La peste nouă luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, o victorie a Moscovei pare să se îndepărteze treptat. Preşedintele rus Vladimir Putin nu este totuşi gata să capituleze şi se agaţă cât poate de obiectivul lui, îndeosebi sprijinindu-se pe ajutorul mai multor grupări înarmate foarte influente în conflict, potrivit La Libre, citat de Rador.

Evgheni Prigojin alaturi de Vladimir PutinFoto: Alexey Druzhinin / AFP / Profimedia Images

"Ce e de reţinut e faptul că Vladimir Putin devine din ce în ce mai dependent de cei care îi pot aduce eventual o victorie, anume Prigojin, grupul Wagner sau cecenii lui Kadîrov", estimează cercetătorul Nicolas Gosset pentruRTBF. "El devine ostaticul acestei situaţii".

În opinia expertului de la Institutul Regal Superior de Apărare, unele dintre aceste grupări sunt decise să meargă până la capăt şi sunt gata de orice pentru a răsturna trupele ucrainene. Ceea ce reprezintă în mod clar o ameninare pentru regim.

Figurile proeminente ale acestor grupări ar putea avea şi ambiţii prezidenţiale: "Nu trebuie să ignorăm scenariul potrivit căruia am avea un lider şi mai rău ca Putin în fruntea Rusiei, ca de exemplu Evgheni Prigojin, care are acum ambiţii politice declarate, cu perspectiva înfiinţării unui partid politic", avertizează Nicolas Gosset.

"Acum, e posibil şi ca să asistăm la un scenariu de ruptură. Nemulţumirea socială ar putea fi atât de mare încât să ducă la o revoltă a populaţiei", mai spune el.