Ucraina a anunțat că s-a confruntat cu atacuri violente în est din partea forțelor rusești întărite cu trupe retrase din Herson, în timp ce NATO și Polonia au concluzionat că o rachetă care s-a prăbușit în Polonia a fost probabil trasă de apărarea aeriană a Ucrainei. Guvernul de la Kiev lucrează la restabilirea energiei electrice în întreaga țară, după loviturile intense ale Rusiei asupra infrastructurii civile la începutul săptămânii, au declarat oficialii de la Kiev.

Război în UcrainaFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 267 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:34 Un nou material LIVE, cu evenimentele de vineri, a fost deschis aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

01:00Polonia spune că va acționa rapid cu investigația privind incidentul cu rachete

Un oficial polonez a declarat joi pentru CNN că țara sa se va mișca rapid cu ancheta privind racheta care a căzut marți în satul polonez Przewodow.

00:4210 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate / Zelenski cere din nou protejarea cerului Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa suferea joi seară întreruperi de urgență ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete rusești, chiar în timp ce temperaturile scad până la îngheț și mai jos, potrivit CNN.

00:21Pe măsură ce vine prima iarnă a războiului Rusiei cu Ucraina, SUA își epuizează unele sisteme de arme și muniție de ultimă generație disponibile pentru a fi transferate la Kiev, au declarat pentru CNN trei oficiali americani.

23:32 Centrale nucleare: O nouă rezoluție a AIEA împotriva Rusiei

Consiliul Guvernatorilor AIEA a adoptat joi o nouă rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie și să înceteze acțiunile sale împotriva siturilor nucleare, au declarat surse diplomatice, citate de AFP.

23:15Nikita Chibrin, un membru al forțelor armate ruse care a luat parte la invazia Ucrainei, a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid, relatează The Guardian. El a făcut parte din Brigada 64 motorizată acuzată de atrocitățile de la Bucha, dar spune că nu a tras „niciun foc de armă”.

Prelungire automată a acordului privind cerealele cu 120 de zile

22:19 Rusia: Baschetbalista americană Griner a fost transferată într-o închisoare din Mordovia (avocați)

22:07 O instalație numită „Naked Killers” care îl înfățișează pe Vladimir Putin gol, cu un mic Lukașenko în poală, și cu un lanț de aur la gât, așezat pe o toaletă aurie a fost scoasă la licitație în Cehia pentru a cumpăra o dronă Bivoj pentru Ucraina, scrie czechia.postsen.com

22:04 Ministerul rus de Externe anunță prelungirea automată a acordului privind cerealele cu 120 de zile

Acordul negociat de ONU care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale din Marea Neagră în timpul războiului va fi prelungit pentru 120 de zile în același format, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus de Externe publicat joi și citat de CNN.

„Acordul cvadripartit de Rusia, Turcia, Ucraina și Națiunile Unite, semnat la Istanbul la 22 iulie, va expira la 18 noiembrie. Textul documentului prevede prelungirea automată a acestuia cu încă 120 de zile în absența unor obiecții din partea oricăreia dintre părți”, a precizat ministerul.

„Nu au fost primite astfel de obiecții”, a adăugat acesta.

21:55 Petrol: WTI închide în scădere cu aproape 5%, la minimul ultimei luni și jumătate

Prețul barilului de West Texas Intermediate (WTI), varietatea de referință din SUA, a scăzut joi cu aproape 5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultima lună și jumătate, pe o piață tot mai îngrijorată de slăbirea cererii, potrivit AFP.

WTI pentru livrare în decembrie a scăzut cu 4,61% și a închis la 81,64 dolari, cel mai scăzut nivel de închidere de la sfârșitul lunii septembrie.

Rusia continuă tirurile de rachete și artilerie pe linia frontului

21:00Număr „îngrozitor” de cazuri de tortură în Herson sub ocupația rusă (Kiev)

Dimensiunea torturii din Herson în timpul ocupației rusești a orașului din sudul Ucrainei este „îngrozitoare”, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, potrivit AFP.

