Ministerul rus de Externe a criticat miercuri Ucraina ca fiind „fără Dumnezeu”, „sălbatică” și „imorală” pentru că a efectuat o razie la o veche mănăstire creștin-ortodoxă din Kiev, transmite Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineața percheziții la complexul Pechersk Lavra din Kiev, vechi de 1.000 de ani, ca parte a operațiunilor de contracarare a unor „activități subversive ale serviciilor speciale rusești", potrivit SBU.

Complexul este un tezaur cultural ucrainean și sediul ramurii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a susținut că nu există nicio justificare pentru acest raid și a comparat „regimul de la Kiev” cu Bacchus, zeul roman al vinului, al cărui nume este adesea asociat în limba rusă cu haosul imoral, haosul și desfrâul.

„Aceasta este doar un fel de Bacanală totală fără Dumnezeu. Nu există nicio justificare sau explicație pentru acest lucru. Și nu poate exista”, a declarat Zakharova la radio Sputnik.

„Aceasta este o altă parte a acțiunilor absolut imorale și sălbatice ale regimului de la Kiev”, a adăugat ea.

Biserica Ortodoxă a Rusiei a declarat marți că percheziția a fost un „act de intimidare".