Un oficial polonez a declarat joi pentru CNN că țara sa se va mișca rapid cu ancheta privind racheta care a căzut marți în satul polonez Przewodow.

locul in care a cazut o racheta in Polonia, unde doua persoane au fost uciseFoto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a declarat că Polonia merge mai departe cu ancheta privind incidentul, adăugând că autoritățile se așteaptă să primească rezultatele în următoarele zile.

Jasina a declarat că experților ucraineni li se va permite, de asemenea, accesul la locul incidentului, subliniind că mai întâi trebuie să existe "unele aranjamente legale pentru a crea un spațiu bun pentru expertiza lor".

La începutul zilei de joi, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că anchetatorilor ucraineni li se va permite să observe investigația, "dar când vine vorba de participarea la proceduri și de accesul la documente și informații, este nevoie de motive specifice de tratat din domeniul dreptului internațional și al acordurilor internaționale".

"Ieri (miercuri) am insistat să fim incluși în comisia internațională mixtă de investigație și deja seara târziu am primit confirmarea. Dimineața, specialiștii noștri se vor duce acolo și se vor alătura acestei comunități de profesioniști", a spus Zelenski în timpul unei apariții la Forumul Bloomberg pentru Noua Economie.

"Nu știu ce s-a întâmplat. Nu știm sigur. Lumea nu știe. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească, sunt sigur că am tras cu sistemele de apărare antiaeriană", a spus Zelenski.

Jasina, care a declarat pentru CNN că provine din regiunea în care a explodat racheta, a spus că starea de spirit printre prietenii și vecinii săi este "foarte, foarte tristă".

"Amenințarea rusă este directă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Polonia și alte state europene. Acest război este împotriva noastră a tuturor, împotriva valorilor noastre, împotriva Europei, împotriva stilului nostru de viață", a adăugat el.

Primele detalii din ancheta despre racheta prăbușită pe teritoriul său

„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că explozia produsă marți seară într-o localitate din Polonia aflată la granița cu Ucraina a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez „fără nicio intenție de ambele părți”.

Deși nimeni nu învinovățește Ucraina pentru că s-a apărat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat încă de miercuri că nu are nicio îndoială că explozia din Polonia care a ucis două persoane nu a fost cauzată de o rachetă ucraineană, relatează Reuters.

„Nu am niciun dubiu că nu a fost racheta noastră”, a spus el citat de presa ucraineană.

Cu toate acestea, spune el, este posibil ca incidentul în care o rachetă a lovit un sat din sud-estul Poloniei să fi fost rezultatul unei provocări din partea Rusiei, a declarat miercuri premierul polonez.

„Nu putem exclude că bombardarea infrastructurii ucrainene de lângă graniță să fi fost o provocare intenționată făcută în speranța că ar putea apărea o astfel de situație”, a declarat Mateusz Morawiecki în fața parlamentului polonez.