Polonia a oferit miercuri primele informații strânse pe teren cu privire la prăbușirea rachetei care a ucis marți două persoane pe teritoriul său, relatează Ukraîinska Pravda.

Racheta cazuta in PoloniaFoto: Colaj foto

„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda.

El a precizat că la locul accidentului lucrează o echipă de anchetatori polonezi și americani, Kievul cerând de asemenea să ia parte la investigații.

„Dacă ambele părți sunt de acord și, din câte știu eu, nu există obiecții din partea americană, atunci un astfel de acces poate fi asigurat în viitorul apropiat. Dacă echipa de anchetă nu are comentarii la nivel tehnic, atunci probabil că nu va exista niciun motiv pentru a le interzice accesul ucrainenilor”, a spus acesta.

Întrebat de către jurnaliști pe ce probe se bazează în prezent ancheta, Kumoch a răspuns că este vorba de „rămășițele rachetei și adâncimea craterului”, precizând totodată că experții calculează direcția din care a zburat racheta și cantitatea de combustibil pe care a folosit-o.

El a adăugat că anchetatorii au la dispoziție și înregistrări video, dar că nu dorește să vorbească despre conținutul lor deoarece sunt clasificate.

Varșovia exclude un atac deliberat asupra teritoriului său

Kumoh a subliniat că „nimeni nu acuză Ucraina că a bombardat în mod deliberat teritoriul polonez”.

„Rusia a bombardat Ucraina în acea zi și Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru tot ce cade. Este ca o situație în care o persoană a pășit pe drum și a provocat o coliziune între o mașină și un autobuz. Este mașina de vină? Nu, persoana care a pășit pe drum și a provocat accidentul este de vină”, declarat acesta.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că exploziile din estul Poloniei au fost un accident și că Varșovia nu consideră incidentul cu rachetă un atac asupra țării.

„Din informațiile pe care le avem noi și aliații noștri, a fost o rachetă S-300 fabricată în Uniunea Sovietică, o rachetă veche și nu există nicio dovadă că a fost lansată de partea rusă. Este foarte probabil că a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană”, a spus acesta, catalogând accidentul drept „un incident nefericit”.

Polonia și NATO spun că Rusia este responsabilă pentru incident

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la CNN miercuri, ambasadorul Poloniei pe lângă NATO, Tomasz Szatkowski, a declarat că incidentul nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina și nu s-ar fi angajat în crime de război prin atacarea infrastructurii civile.

„Responsabilitatea finală aparține Rusiei”, a subliniat oficialul polonez.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat la rândul său în urmă cu o zi că Organizația Nord-Atlantică nu are nicio dovadă că racheta ar fi fost lansată intenționat înspre teritoriul polonez și că incidentul nu a slăbit în vreun fel hotărârea aliaților de a sprijini Ucraina.

„Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce își continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg miercuri.

Urmărește ultimele evoluții din a 267-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.