20:56 Rusia spune că nu își va extrăda cetățenii care au fost condamnați în lipsă de un tribunal olandez la închisoare pe viață, a informat joi presa de stat rusă TASS, potrivit CNN.

„Decizia instanței nu creează nicio consecință juridică pentru noi”, a spus Andrei Klishas, ​​președintele comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională, ciatt de TASS. „În general, nu extrădăm cetățeni ruși în alte state sub nicio circumstanță.”

20:31 Rusia continuă tirurile de rachete și artilerie pe linia frontului, afirmă armata ucraineană

Forțele rusești au efectuat atacuri cu rachete și artilerie de-a lungul liniilor de front în șapte regiuni diferite - de la Herson și Nikolaev în sud până la Luhansk și Harkiv în nord-est, a declarat armata ucraineană. Armata a adăugat că aceste atacuri sunt separate de valul de atacuri cu rachete de croazieră rusești de joi împotriva infrastructurii, potrivit CNN.

20:15 Imagini cu un tanc rusesc T-72B a fost filmat de ucraineni din dronă cum a fost lovit în plin de o lovitură Javelin, undeva pe frontul estic în zona Donețk.

Rusia susține că a atacat 74 de unităţi de artilerie ucrainene

20:01 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că experții ucraineni se află deja în Polonia pentru a investiga locul unde o rachetă a ucis două persoane marți, relatează Guardian.

Ucraina și Polonia „vor coopera în mod constructiv și deschis” în cadrul anchetei, a spus Kuleba, adăugând că se așteaptă ca anchetatorii să aibă acces rapid la locul din sud-estul Poloniei.

19:51Bărbații condamnați, doi foști ofițeri de informații ruși și un lider separatist ucrainean, de un tribunal olandez pentru doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014 au fost, de asemenea, obligați să plătească despăgubiri de cel puțin 16 milioane de euro (16,5 milioane de dolari) rudelor victimelor, relatează Reuters și CNN.

19:39Armata rusă susține că a vizat un post de comandă şi un centru de comunicaţii ucrainean într-o zonă recent eliberată a regiunii Herson, potrivit News.ro.

Ministerul rus al Apărării a precizat, potrivit CNN, că aviaţia, rachetele şi artileria Rusiei au fost puse în acţiune şi au lovit ”postul de comandă al Forţelor Armate ale Ucrainei din zona aşezării Naddnipreanske şi centrul de comunicaţii al Forţelor Armate ale Ucrainei din perimetrul aşezării Ciornobaiivka” din regiunea Herson.

Ministerul rus al Apărării a menţionat că 74 de unităţi de artilerie au fost atacate.

În regiunea sudică Zaporojie, forţele ruse spun că au distrus atelierele complexului de cercetare şi producţie Iskra, unde erau produse componente electronice pentru repararea staţiilor radar şi a sistemelor de lansare de rachete multiple, a mai anunţat ministerul rus.

19:17Rusia a declarat joi că decizia unui tribunal olandez de a condamna doi foști agenți de informații ruși și un lider separatist ucrainean pentru doborârea avionului malaezian în 2014 „a omis imparțialitatea”, relatează Reuters.

Într-o declarație, Ministerul de Externe a declarat că „pe tot parcursul procesului, instanța a fost supusă unei presiuni fără precedent din partea politicienilor, procurorilor și mass-media olandezi pentru a impune un rezultat motivat politic”.

Forțele ucrainene avansează în direcția Svatove-Kreminna, dar se luptă pentru „fiecare metru”. De ce e dificilă recuperarea Luganskului

18:29 Forțele armate ale Ucrainei avansează treptat în regiunea Lugansk, cu toate acestea, recuperarea „fiecare metru este destul de dificilă”, spune Șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Gaidai, într-un interviu, citat de Ukrainska Pravda. Acesta explică și de ce este atât de dificilă recuperarea Luganskului, comparativ cu Harkov.

18:27O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate rusești transportă un număr uriaș de fortificații în zona orașului Melitopol din regiunea Zaporojie, un indiciu că Moscova se teme de o posibilă ofensivă ucraineană în toate teritoriile pe care a reușit să le ocupe.

