Nikita Chibrin, un membru al forțelor armate ruse care a luat parte la invazia Ucrainei, a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid, relatează The Guardian. El a făcut parte din Brigada 64 motorizată acuzată de atrocitățile de la Bucha, dar spune că nu a tras „niciun foc de armă”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chibrin vrea să depună mărturie la un tribunal internațional cu privire la crimele de război ale Rusiei

În vârstă de 27 de ani, a declarat că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina, a făcut parte din Brigada 64 Motorizată de Pușcași, unitate acuzată că a comis crime de război în regiunea Kiev în martie.

Chibrin a aterizat marți în capitala Spaniei și a fost reținut la centrul de imigrare al aeroportului. Într-un interviu telefonic de miercuri seara, Chibrin a negat implicarea în crimele de război raportate ale unității sale, spunând că nu a tras „o dată” cu arma în timp ce se afla în Ucraina.

El a spus că este nerăbdător să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, a spus el. „Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească.”

Chibrin a spus că a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în iunie.

Potrivit lui Chibrin, el le-a spus comandanților săi despre opoziția sa față de război. Chibrin spune că i-a fost înlăturat rangul său de mecanic de armată după ce a vorbit și apoi a fost însărcinat cu efectuarea muncii manuale.

„M-au amenințat cu închisoare. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească la curățenie și la încărcare. Am fost plasat departe de câmpul de luptă”, a spus el despre timpul petrecut în Ucraina.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent toate detaliile poveștii lui Chibrin. Chibrin a furnizat documente și fotografii care arată că a fost staționat cu Brigada 64 din Ucraina.

Maxim Grebenyuk, un avocat militar, a declarat că a fost contactat de Chibrin în timpul verii.

Grebenyuk a spus că Chibrin a vorbit despre opoziția sa față de ceea ce Kremlinul numește „operația sa militară specială” și despre dorința sa de a nu lupta în Ucraina.

Chibrin este al doilea militar rus cunoscut care a fugit din țară după ce a luat parte la invazie. În august, The Guardian l-a intervievat pe Pavel Filatiev, un fost parașutist rus care a fugit din țară după ce a scris un memoriu în care critica războiul.

Născut în Iakutsk, estul Siberiei, Chibrin s-a alăturat armatei ruse în vara anului 2021. „Nu credeam că voi fi implicat în vreun război”, a spus el, invocând dificultățile financiare drept motiv din spatele deciziei sale de a se alătura armatei.

Chibrin a stat în Ucraina de la începutul invaziei până în iunie cu una dintre cele mai sângeroase brigăzi rusești

Chibrin a spus că a intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa pe 24 februarie, trecând granița cu Belarus și a stat până în iunie. „Nu aveam idee că vom lupta în Ucraina”, a spus el. „Toți am fost păcăliți.”

Potrivit lui Chibrin, el a petrecut prima lună a invaziei în satul Lîpivka. În acea perioadă, brigada lui Chibrin este acuzată că a executat civili în Bucha și Andriivka, două sate apropiate de Lîpivka.

Site-ul rus de investigații iStories a publicat anterior o mărturisire a unui soldat care făcea parte din unitatea lui Chibrin, recunoscând în fața camerei că a împușcat și ucis un civil în orașul ucrainean Andriivka, la mai puțin de 8 kilometri de Lîpivka.

După ce oficialii ucraineni au identificat Brigada 64 unitatea care ocupase Bucha. Vladimir Putin a acordat Brigăzii 64 Motorizate de Pușcași a armatei ruse titlul onorific de „Gărzi”.

„Militarii acestei brigăzi, dintre care mulți au fost deja identificați, vor fi trași la răspundere pentru atrocitățile în masă comise la Bucha. Aceasta este interpretarea rusă a eroismului și curajului - a ucide sute de civili neînarmați, a viola zeci de femei și fete și, în cele din urmă, scăpa de trupele ucrainene”, spunea reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kislitsa, în aprilie.

Chibrin a susținut că nu a asistat la nicio împușcătură în timpul petrecut în Lîpivka, dar a spus că unitatea sa jefuia în mod regulat casele ucrainene. „Au jefuit tot ce era. Mașini de spălat, electronice, totul”, a spus el.

El a adăugat că există „zvonuri larg răspândite” printre camarazii săi că membrii unității sale ar fi fost implicați în violențe sexuale și ucideri de civili. ONU a declarat anterior că Rusia a folosit violul și violența sexuală ca parte a „strategiei sale militare” în Ucraina.

Trupele ruse au fost forțate să se retragă de la periferia capitalei ucrainene în martie. Chibrin a spus că unitatea sa a fost trimisă în Buhaivka, un oraș din regiunea Harkov, din nord-estul țării.

El a descris moralul din unitatea sa de-a lungul timpului petrecut în Ucraina ca fiind „extrem de scăzut”, coroborând rapoarte ample din presă care descriu armata rusă ca fiind una afectată de probleme de moral. „Toată lumea a încercat să găsească modalități de a ieși din armată. Dar comandanții noștri ne amenințau că ne împușcă dacă dezertăm.”

Cum a dezertat Chibrin din Armata rusă pentru a lua calea Spaniei

El a spus că, pe 16 iunie, a reușit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se îndrepta spre Rusia pentru a-și lua provizii de hrană.

După ceva timp, el a contactat rețeaua pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat pe Chibrin să părăsească Rusia la începutul acestei luni. Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net, a confirmat că organizația sa l-a ajutat pe Chibrin să părăsească Rusia.

Chibrin a spus că speră să primească azil politic în Spania, invocând că din cauza opoziției sale publice față de război este în pericol dacă este trimis înapoi în Rusia.

Joi seara, Chibrin a fost eliberat de la centrul de imigrare al aeroportului din Madrid. El a spus că va fi plasat într-un adăpost temporar pentru refugiați din capitala Spaniei, pe măsură ce autoritățile vor continua să analizeze cererea sa de azil.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Spaniei a refuzat să comenteze acest caz, invocând regulile de protecție internațională și riscul unei posibile persecuții a solicitanților.

Urmărește LIVE AICI ultimele informații despre războiul din Ucraina - ziua 267