Decizia de retragere a trupelor din Herson a fost comentată într-o atmosferă funebră la televiziunile rusești, cu priviri îndurerate și comparații între acțiunile lui Vladimir Putin și cele ale lui Stalin.

Dezamagire vizibila in emisiunea lui SoloviovFoto: Captura video

„Este o decizie foarte dificilă și trebuie să fii un om foarte curajos să iei o asemenea decizie. Altfel spus, generalul Surovkin înțelege foarte bine că ia această decizie ca un militar și îi dă raportul Ministerului Apărării ca un militar”, își începe Soloviov discursul într-o atmosferă vizibil apăsată în emisiunea sa de miercuri seara.

„În istoria țării noastre au existat câteva episoade extrem de dureroase când conducerea politică s-a băgat în controlul procesului militar, ca de exemplu în 1941 când Stalin, în pofida recomandărilor insistente ale [mareșalului Gheorghi] Jukov, a respins soluția corectă din punct de vedere militar de retragere a trupelor din Kiev și de a nu apăra Kievul”, continuă acesta.

„Jukov a fost dat afară, a fost numit un alt comandant și în cele din urmă s-a ajuns la încercuirea a 800.000 de războinici sovietici, aproape 600.000 au fost luați prizonieri, s-au pierdut echipamente și capabilități defensive ale țării noastre li s-a dat o lovitură colosală”, amintește el în privirile consternate ale invitaților din emisiunea de la Rossiya-1.

„Aceea a fost o decizie politică, nu una militară”, subliniază el.

Vladimir Putin încearcă să plaseze toată vina eșecurilor militare asupra generalilor ruși

Comentariile lui Soloviov sunt foarte interesante prin prisma faptului că acesta plasează întreaga răspundere a retragerii din Herson asupra generalului Serghei Surovkin, cel care a propus formal măsura ministrului Apărării Serghei Șoigu într-un moment difuzat de televiziunile rusești.

Însă jurnaliștii de la site-ul de investigații Meduza, cei care au dezvăluit în premieră încă din luna iunie că Putin intenționează să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, notau marți, citând mai multe surse apropiate Kremlinului, că decizia de a retrage trupele din Herson va fi luată personal de liderul de la Kremlin, cu consultarea cercului său interior.

După declanșarea invaziei pe 24 februarie acesta a ajuns să fie format aproape exclusiv din oficiali de securitate de rang superior.

Generalul australian Mick Ryan, autorul a numeroase analize despre războiul din Ucraina, nota la rândul său miercuri într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că o decizie de asemenea importanță poate fi luată doar cu aprobarea lui Vladimir Putin însuși.

„Deși acest anunț a fost făcut de forțele armate, cedarea unui teritoriu ține de politic. În niciun caz asta nu s-ar fi putut întâmpla fără aprobarea lui Putin”, sublinia el.

Kremlinul încearcă să se distanțeze de deciziile nepopulare necesare pentru a continua războiul

Președintele Rusiei a procedat în mod similar și pe 21 septembrie, când a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia.

Tot Mick Ryan, un absolvent al un absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, remarca atunci că în discursul său Putin le-a spus rușilor că a aprobat măsura cerută de Serghei Șoigu și a semnat decretul pregătit de ministerul rus al Apărării.

„Găsesc necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și Statului Major privind mobilizarea parțială”, afirma Putin la momentul respectiv. Imediat după aceea Putin l-a lăsat pe Serghei Șoigu să prezinte detaliile legate de mobilizare, ministrul rus al Apărării anunțând că aceasta va viza 300.000 de „rezerviști”.

„Acest lucru plasează toată eventuala vină asupra forțelor armate”, sublinia Mick Ryan într-o analiză publicată la scurt timp după discursul ținut de liderul de la Kremlin.

După cum s-a dovedit în zilele ce au urmat, mobilizarea pe scară largă a fost un dezastru logistic și uman, provocând un scandal național în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.