Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a negat luni orice implicare în atentatul cu bombă care a ucis cel puțin șase persoane la Istanbul în ziua precedentă și pentru care a fost acuzat de autoritățile turce, transmite AFP.

Momentul exploziei din IstanbulFoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Este bine cunoscut faptul că nu avem nicio legătură cu acest eveniment, că nu vizăm civili și că ne opunem operațiunilor care au acest scop", a transmis organizația într-o declarație publicată de agenția de presă Firat, apropiată PKK.

„Suntem o mișcare care duce o luptă de eliberare dreaptă și legitimă. (...) Prin urmare, nu se pune problema de a ataca în vreun fel civili în Turcia", se adaugă în comunicatul semnat de Centrul de Apărare a Poporului al PKK.

Mișcarea armată kurdă a acuzat, de asemenea, guvernul turc că are „planuri tenebroase" și că „prezintă Kobane ca pe o țintă".

La începutul zilei, poliția turcă a afirmat că o tânără siriană, arestată în cursul nopții, a recunoscut faptele și că a acționat „la ordinul PKK". Ea ar fi primit instrucțiuni în acest sens la Kobane, în nord-estul Siriei, a relatat presa turcă.

Orașul Kobane este controlat de Forțele Democratice Siriene (SDF), din care YPG (Unitățile de Protecție a Poporului) - aliate cu PKK - sunt o componentă majoră.

Kobane a rămas celebră pentru bătălia din 2015 care a permis forțelor kurde susținute de coaliția occidentală să respingă gruparea jihadistă Statul Islamic.

PKK, considerat o organizație teroristă de Ankara, dar și de aliații săi occidentali, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, duce o luptă armată împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor 1980. În trecut, a fost deseori acuzată de atacuri sângeroase pe teritoriul turc.