Președintele Ucrainei susține că armata sa alungă treptat trupele rusești din estul și sudul țării. „Avansăm treptat”, a spus Zelenski în discursul său de luni seara. El a adăugat că regiunea Donețk din estul Ucrainei rămâne centrul celor mai sângeroase bătălii ale Ucrainei, susținând că rușii „mor cu sutele în fiecare zi”.

soldati ucraineni se pregatesc sa atace pozitii ale rusilor in BahmutFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 258 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:25Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

00:35Rusia ar fi trimis Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în Ucraina în schimbul dronelor kamikaze - Sky News

O aeronavă militară rusă a livrat pe ascuns 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de arme americane și britanice capturate - o rachetă NLAW, una Javelin și una Stinger - la un aeroport din Teheran pe 20 august, a informat Sky News, citând o sursă din cadrul serviciile de securitate. În schimb, Iranul a oferit Rusiei peste 160 de drone, inclusiv 100 Shahed-136, potrivit sursei citate.

23:26Soldații ucraineni au reușit marți să captureze o dronă rară a rușilor, Granat-4.

Deși Ukrainska Pravda spune că acesta este probabil primul caz cunoscut public de dronă rusă de acest tip capturată în Ucraina de la începutul unei invazii rusești, cunoscutul site Oryx ce monitorizează echipamentele militare și pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, susține că e a doua astfel de pierdere a rușilor.

22:35 Grupurile pro-Kremlin din Rusia speră că republicanii să câștige controlul asupra Congresului, un rezultat care, cred ei, i-ar îngreuna demersul președintelui democrat Joe Biden de a obține aprobarea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina, relatează Reuters. Totodată, rușii speră ca alegerile la jumătate de mandat din SUA să adâncească atât de mult diviziunile politice încât să dea naștere unui război civil.

Ucrainenii spun că fac progrese în Lugansk

22:05Sprijinul SUA pentru Ucraina va fi "neclintit și de neclintit", indiferent de rezultatele alegerilor, afirmă un oficial american

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că administrația Biden este "încrezătoare" că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi "de neclintit", indiferent de rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA.

"Am avut... anumite voci din Congres care au oferit alte puncte de vedere, dar Congresul reprezintă multe, multe opinii diferite și cred că am văzut că marea majoritate a membrilor Congresului, republicani și democrați, au fost clari în legătură cu sprijinul lor, cu sprijinul nostru de durată pentru Ucraina", a declarat secretarul de stat adjunct pentru Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Karen Donfried.

21:49 Situația dificilă a rușilor de pe frontul ucrainean îi face pe propagandiștii ruși să ofteze la televiziunea de stat. Prezentatoarea TV Olga Skabeeva întreabă, în emisiunea ei de la postul Rossiya-1, un corespondent militar cât de mult avansează forțele ruse în Ucraina, însă răspunsul a fost greu de suportat.

21:22Ucrainenii spun că fac progrese în Lugansk, în pofida apărării masive a Rusiei

Înaltul oficial ucrainean pentru regiunea estică Lugansk afirmă că trupele continuă să avanseze în ciuda unui număr uriaș de rezerve rusești sosite în zonă, potrivit CNN.

21:10 Locuitorii Kievului își exprimă scepticismul față de orice negociere cu Rusia

Mulți locuitori ai capitalei Ucrainei au declarat că o negociere cu Rusia este posibilă doar după ce Moscova va pune capăt invaziei, potrivit CNN.

Oficiali americani de rang înalt au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să fie deschisă la discuții diplomatice cu Rusia, pe fondul temerilor că sprijinul public pentru efortul de război al țării ar putea scădea în condițiile în care nu se întrevede un final al conflictului și niciuna dintre părți nu este dispusă să înceapă discuții de pace, au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

UE spune că nu este posibilă crearea unui plafon de preț la gaze

20:35 NATO/Turcia:Suedia va înăspri și mai mult legislația antiteroristă

Parlamentul suedez va vota săptămâna viitoare modificarea Constituției pentru a înăspri lupta împotriva terorismului, unul dintre punctele cerute de Turcia pentru a permite Suediei să adere la NATO, potrivit AFP.

20:15Invazia Ucrainei de către Rusia a distras guvernele lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat marți la conferința pentru schimbările climatice COP27 din Egipt, relatează Reuters.

20:00 De la începutul invaziei, 7.938 de civili, dintre care 430 de copii, au fost uciși și 10.897 au fost răniți, potrivit comisarului pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubinets, relatează Kyiv Independent.

