Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski spune că speră că Donald Trump își dă seama că opoziția susținerea Ucrainei i-ar putea submina perspectivele de a recâștiga Casa Albă, relatează Politico.

Radoslaw Sikorski si Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Poziția candidatului republican la președinția SUA Donald Trump față de Ucraina nu este chiar atât de categorică pe cât a dat de înțeles acesta prin lăudarea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca fiind un „geniu”.

„Nu este chiar alb și negru pe cât cred unii oameni”, a insistat ministrul de externe polonez Radosław Sikorski.

Sikorski susține că totul este mai nuanțat, în timp ce Polonia lansează un efort diplomatic mai amplu pentru a încerca să-l câștige pe Trump de partea sa, împotriva pericolelor pe care presupune Putin pentru Polonia.

„Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toți din Europa să cheltuim mai mult pentru apărare”, a spus el într-un interviu acordat lui Axel Springer, compania-mamă a POLITICO, adăugând că Trump a trimis și rachete antitanc Ucrainei „înainte de război, când alții nu o făceau".

Pentru Polonia, progresele Rusiei în Ucraina înseamnă că orice slăbire a angajamentului SUA față de NATO reprezintă o amenințare existențială, după ce Trump a amenințat că nu va apăra țările europene care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

De asemenea, ministrul polonez a subliniat că Trump a rămas tăcut în momentul în care Congresul american a aprobat pachetul de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar acest lucru ar sugera, potrivit acestuia, o schimbare de atitudine față de Ucraina.

„Nu am auzit niciun protest”, a spus el. „Așa că sper că candidatul Trump a văzut că această opoziție de a ajuta Ucraina nu este de fapt populară în Statele Unite, că îi dăunează șanselor” de a fi reales.

Asta, deși Financial Times subliniază că, în afară de problemele sale juridice, o explicație pentru faptul că Trump a rămas relativ tăcut în timp ce Congresul a aprobat pachetul de asistență este că nu l-ar mai putea acuza pe Biden că a irosit bani pe Ucraina, în cazul în care Kievul nu face progrese până în noiembrie, dacă nu ar fi fost trimise ajutoare pentru a fi „irosite”.

O analiză Politico de acum câteva zile arăta că fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice.

Publicația amintește în primul rând că, la urma urmei, o discuție telefonică purtată cu Zelenski a dus la deschiderea primului proces de destituire a lui Trump din funcția de președinte al SUA, în decembrie 2019, după ce liderul de atunci de la Casa Albă a fost acuzat că încerca să influențeze alegerile prezidențiale din 2020 bazându-se pe sprijinul șefului statului ucrainean pentru discreditarea lui Joe Biden prin lansarea unei anchete asupra activităților fiului acestuia, Hunter, în Ucraina.

Această convorbire telefonică a jucat un rol central într-unul dintre cele mai jenante episoade din cariera politică a lui Trump: prima sa procedură de demitere.