Noi imagini realizate din satelit arată că armata rusă a început să construiască tranșee și alte linii defensive în nordul Crimeei după înfrângerile suferite în ultima perioadă în sudul Ucrainei.

Transee rusestiFoto: Juma Mohammad / Zuma Press / Profimedia Images

Cercetătorul independent Benjamin Pittet cataloghează evoluția drept una „surprinzătoare”, acesta distribuind pe pagina sa de Twitter mai multe fotografii realizate de sistemul de sateliți „Planet”.

În unele zone de la granița cu regiunea Herson aflată la nord de Crimeea forțele rusești au reparat și tranșee deja existente, pe lângă construirea unora noi.

Una dintre fotografii, din apropierea orașului Armiansk aflat în Istmul Perekop ce leagă Crimeea de restul Ucrainei, a surprins inclusiv un buldozer în timpul operațiunilor de construire și reparare.

Ceva mai la nord sunt construite alte poziții, ca de exemplu lângă satul Novotroiițke unde a fost pregătită o linie defensivă uriașă.

Pitett notează că numeroase alte poziții defensive sunt vizibile în regiune, concluzionând că rușii construiesc o fortăreață aici.

Armata rusă încearcă să se apere cu fortificații și tranșee

Însă forțele armate ruse construiesc poziții defensive statice și în alte zone ocupate ale Ucrainei.

În evaluarea sa de marți, ministerul britanic al Apărării nota că trupele rusești au început să plaseze „dinți de dragon”, fortificații de mici dimensiuni menite să oprească vehiculele blindate, în jurul orașului Mariupol.

Potrivit evaluării întocmite pe baza rapoartelor serviciilor britanice de informații, astfel de structuri au fost probabil instalate între Mariupol și satul Nikolskoie și din nordul orașului Mariupol până în satul Starîi Krîm din regiunea Donețk.

Apariția „dinților de dragon” în arsenalul defensiv al armatei ruse a fost semnalată pentru prima dată pe 12 octombrie tot de Benjamin Pitett, pe baza fotografiilor realizate din satelit.

Fotografiile respective proveneau însă din regiunea Lugansk, unde ulterior s-a aflat că construirea liniei defensive a căzut în sarcina grupului de mercenari Wagner.

După finalizarea retragerii de pe malul vestic al Niprului, ordonată miercuri de Serghei Șoigu, în calea unei eventuale ofensive ucrainene către Crimeea se va mai afla doar sudul regiunii Herson, apărat de râul cu o lățime medie de 3,2 kilometri.

Primele imagini cu retragerea trupelor rusești pe malul estic al râului au apărut joi dimineața, situația fiind comentată într-o atmosferă funebră la televiziunile rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.