T​urcia „respinge” condoleanţele SUA despre care spun că „îi susţin pe teroriştii” kurzi din Kobane (nordul Siriei), a declarat luni ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, la o zi după atentatul soldat cu şase morţi la Istanbul, relatează Barrons și Agerpres.

Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de Interne, Suleyman SoyluFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Nu acceptăm, respingem condoleanţele Statelor Unite ale Americii. Alianţa noastră cu un stat care întreţine Kobane (locuit predominant de kurzi sirieni) şi focarele de teroare trebuie luată în discuţie”, a declarat Soylu, care i-a acuzat pe combatanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe anumiţi aliaţi ai lor, susţinuţi de americani, de a fi comis masacrul de duminică la Istanbul.

„Responsabil este cel care furnizează informaţi interne PKK. Nu este necesar să discutăm despre pioni”, a adăugat ministrul.

Poliţia din Istanbul a anunţat luni că a arestat 46 de persoane în legătură cu atacul comis în centrul acestei metropole turce, între care Ahlam Albashir, o femeie de naţionalitate siriană, suspectată de plasarea bombei, potrivit Reuters.

Cine ar fi autoarea atentatului din Istanbul

La un prim interogatoriu, femeia a declarat că a fost antrenată de militanţi kurzi din Siria şi a intrat clandestin în Turcia prin regiunea Afrin, din nord-vestul Siriei, controlată în prezent de soldaţi turci şi combatanţi sirieni care susţin Ankara.

Potrivit poliţiei, ea a recunoscut că a acţionat „la ordinul PKK” şi a primit instrucţiuni în acest sens din Kobane, oraş din nord-estul Siriei, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, notează AFP.

Tânăra femeie a fost arestată împreună cu alţi suspecţi într-un apartament din Küçükçekmece, într-o suburbie a Istanbulului. Ministrul turc de interne a declarat că suspecta se pregătea „să fugă în Grecia”.

„Operaţiunile continuă” pentru arestarea şi altor suspecţi, a afirmat Soylu, a doua zi după acest atac comis pe strada Istiklal, una dintre cele mai aglomerate artere din Istanbul, duminică după-amiază.

Turcia acuză SUA de susținerea kurzilor pe care îi consideră teroriști

„Ei au vrut să ne trimită un mesaj, l-am primit şi le vom răspunde în cel mai puternic mod posibil”, a insistat el.

Ankara acuză cu regularitate SUA şi alte ţări occidentale de protejarea combatanţilor kurzi din PKK şi din Unităţile de apărare a poporului (YPG), consideraţi drept terorişti de către Turcia.

Oraşul Kobani este renumit pentru bătălia care, în 2015, a permis forţelor kurde susţinute de coaliţia occidentală să respingă gruparea jihadistă Statul Islamic. Acesta se află sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), din care YPG - aliat PKK - constituie o componentă majoră.

Turcia acuză de asemenea Suedia și Finlanda că găzduiesc kurzi despre care Ankara afirmă că aparțin sau au legături cu organizații teroriste, amenințând că va bloca aderarea celor două state nordice la NATO dacă nu extrădează persoanele pe care le cere.