Guvernatorul regiunii Belgorod din vestul Rusiei, Viaceslav Gladkov, a efectuat marți o vizită la linia de apărare construită la granița cu Ucraina, distribuind mai multe fotografii cu lucrările de construcție, relatează TASS.

Linia defensivă construită de rusi in BelgorodFoto: Telegram

„Ziua de lucru a început cu o inspecție a construcției liniei de securitate cu adjunctul meu Vladimir Bazarov”, a scris Gladkov pe canalul său Telegram. Șeful regiunii a publicat fotografii cu echipamente care instalează bariere antitanc și sapă tranșee în diferite părți ale zonei de la granița cu Ucraina.

Televiziunile și presa de propagandă de la Moscova acuză constant forțele ucrainene de mai multe luni că efectuează bombardamente asupra unor ținte civile din regiunea Belgorod însă acestea nu au fost confirmate din surse independente până acum.

Însă printre incidentele confirmate se numără unul din noaptea zilei de 7 septembrie, când o explozie puternică a avut loc la o substație electrică din Belgorod, lăsând jumătate din regiune fără electricitate. Presa rusă a invocat însă la momentul respectiv un „accident” care este investigat de autorități.

Însă o lună mai târziu, o altă explozie, de data aceasta la o stație electrică, a fost atribuită de autoritățile ruse și guvernatorul Gladkov unui atac ucrainean.

„Război ciudat” în Belgorod

Această explozie a venit la doar o zi după un incident bizar înregistrat în regiunea Belgorod, un bloc de locuințe fiind lovit de un proiectil neidentificat despre care rușii afirmă că a fost lansat de ucraineni, în timp ce Kievul că a fost vorba de o rachetă rusească lansată înspre regiunea Harkov învecinată.

Originea proiectilului nu a fost elucidată nici până în ziua de azi de observatorii independenți ai războiului.

Tot în regiunea Belgorod a avut loc și faimoasa explozie de la un depozit de muniții care a fost pusă de Gladkov pe seama „efectului de luptă”.

„​Ca urmare a vremii calde (efectul de lupă a funcționat), a avut loc arderea spontană a muniției în zona satului Timonovo, pe care pompierii încă nu reușiseră să o neutralizeze”, a anunțat pe canalul său de Telegram pe 23 august.

Nu este clar în ce măsură linia defensivă construită în această regiune la granița cu Ucraina este rezultatul unor îngrijorări autentice privind un posibil atac ucrainean sau dacă ea doar face parte din eforturile propagandistice ale Moscovei.

Judecând după fotografii, lucrările de construcție par să fie realizate de constructori privați, nu armata rusă, deși în una dintre ele pot fi observate fortificațiile de tip „dinți de dragon” pe care rușii le-au amplasat în mai multe zone ale frontului din teritoriile ucrainene ocupate, cel mai recent la Melitopol.

Urmărește ultimele evoluții din a 272-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.