18:03 Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat joi că pacea în Ucraina va fi posibilă doar când Rusia își va retrage trupele, dar că Moscova nu dă semne că este pregătită pentru asta.

„Mă tem că Rusia nu este pregătită să se retragă și, în măsura în care nu se retrage, pacea nu va fi posibilă”, a declarat Borrell pentru Reuters.

17:46 Specialiștii ucraineni se vor alătura comisiei internaționale mixte de investigație la locul din Polonia unde marți a căzut o rachetă ucigând două persoane, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Judecătorii olandezi au condamnat joi trei bărbați pentru crimă pentru rolul lor în doborârea avionului Malaysia Airlines MH17

17:08 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia de joi a unui tribunal olandez în cazul zborului Malaysian Airlines MH17, care a fost doborât cu o rachetă de fabricație rusească în 2014 deasupra estului Ucrainei, dar a spus că „cei care au ordonat” atacul trebuie judecați acum, cerând astfel continuarea proceselor, relatează Reuters.

„Pedepsele pentru toate atrocitățile ruse – atât prezente, cât și trecute – vor fi inevitabile”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Twitter.

16:56O instanță olandeză l-a condamnat joi pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, la închisoare pe viață pentru doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.

16:50 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a mers joi după-amiază la locul în care a căzut o rachetă ce a ucis două persoane, într-o localitate aflată la fontiera cu Ucraina.

"În opinia noastră și a experților, a fost un incident neintenționat. Nimeni nu a vrut să rănească pe nimeni în Polonia", a spus el.

Zelenski: Nu știu ce s-a întâmplat în Polonia, dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească

16:43​Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că „nu știe ce s-a întâmplat” în Polonia unde o rachetă a căzut ucigând două persoane, însă este „sigur” că aceasta era rusească.

16:37Preşedintele turc Tayyip Erdogan spune că în urma discuţiilor dintre serviciile de informații din SUA şi Rusia, care au avut loc la începutul acestei săptămâni la Ankara, a fost informat că niciuna dintre părţi "nu va folosi arme nucleare pentru moment", scrie The Guardian.

16:23Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a negat din nou orice intenţie a Rusiei de a folosi armele nucleare în urma conflictului din Ucraina, dar a precizat şi cele două situaţii în care Moscova ar putea recurge la astfel de arme, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

16:15Ministrul de externe Dmitro Kuleba a mulțumit secretarului de stat al SUA Antony Blinken pentru asistența militară oferită de țara sa și a cerut să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. El a cerut în mod special sisteme Patriot, cele mai avansate și mai scumpe sisteme de rachete sol-aer din SUA, relatează Kyiv Independent.

„NASAMS și-a dovedit deja eficiența. De asemenea, sunt convins că a sosit momentul pentru Patriot”, a spus Kuleba, care vorbea cu Blinken în timpul atacului aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei pe 17 noiembrie.

16:04Cel mai recent val de lovituri cu rachete și drone lansate de ruși în Ucraina, despre care Kievul spune că au ca scop distrugerea sistemului energetic al țării, a venit odată cu primele ninsori din acest sezon, scrie The Guardian.

15:54Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că nu îşi poate imagina negocieri publice cu Ucraina, acesta acuzând Kievul că modifică obiectivele unor eventuale tratative de pace, relatează Reuters și Agerpres.

15:45Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a inclus pe liderul cecen Ramzan Kadîrov pe lista persoanelor căutate, potrivit informațiile actualizate de pe site-ul Ministerului ucrainean de Interne, relatează publicația independentă The Insider și Kommersant.

Ciucă: Nu putem spune că nu se poate întâmpla în România ceea ce s-a întâmplat în Polonia

15:30Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că un eveniment precum cel din Polonia, unde o rachetă a ucis doi oameni într-o localitate de lângă frontiera cu Ucraina, este foarte greu de previzionat şi că „nu putem să spunem că nu se poate întâmpla” şi în România un astfel de incident.

