Kremlinul a pregătit mai multe ghiduri noi pentru propagandiștii ruși, două dintre acestea vizând pregătirea populației pentru pierderea orașului strategic Herson din sudul Ucrainei, relatează Meduza, citând mai multe surse apropiate de administrația prezidențială de la Moscova.

Gherasimov, Putin și ȘoiguFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Unul dintre documente precizează că direcția Herson este „cea mai dificilă pentru armata rusă în stadiul actual al operațiunii speciale” și le cere propagandiștilor să explice acest lucru prin faptul că pentru Ucraina „este vital să demonstreze capacitatea de luptă a unităților sale teroriste pentru a cere un nou ajutor din partea Occidentului”.

Propagandiștilor li se spune de asemenea să le transmită rușilor că Kievul este dispus să ignore propriile pierderi în această ofensivă de dragul noilor tranșe de asistență militară și că trupele ruse caută să salveze viețile civililor și ale militarilor.

Ca un alt motiv pentru o posibilă retragere din Herson, manualul de instruire afirmă că Ucraina și țările NATO „și-au aruncat toate forțele” tocmai în această direcție a frontului, ceea ce amenință cu „vărsare de sânge enormă” și că inamicul vrea ca Hersonul să devină o capcană pentru Rusia, un câmp de luptă cu zeci de mii de victime.

Documentul susține de asemenea că forțele armate ale Ucrainei plănuiesc să organizeze un atac terorist în regiunea Herson, distrugând hidrocentrala Kahovskaia, și că subminarea hidrocentralei „poate deveni o capcană pentru luptătorii noștri”.

Propagandiștilor li se spune să afirme că, în acest caz, așezările cu civili vor fi inundate iar militarii ruși se vor găsi într-un cazan și nici măcar nu vor putea lupta, ci pur și simplu vor fi luați de ape.

Propagandiștii ruși sunt îndemnați să evoce un precedent istoric

Propagandiștii Moscovei sfătuiți să sublinieze că luptele urbane din Herson sunt „nepotrivite” pentru că „sunt întotdeauna cele mai dificile și mai distructive”.

Al doilea manual de instruire pregătit la Kremlin afirmă în mod specific că propaganda de stat trebuie să „acorde atenție” discursului lui Anatoli Torkunov, un diplomat, istoric și politolog rus ce face parte din consiliul științific din cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei.

La o întâlnire dintre Putin și istorici, Torkunov a amintit de Bătălia de la Poltava din 1709, afirmând că, înainte de victoria rusă, împăratul Petru cel Mare s-a retras la Poltava și că retragerea a fost cea care a dus în cele din urmă la un „punct de cotitură în război”.

Două dintre sursele Meduza afirmă că autoritățile ruse văd acum retragerea din orașul Herson drept un scenariu „indezirabil, dar „probabil”.

Anterior, oficialii ruși de rang înalt au declarat de mai multe ori că „Rusia va fi pentru totdeauna” în teritoriile pe care Vladimir Putin a anunțat că le anexează la sfârșitul lunii septembrie.

„Aș dori încă o dată, adresându-mă locuitorilor din regiunea Herson, să spun că Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în privința asta. Nu va exista nicio întoarcere în trecut. Vom trăi împreună”, a declarat Andrei Turceak, secretarul partidului Rusia Unită condus de Putin.

Putin va da personal ordinul de retragere din Herson

Turceak este cel care a propus pentru prima oară în mod oficial pe 9 septembrie ca Rusia să anexeze teritoriile ucrainene ocupate, după luni de speculații și indecizii vizavi de măsură.

Interlocutorii jurnaliștilor de la Meduza afirmă de asemenea că în cadrul cercurilor de decizie de la Moscova acum se consideră că situația din Herson nu mai depinde de acțiunile armatei ruse, ci de mutările forțelor armate ucrainene.

„Dacă nu există o ofensivă masivă, atunci nu va exista nicio predare”, a explicat unul dintre ei. „Dacă are loc, este foarte, foarte probabil [ca Hersonul să fie pierdut]”, adaugă acesta.

Sursele Meduza mai afirmă că decizia finală de retragere din Herson, singura capitală regională a Ucrainei cucerită de ruși după declanșarea invaziei pe 24 februarie, va trebui luată personal de Putin, cu participarea unor oameni din „cercul său interior” care, după începerea „operațiunii militare speciale”, a ajuns să fie alcătuit în principal din oficiali de securitate de rang înalt.

Urmărește ultimele evoluții din a 258-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.