De asemenea, Rusia a deportat cu forța cel puțin 10.570 de copii ucraineni, iar 260 de copii sunt considerați dispăruți ca urmare a ostilităților, a declarat Lubinets.

19:40 Cel puțin trei fabrici din capitala nord-coreeană Phenian, dar și altele din alte părți ale țării ar produce „cantități mari” de uniforme de iarnă, lenjerie de corp și încălțăminte pentru soldații ruși care luptă împotriva Ucrainei, a informat Radio Free Asia, citând surse anonime, potrivit Kyiv Independent.

19:10Executivul Uniunii Europene a declarat că nu este posibilă crearea unui plafon de preț la gaze fără să afecteze în același timp contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat două surse diplomatice pentru Reuters.

18:24Guvernul italian pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, a declarat marți un oficial al coaliției de guvernare, relatează Reuters. Potrivit oficialului, ar fi vorba de sisteme de apărare SAMP-T, precum și Aspide și rachete Stinger

18:22Armata franceză a început, marţi, încărcarea pe trenuri internaţionale a 13 tancuri Leclerc care vor ajunge la baza militară Cincu din România pentru a întări flancul estic al NATO, scrie AFP.

Armata rusă face pregătiri pentru o ofensivă ucraineană și în direcția Mariupol. Tactica folosită

18:10Ucraina vrea extinderea acordului de export de cereale la Marea Neagră pentru a include mai multe porturi și mărfuri și speră că săptămâna viitoare va fi luată o decizie de prelungire a acordului cu cel puțin un an, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Yuriy Vaskov, într-un interviu pentru Reuters.

Vaskov a spus că Ucraina a oferit Turciei și ONU o prelungire de cel puțin un an a acordului, precum și o extindere a acestuia pentru a include porturile din regiunea de sud Nikolaev, care asigura 35% din exporturile de alimente ucrainene înainte de invazia Rusiei.

Acordul - care expiră în 19 noiembrie și a fost în pericol luna trecută, când Moscova și-a suspendat participarea pentru câteva zile - a permis ca aproximativ 10,5 milioane de tone de alimente ucrainene, în principal cereale, să fie livrate pe piețele externe, de când a fost convenit, în iulie, prin medierea Turciei și a Națiunilor Unite.

17:58Turcia, țară membră NATO, a început să plătească parțial importurile de gaz natural rusesc în ruble, procesul urmând să se accelereze în următoarele luni, potrivit ministrului turc al Energiei, Fatih Donmez.

17:45De la începutul războiului din Ucraina, preoții ruși și pro-ruși au dat dovadă nu numai de susținere a invaziei, dar și de implicare în acest proces. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, un preot al Bisericii Ucrainene Ruse se folosea de predicile sale, în timpul ocupației ruse din regiunea Harkov, pentru a-i îndemna pe localnici să îi sprijine pe invadatori, relatează Ukrainska Pravda.

16:51 Viceministrul de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, susține că doar Ucraina împiedică perspectiva negocierilor, scrie agenția de presă rusă de stat RIA Novosti, citată de The Guardian.

"Nu există precondiții din partea noastră, cu excepția condiției principale - ca Ucraina să dea dovadă de bunăvoință. Ne-am declarat întotdeauna disponibilitatea pentru astfel de negocieri, care au fost întrerupte fără să fie vina noastră”, a susținut oficialul rus.

Declarația a fost făcută în contextul în care The Washington Post a scris că administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere.

16:30Germania va oferi 7,6 milioane de euro Comisiei Internaționale pentru Persoanele Dispărute pentru a ajuta la găsirea ucrainenilor dispăruți de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, conform The Kyiv Independent. Ambasada Germaniei în Ucraina a anunțat marți că va ajuta și la formarea experților și anchetatorilor criminaliști ucraineni.

16:01 Rusia a început să construiască structuri din beton cunoscute sub numele de "dinți de dragon" în jurul orașului ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, făcând pregătiri pentru o eventuală ofensivă ucraineană în direcția orașului-port de la Marea Azov.

15:58 Kremlinul a pregătit mai multe ghiduri noi pentru propagandiștii ruși, două dintre acestea vizând pregătirea populației pentru pierderea orașului strategic Herson din sudul Ucrainei, potrivit jurnaliștilor de la site-ul Meduza, aceștia citând mai multe surse apropiate de administrația prezidențială de la Moscova.

