Un luptător kurd a fost ucis și alți trei au fost răniți miercuri într-un atac cu drone efectuat de Turcia asupra unei baze rusești din nord-estul Siriei, a declarat pentru AFP un oficial al forțelor kurde.

Turcia desfășoară lovituri masive în nordul SirieiFoto: AFP / AFP / Profimedia

Victimele erau membri ai Forțelor Democratice Siriene (FDS, o coaliție dominată de kurzi) desfășurate la baza rusă, a declarat Farhad Chami, un oficial al FDS.

Lovitura are loc în contextul în care Turcia a desfășurat de duminică o serie de raiduri aeriene împotriva luptătorilor kurzi din Siria și Irak.

Tot miercuri, președintele Tayyip Erdogan a declarat că operațiunile aeriene ale Turciei împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei sunt doar începutul și că va lansa o operațiune terestră când va fi momentul potrivit.

Rusia a cerut Turciei să se abțină de la o ofensivă terestră la scară largă în Siria, deoarece astfel de acțiuni ar putea declanșa o escaladare a violențelor, a spus miercuri negociatorul rus de rang înalt Alexander Lavrentyev

„Sperăm că argumentele noastre vor fi auzite la Ankara și că se vor găsi alte modalități de rezolvare a problemei", a declarat el, după o nouă rundă de discuții despre Siria cu delegații turcești și iraniene în Kazahstan.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG independent cu sediul la Londra, și oficiali kurzi au raportat miercuri atacuri continue ale dronelor asupra a numeroase puncte din provincia Hassakeh din nordul Siriei, printre care o instalație de gaz și o stație de pompare a petrolului.

Ankara a lansat duminică operațiunea „Gheară de sabie”, intensificând raidurile aeriene și tirurile de artilerie împotriva pozițiilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ale Unităților de Protecție a Poporului (YPG).

Guvernul turc acuză aceste două mișcări că au comandat atentatul care a făcut șase morți și 81 de răniți la 13 noiembrie la Istanbul.

„Turcia are mijloacele de a căuta și pedepsi teroriștii implicați în atacuri împotriva sa în interiorul și în afara granițelor sale", a declarat miercuri Erdogan în fața grupului parlamentar al partidului său AK.

Până atunci, a avertizat el, „ne vom continua operațiunile aeriene fără întrerupere și vom intra pe teritoriul teroriștilor în momentul în care vom considera oportun acest lucru”.