Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii suferă astăzi de un „martiriu al suferinței”, comparând războiul din Ucraina cu „îngrozitorul genocid” din anii 1930 când liderul sovietic Iosif Stalin a ordonat înfometarea fostei republici sovietice, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Vorbind în fața a mii de credincioși în Piața Sfântul Petru în timpul audienței sale săptămânale, suveranul pontif a menționat Holodomorul, omorârea prin înfometare a milioane de ucraineni în iarna dintre anii 1932 și 1933 la ordinul lui Iosif Stalin.

„Sâmbăta aceasta marchează aniversarea a îngrozitorului genocid al Holodomorului, exterminarea prin foamete din 1932-1933 care a fost creată artificial de către Stalin”, a spus papa Francisc.

„Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid și pentru atât de mulți ucraineni - copii, femei, vârstnici - care astăzi suferă martiriul suferinței”, a adăugat el.

Timp de sute de ani limba, cultura și identitatea ucraineană au fost suprimate în perioada în care teritoriul a făcut parte din Rusia, întâi sub Imperiul Țarist, iar apoi sub Uniunea Sovietică.

Forțele de ocupație rusești au înlăturat monumentul Holodomorului din orașul Mariupol pe care l-au cucerit la jumătatea lunii mai, afirmând că acesta va fi dezmembrat și transformat în materiale de construcție.

Ce a fost Holodomorul invocat de papa Francisc

Adesea numită de istorici „Holocaustul uitat” al secolului XX, foametea Holodomor, cunoscută și sub denumirile de „Foametea Terorii” sau „Marea Foamete” în Ucraina, a dus la moartea a 3,5-5 milioane de ucraineni.

Însă estimările privind numărul real al victimelor variază foarte mult, o declarație comună a ONU semnată de 25 de state membre în 2003 recunoscând între 7 și 10 milioane de morți.

Foametea a fost instrumentată de autoritățile sovietice la instrucțiunile lui Iosif Stalin care a ordonat ca toate produsele agricole să fie scoase de pe teritoriul Ucrainei și oamenii lăsați să moară de foame ca parte a campaniei sale de reprimare a mișcării ucrainene de independență.

După începerea invaziei rusești pe 24 februarie, papa Francisc a menționat războiul din Ucraina în aproape toate aparițiile sale publice însă ocazional a fost puternic criticat din cauza unor comentarii ale sale.

De exemplu, într-un interviu acordat unei publicații iezuite în luna mai, el a spus că războiul de agresiune declanșat de Vladimir Putin „poate a fost provocat într-un fel”.

„Nu vedem toată drama care s-a desfășurat în spatele acestui război, care poate a fost provocat într-un fel sau nu a fost prevenit”, a afirmat suveranul pontif. Întrebându-se retoric dacă este pro-Putin, el a spus că „nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spui un asemenea lucru”.

Un alt exemplu în acest sens a avut loc în luna august, când papa Francisc a descris-o pe Daria Dughina, fiica ultranaționalistului rus Alexandr Dughin, o victimă „inocentă” a războiului după ce aceasta a fost ucisă în explozia unei mașini-capcană lângă Moscova.

Comentariul său a fost criticat dur de ambasadorul Ucrainei la Vatican.