie

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU (AIEA) s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegație a agenției ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, pentru a discuta despre situația din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, au anunțat AIEA și Rosatom.

Centrala Zaporojie, pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după 24 februarie, a fost din nou zguduită de bombardamente în weekend, ceea ce a dus la noi apeluri din partea agenției ONU de a crea o zonă de protecție în jurul acesteia pentru a preveni un dezastru nuclear.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de la centrală din ultimele luni, care au avariat clădiri și au scos din funcțiune liniile electrice care alimentează centrala și care sunt esențiale pentru răcirea combustibilului celor șase reactoare și pentru evitarea unei fuziuni nucleare.

„Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit astăzi la Istanbul cu o delegație rusă condusă de directorul general al Rosatom, Alexey Likhachev, pentru consultări cu privire la aspectele operaționale legate de siguranța la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și la stabilirea urgentă a unei zone de protecție a siguranței și securității nucleare", a transmis AIEA pe Twitter.

Grossi avertizează de luni de zile cu privire la riscul unui accident potențial catastrofal din cauza bombardamentelor.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazie și a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.

Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit îngrijorare cu privire la potențialul unui incident grav, la doar 500 km de locul în care s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

___