15:15Vestea care l-ar putea supăra pe Putin. De la începutul anului până în luna septembrie, rușii au transferat în străinătate o sumă colosală de bani, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti, citând date oficiale, relatează publicația independentă The Insider.

14:50O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins momente dramatice în timpul retragerii rusești de pe malul de vest al Niprului în Herson, arătând cum soldați ai Moscovei au tras asupra propriilor camarazi în timpul operațiunilor de evacuare.

14:14O nouă înregistrare video spectaculoasă distribuită pe rețelele de socializare arată cum două rachete rusești sunt interceptate și distruse deasupra regiunii Kiev de către rachete ale sistemului de apărare aeriană IRIS-T furnizat Ucrainei de către Germania.

13:38Serghei Markov, politologul rus care în trecut a fost unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Vladimir Putin, afirmă că armata Moscovei a luat „sufletul” din Herson prin furarea ratonului de la grădina zoologică din oraș și îl compară cu cunoscutele filme „Guardians of the Galaxy”.

Soldații ruși în schimb au filmat o înregistrare video în care afirmă că ratonul trăiește alături de ei.

Polonia prezintă primele informații din teren despre rachetă prăbușită pe teritoriul său

12:56Forțele ucrainene controlează aproximativ 1% din teritoriul din regiunea estică Lugansk, scrie agenția de știri RIA Novosti, care l-a citat pe șeful instalat de Moscova în această zonă, relatează The Guardian.

Leonid Pasechnik, susținut de Moscova, a declarat că Ucraina controlează satul Belogorovka și alte două așezări din regiune.

Rusia susține că a anexat Lugansk și alte trei regiuni după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina.

12:23Polonia a oferit miercuri primele informații strânse pe teren cu privire la prăbușirea rachetei care a ucis marți două persoane pe teritoriul său.

12:06Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat imagini cu atacul cu rachete rusești asupra orașului Dnipro.

„Iată încă o dovadă de la Dnipro cum teroriștii vor pace. Un oraș liniștit și dorința oamenilor de a trăi o viață normală. Pentru a merge la serviciu, cu afaceri. Un atac cu rachete! Statul terorist vrea cu adevărat să le aducă ucrainenilor doar cât mai multă durere și suferință”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

11:46Două persoane au fost ucise într-un atac cu rachetă lansat de ruși miercuri noapte în regiunea de sud-est Zaporojie, trei au fost rănite într-un bombardament asupra orașului Harkov, iar alte trei au fost rănite la Odesa, conform oficialilor locali citați de Reuters.

Acordul pentru cereale a fost prelungit cu 120 de zile

11:42Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a mulțumit joi Organizației Națiunilor Unite, Moscovei și Kievului pentru prelungirea acordului care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene, transmite Reuters.

Exportul a peste 11 milioane de tone de cereale în ultimele patru luni a demonstrat importanța acordului pentru securitatea alimentară globală, a declarat liderul de la Ankara pe Twitter.

Acordul privind exportul de cereale, mediat de Turcia și ONU, trebuia să expire la 19 noiembrie, dar a fost prelungit joi cu 120 de zile.

11:09Prezentatorul TV Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a vrut să demonstreze cât de bune și rezistente sunt vestele antiglonț pe care le primesc recruții ruși, susține el, și a testat una la un poligon de tragere. Deși susține că armurile de corp pe care le dă Moscova rușilor mobilizați sunt trainice, se pare că jurnalistul pro-Kremlin nu a avut curaj să verifice vesta pe propria piele, ci a folosit un manechin.

10:26 Acordul pentru transportul cerealelor prin Marea Neagră - care ar urma să expire în 19 noiembrie - va fi prelungit cu 120 de zile, a transmis, pe Twitter, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, conform The Guardian.

El a adăugat că Ucraina a făcut apel oficial la extinderea cu un an a acordului care permite exportul de grâu și îngrășăminte rusești și ucrainene prin Marea Neagră.

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, mediat de ONU și de Turcia, a ajutat la evitarea unei crize alimentare globale, permițând exporturile prin porturile care au fost blocate de Rusia.

