O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate rusești transportă un număr uriaș de fortificații în zona orașului Melitopol din regiunea Zaporojie.

„Dinti de dragon” si buncare aduse la MelitopolFoto: Captura video

Înregistrarea video de peste două minute apărută inițial pe un canal de Telegram local din Melitopol a surprins o coloană lungă de camioane ce așteaptă să ducă buncăre individuale din beton și deja faimoasele fortificații de tip „dinți de dragon” în zona Melitopolului, un oraș din sudul Ucrainei în care armata rusă anunța că a intrat pe 26 februarie, la doar două zile după începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat joi că a distrus cartierul general rusesc din acest oraș care avea o populație de 150.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului.

Sâmbăta trecută, la o zi după ce ministerul rus al Apărării anunțase că a finalizat retragerea trupelor sale din Herson pe malul de est al Niprului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski promitea că forțele Kievului vor fi primite cu aceeași bucurie și în Melitopol, la fel ca în orașul Herson.

„Va fi la fel și în Henicesk și Melitopol. Vom veni în toate orașele și satele noastre din Donbas. Vom vedea cu siguranță cum oamenii cu steaguri ucrainene, pe care le păstrează acolo, vor întâmpina forțele ucrainene în Crimeea și vor fi sute de ei pe străzi în ziua eliberării”, a declarat acesta.

Rușii construiesc fortificații pentru a încerca să încetinească armata ucraineană

Melitopolul se află pe malul de est al râului Nipru în regiunea Zaporojie, în prezent la o distanță considerabilă de linia frontului din sudul Ucrainei. Însă el se află în raza de acțiune a sistemelor HIMARS primite de Ucraina din partea Statelor Unite.

Joia trecută autoritățile de ocupație rusești din Zaporojie au avertizat că această regiune din sud-estul Ucrainei va fi următoarea vizată de o ofensivă a Kievului.

„Frontul din Zaporojie devine acum o prioritate. Inamicul îşi mută aici forţele pe care le concentrase în jurul Hersonului şi va continua să o facă”, a declarat Vladimir Rogov, unul dintre oficialii ruși de aici, pentru agenția TASS.

„Dinții de dragon”, micile fortificații cu formă piramidală văzute în noua înregistrare video au fost reperate pentru prima oară în luna octombrie ca parte a liniei defensive construite de ruși la granița așa-zisei Republici Populare Lugansk.

Ulterior, alte imagini din satelit realizate în luna noiembrie au arătat că forțele rusești au început să amplaseze astfel de structuri și în jurul orașului Mariupol pe care au reușit să îl cucerească în luna mai, după luni de rezistență eroică a apărătorilor ucraineni.

Potrivit serviciilor de informații militare ale Marii Britanii, instalarea „dinților de dragon” reprezintă cel mai recent indiciu al eforturilor semnificative pe care le fac trupele ruse pentru a pregăti o apărare cât mai puternică în spatele liniei frontului actual, ca să împiedice un avans rapid al forțelor ucrainene ca în timpul prăbușirii catastrofale a frontului din Harkov în luna septembrie.

Un set separat de imagini din satelit publicate în luna noiembrie arată de asemenea că forțele rusești au început să construiască tranșee și alte linii defensive inclusiv în nordul Crimeii, peninsula fiind acum protejată de o eventuală ofensivă ucraineană doar de sudul regiunii Herson, aflat pe malul de est al Niprului.

Urmărește ultimele evoluții din a 267-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.