Președintele Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operațiunile aeriene ale Turciei împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei sunt doar începutul și că va lansa o operațiune terestră acolo când va fi momentul potrivit, transmite Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

El a declarat că Turcia este mai hotărâtă ca niciodată să își protejeze granița sudică cu un „coridor de securitate", asigurând în același timp integritatea teritorială atât a Siriei, cât și a Irakului, unde a desfășurat, de asemenea, operațiuni împotriva militanților kurzi.

„Continuăm operațiunea aeriană și vom ataca dur teroriștii și terestru la momentul cel mai convenabil pentru noi", a declarat Erdogan într-un discurs adresat parlamentarilor din partidul său AK.

„Am format o parte din acest coridor (și) ne vom ocupa de el începând cu locuri precum Tel Rifat, Manbij și Ain al-Arab (Kobani), care sunt surse de probleme", a adăugat el.

Turcia a organizat anterior operațiuni militare majore în Siria împotriva miliției kurde YPG, pe care o consideră o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană îl desemnează drept grup terorist.

Ankara a lansat operațiunile aeriene la sfârșitul săptămânii trecute, afirmând că este vorba de represalii la un atentat cu bombă comis la Istanbul cu o săptămână mai devreme, soldat cu șase morți, pe care autoritățile l-au atribuit YPG. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea, iar PKK și YPG au negat implicarea.