10:18Ucraina ar putea avea acces în curând la locul din sud-estul Poloniei unde o rachetă a ucis două persoane, a declarat joi principalul consilier pentru politică externă al președintelui polonez, după ce Kievul a cerut să i se permită accesul la locul exploziei, conform Reuters.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că accesul Ucrainei la locul exploziei necesită acordul ambelor țări care conduc ancheta, Polonia și Statele Unite.

Varșovia spune că explozia a fost cel mai probabil cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană care s-a rătăcit, ceea ce Kievul neagă.

„O echipă de anchetă polono-americană este la fața locului. Ucrainenii au cerut acces la locul investigației. Dacă ambele părți sunt de acord și, din câte știu, nu vor exista obiecții din partea americană, un astfel de acces ar putea fi obținut în curând”, a declarat Jakub Kumoch pentru postul privat TVN 24.

10:13Explozii s-au auzit și în regiunea Kiev, potrvit guvernatorului Oleksii Kuleba, transmite Ukrainska Pravda. O alertă aeriană este în vigoare în capitala Ucrainei și regiunea Kiev. Kuleba afirmă că apărarea antiaeriană funcționează în regiune.

Ultimul bilanț al pierderilor suferite de Armata Rusiei de la începutul războiului

09:57Germania și Spania plănuiesc să antreneze mii de soldați ucraineni în cadrul unui program al Uniunii Europene pentru a ajuta la întărirea luptei Kievului împotriva Rusiei, au declarat marți autoritățile celor două ţări.

09:50Ce pierderi a înregistrat Rusia conform ultimei estimări ale armatei ucrainene:

- 83.110 militari (+400 în ultima zi)

- 2.878 de tancuri (+7)

- 5.804 blindate de luptă (+7)

- 1.860 sisteme de artilerie

- 393 sisteme de lansare multiplă de rachete

- 278 avioane

- 261 elicoptere

- 1.531 drone (+6)

09:35VIDEO Rușii au atacat cu o dronă kamikaze un tun autopropulsat Caesar primit de ucraineni din Franța

08:46Orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei a fost lovit joi dimineață de o rachetă rusească, au anunțat autoritățile, transmite Reuters.

Presa ucraineană a relatat, de asemenea, o serie de explozii în orașul Dnipro.

08:14Europa riscă acum un atac rusesc? „O invazie rusă în Europa este mai posibilă ca niciodată”, este avertismentul cuprins într-un document întocmit de inspectorul general al Forțelor Armate germane (șeful Statului Major), Eberhard Zorn, în septembrie și publicat acum de ziarul „Der Spiegel”.

07:53În orașul Dzhankoy, situat în partea de nord a peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, sistemele de apărare aeriană au fost activate miercuri seara, transmite Ukrinform.

Pe rețelele de socializare, comentatorii au sugerat o posibilă lovitură asupra aerodromului militar de lângă oraș, după ce o filmare a început să circule pe internet în care se aude o explozie.

Pentru moment nu se cunoaște originea exploziilor.

Rămâne fără combustibil mașina de război a lui Putin?

07:47Rămâne fără combustibil mașina de război a lui Putin? La aproape nouă luni de la începutul războiului, Andrei Kutepov, șeful comisiei pentru politică economică din cadrul Consiliului Federației, propune înghețarea activelor marilor oameni de afaceri și ale șefilor de corporații de stat care au părăsit Rusia după începerea conflictului din Ucraina, transmite TASS și Kommersant.

01:25 Ambasadorul polonez la NATO spune că incidentul cu racheta a fost în cele din urmă responsabilitatea Rusiei

Ambasadorul polonez la NATO a declarat că „responsabilitatea finală aparține Rusiei”, în urma rachetei mortale care a căzut marți pe teritoriul polonez și care a provocat moartea a două persoane.

