O nouă înregistrare video spectaculoasă distribuită pe rețelele de socializare arată cum două rachete rusești sunt interceptate deasupra regiunii Kiev de către rachete ale sistemului de apărare aeriană IRIS-T furnizat Ucrainei de către Germania.

Racheta ruseasca interceptata de o racheta germanaFoto: Captura video

În înregistrarea filmată de ucraineni poate fi auzită o bubuitură puternică ce semnalează distrugerea primei rachete rusești, imediat după aceea putând fi văzută o rachetă a sistemului IRIS-T în zbor înainte să își lovească ținta, producând o explozie spectaculoasă.

Ucrainenii care au filmat momentul par clar impresionați.

Primul sistem IRIS-T, cel mai modern sistem de apărare aeriană din dotarea forțelor armate germane, a ajuns la Kiev pe 11 octombrie, la o zi după ce forțele armate rusești au lansat atacuri masive cu rachete împotriva capitalei ucrainene și a altor localități importante din țară.

Rachetele antiaeriene folosite de acest sistem pot lovi ținte la o înălțime de până la 20 de kilometri și la 40 de kilometri distanță. Raza lor de acțiune este astfel semnificativ mai mare decât, de exemplu, a rachetelor antiaeriene lansate de umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei.

Costul unui sistemi IRIS-T este de 140 de milioane de euro.

Joia trecută guvernul cancelarului Olaf Scholz a promis Ucrainei că îi va furniza încă 3 sisteme de apărare aeriană IRIS-T, precum și rachete necesare pentru operarea acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 267-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.