Bărbații condamnați, doi foști ofițeri de informații ruși și un lider separatist ucrainean, de un tribunal olandez pentru doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014 au fost, de asemenea, obligați să plătească despăgubiri de cel puțin 16 milioane de euro (16,5 milioane de dolari) rudelor victimelor, relatează Reuters și CNN.

MH17 reconstruit din fragmenteFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

După evaluarea celor 306 cereri de despăgubire, conform legislației ucrainene, „despăgubirea pentru daune morale, inclusiv daune emoționale” a fost „acordată pentru o sumă totală care depășește 16 milioane de euro (16,5 milioane de dolari)”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Districtual de la Haga, CNN.

Comunicatul de presă a menționat că, deși în conformitate cu legea ucraineană, partenerii de același sex nu au dreptul să pretindă despăgubiri, instanța a decis să nu aplice această excludere, deoarece ar „încălca interdicția discriminării”.

Victimele au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 pasageri din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.

Investigația asupra tragediei a fost condusă de Olanda, cu participarea Ucrainei, Malaysiei, Australiei și Belgiei.

Cei trei acuzați, Leonid Kharchenko, Serghei Dubinski și Igor Girkin, au fost toți condamnați la închisoare pe viață, după ce instanța a decis că doborârea zborului MH17 a avut astfel de „consecințe devastatoare” încât „o perioadă limitată de închisoare nu va fi suficientă”, potrivit comunicatului de presă.