00:19Șeful Comitetului de Frontieră din Belarus s-a plâns miercuri dimineață de „acțiunile ostile” ale Ucrainei, care ar fi aruncat în aer poduri și au minat zona de frontieră.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Aliații NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta reacțiile lor după ce o rachetă a căzut marți în satul polonez Przewodów, în apropiere de granița cu Ucraina, provocând moartea a două persoane. Este primul incident când teritoriul unei țări NATO a fost lovit în timpul războiului de aproape nouă luni din Ucraina.
  • Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că nu există nicio dovadă care să sugereze că atacul cu rachete asupra Przewodów a fost un atac intenționat sau că a fost lansat de Rusia. Duda a declarat că există "multe indicii" că racheta a fost lansată ca parte a apărării aeriene a Ucrainei și că "din păcate a căzut pe teritoriul polonez".
  • Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat în parlamentul polonez că este posibil ca incidentul să fie rezultatul unei provocări din partea Rusiei.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că analiza inițială a sugerat că incidentul a fost "probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean" împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești. "Permiteți-mi să fiu clar: nu este vina Ucrainei", a adăugat el. "Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei".
  • Președintele american, Joe Biden, a declarat, de asemenea, că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia, din cauza traiectoriei sale.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este convins că racheta nu a fost ucraineană. Vorbind cu reporterii, Zelenski a declarat că a primit rapoarte de la comandamentul forțelor armate și al forțelor aeriene ucrainene și că "nu poate decât să aibă încredere în ele".
  • Ucraina solicită "acces imediat" la locul exploziei din estul Poloniei, a declarat un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării. Oleksii Danilov a declarat că Ucraina dorește o "anchetă comună" al incidentului de marți cu partenerii săi. Duda a declarat că atât Polonia, cât și SUA ar trebui să fie de acord înainte ca Ucraina să poată lua parte la anchetă.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că, marți, nu a vizat niciun loc pe o rază de 35 km de la granița dintre Ucraina și Polonia. Într-o declarație transmită de agenția rusă de stat TASS, ministerul a afirmat că declarațiile despre "rachete rusești" căzute la Przewodów au fost "o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația". Ministerul rus al Apărării a afirmat că a identificat epava ca fiind un S-300 ucrainean din fotografii.
  • Fostul președinte rus și aliat pe termen lung al lui Putin, Dmitri Medvedev, a declarat că explozia de pe teritoriul polonez a arătat că Occidentul se apropie de un alt război mondial. "Incidentul cu presupusa "lovitură cu rachetă" ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de un război mondial", a scris Medvedev pe Twitter.
  • Rusia intră în recesiune la nouă luni de la începerea ofensivei din Ucraina
  • Un acord vital care permite exportul de grâu și îngrășăminte rusești și ucrainene prin Marea Neagră ar trebui să continue, potrivit președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan. Acordul urmează să expire sâmbătă, dar Erdoğan a declarat că este încrezător că va fi reînnoit pentru un an, aducând ajutor unora dintre cele mai sărace țări din lume.
  • Un proiect de declarație al liderilor G20 a afirmat că "majoritatea membrilor a condamnat ferm războiul din Ucraina" și au cerut Rusiei "retragerea completă și necondiționată" de pe teritoriul vecinului său. Referirea la război este o respingere a afirmației Rusiei că este implicată într-o "operațiune militară specială". Dar, de asemenea, a afirmat că "au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor", reflectând diviziunile dintre statele G20 cu privire la Rusia.
  • Anchetatorii ucraineni au descoperit o presupusă "cameră de tortură" în orașul Herson, unde zeci de bărbați ar fi fost reținuți, electrocutați, bătuți și unii dintre ei uciși. Poliția a declarat că soldații ruși au preluat centrul de detenție pentru minori în jurul jumătății lunii martie și l-au transformat într-o închisoare pentru bărbații care refuzau să colaboreze cu ei sau care erau acuzați de activități partizane.
  • Șeful Comitetului de Frontieră din Belarus s-a plâns miercuri dimineață de „acțiunile ostile” ale Ucrainei, care ar fi aruncat în aer poduri și au minat zona de frontieră.
  • Aproximativ 50 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-un atac ucrainean de artilerie cu rază lungă de acțiune, a declarat miercuri armata de la Kiev într-o rară situație în care Ucraina a susținut că a provocat victime majore într-un singur incident, relatează Reuters.