Germania și Spania plănuiesc să antreneze mii de soldați ucraineni în cadrul unui program al Uniunii Europene pentru a ajuta la întărirea luptei Kievului împotriva Rusiei, au declarat marți autoritățile celor două ţări, potrivit La Razon, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ajutorul lor vine pe lângă anunțurile deja făcute de alte țări UE că vor antrena soldați ucraineni pe teritoriile lor.

Uniunea Europeană lansează cea mai mare misiune de pregătire militară din istoria sa, care are ca scop pregătirea a aproximativ 15.000 de soldați ucraineni pentru câmpul de luptă.

Centrul principal al misiunii va fi în Polonia, ţară vecină cu Ucraina, cu un sediu secundar înființat în Germania.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat la o întâlnire a omologilor săi din UE de la Bruxelles că Berlinul plănuiește să antreneze 5.000 de ucraineni "într-o gamă largă de competențe" până în luna iunie 2023.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a asigurat că Spania va antrena 400 de soldați la fiecare două luni, cu o capacitate totală de 2.400 pe an.

Ea a afirmat că facilitățile de antrenament au fost deja înființate în orașul central Toledo pentru a găzdui trupele.

Franța a anunțat luna trecută că va antrena până la 2.000 de soldați ucraineni.

Marea Britanie, Canada și Statele Unite - toate membre NATO - au pregătit deja personal militar ucrainean, pe pământ britanic și la o bază americană din Germania.

Misiunea de formare a UE are o durată inițială de doi ani și este de așteptat să coste aproximativ 60 de milioane de euro pe an.

Banii provin din Fondul European de Pace al blocului, un fond care a fost puternic afectat de nevoia de a acoperi costurile livrărilor de arme de la membrii UE către Ucraina.

Miniștrii Apărării au discutat dacă este cazul să consolideze fondul, deoarece 3,1 miliarde de euro - din bugetul său total de 5,7 miliarde de euro până în 2027 - au fost deja alocate pentru înarmarea Ucrainei.

Bruxelles-ul afirmă că, împreună cu livrările din statele membre individuale, Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei arme și echipamente militare în valoare totală de opt miliarde de euro. Suma reprezintă aproximativ 45% din valoarea livrărilor de arme efectuate de Statele Unite.

Susținătorii europeni ai Kievului au fost animaţi de recenta eliberare a orașului cheie Herson de sub forțele ruse și au promis să-și mențină sprijinul.

"Înseamnă că ajutorul pe care îl primește Ucraina – arme, dar și antrenament – se vede pe câmpul de luptă", a explicat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

"Înseamnă că Ucraina are o strategie militară foarte bună. Deci cred că este extrem de important și înseamnă că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina", a insistat el.

Șeful UE pentru Politică externă Josep Borrell, care a participat și la reuniunea miniștrilor Apărării, a declarat că natura "foarte sofisticată" a armelor și tacticilor moderne necesită ca armatele care le folosesc "să fie pe deplin antrenate". Borrell a salutat avansurile armatei ucrainene.

"Trupele ruse se retrag. Războiul ia o cu totul altă întorsătură decât și-ar fi imaginat (președintele rus Vladimir) Putin când a lansat acest atac asupra Ucrainei în urmă cu nouă luni", a mai spus el.

Cehii plănuiesc să pregătească până la 4.000 de militari ucraineni

Guvernul ceh intenționează să ofere pregătire pentru cel mult 4.000 de militari ucraineni în cursul anului viitor, a declarat miercuri ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, relatează Reuters.

Antrenamentul se va desfășura în cinci cicluri de câte patru săptămâni, la care participă până la 800 de militari, și va costa 975 de milioane de coroane (41,60 milioane de dolari), a spus Ministerul Apărării.