„Am făcut asta pentru a evita o catastrofă nucleară". Ce spune Jake Sullivan după informațiile privind discuții secrete cu Kremlinul

14:42 ​Un marinar rus ce făcea parte din echipajul „Moskva” a fost convocat la biroul de înrolare militară deși e dat dispărut de mai bine de jumătate de an, de când nava-amiral a Flotei Mării Negre a Rusiei s-a scufundat.

14:10Casa Albă menține deschise liniile de comunicare cu Moscova pentru a evita posibilitatea unei catastrofe nucleare, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, după ce Wall Street Journal a scris că acesta ar fi avut discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi, în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să devină un conflict nuclearl.

„Am făcut acest lucru atunci când a fost necesar să clarificăm potențialele neînțelegeri și să încercăm să reducem riscul și să reducem posibilitatea unei catastrofe, cum ar fi utilizarea potențială a armelor nucleare”, a spus Jake Sullivan, luni, într-o discuție la Clubul Economic din New York, scrie The Guardian.

13:01Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa cel mai probabil online la summitul G20 care va avea loc la Bali în perioada 15-16 noiembrie, a transmis marți postul public ucrainean radio-TV Suspilne, citându-l pe purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale Serghei Nikiforov, conform Reuters. Președintele Ucrainei a anunțat zilele trecute că nu va participa la summitul G20 dacă va fi prezent și Vladimir Putin.

Putin va lua o decizie până la sfârșitul săptămânii cu privire la participarea sa la summit, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de știri de stat rusă RIA Novosti. La rândul său, președintele Indoneziei, Joko Widodo, crede că Putin nu va veni la summit, el insistând luni că Rusia este în continuare invitată, iar Jakarta speră să faciliteze un dialog între state.

12:47 Guvernatorul regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, Mitro Zhivitski, i-a avertizat pe locuitori, printr-ul mesaj pe Telegram, că astăzi vor fi întreruperi neprogramate de energie electrică, potrivit The Guardian.

"Pe lângă întreruperile de curent programate pe ore, în regiune vor fi întreruperi de urgență. Din păcate, din cauza vremii reci, consumul de energie electrică este în creștere. Acest lucru duce la o suprasolicitare a rețelei și pot avea loc pene de curent nu mai puțin dificile decât cele produse din cauza atacurilor inamicului. Prin urmare, sunt necesare restricții suplimentare. Vă rugăm să nu uitați de necesitatea de a consuma cu moderație energie electrică", a transmis guvernatorul din Sumî.

VIDEO Încă o armă americană legendară a ajuns pe frontul din Ucraina.

12:35Unul dintre deputații ruși care au ajuns pe frontul din Ucraina a ratat la limită o întâlnire cu străbunii săi după ce vehiculul în care se afla a trecut pe lângă o mină antitanc.

11:42VIDEO Încă o armă americană legendară a ajuns pe frontul din Ucraina.

10:42VIDEO Un recrut rus prezintă „cadourile” primite de la autorități pentru front: Covrigi expirați, haine de vară, o saltea de yoga. „Un rahat!”, afirmă el, adăugând ironic că soldații ruși vor face yoga în tranșee.

10:17Premierul suedez Ulf Kristersson va cere aprobarea Turciei pentru aderarea țării sale la NATO, în timpul discuțiilor care vor avea loc astăzi la Ankara cu președintele Recep Tayyip Erdogan, conform Reuters.

Împreună cu Finlanda, Suedia a solicitat în luna mai să se alăture NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, însă Turcia s-a opus. Cele trei părți au semnat un memorandum în iunie care a ridicat dreptul de veto al Turciei și a obligat Suedia și Finlanda să abordeze "preocupările" Turciei.

10:10Autoritățile instalate de Rusia în orașul ocupat Herson susțin că au arestat nouă persoane despre care pretind că fac parte din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și ar fi plănuit operațiuni de sabotaj, scrie agenția de presă rusă de stat RIA Novosti, citată de The Guardian.

Serviciul rus de securitate (FSB) susține că "sarcinile grupului de sabotaj al SBU includ comiterea de acte teroriste împotriva membrilor de rang înalt ai administrației militare-civile a regiunii Herson".

Conform sursei citate, de la cei nouă ucraineni ar fi fost ridicate peste cinci kilograme de exploziv, detonatoare pirotehnice, dispozitive de acționare, trei grenade care ar fi fost pregătite pentru a fi folosite de armata ucraineană, arme de calibru mic și muniție, precum și echipamente speciale de recunoaștere.

FSB susține că a descoperit și "neutralizat" o mașină-capcană.

09:38 VIDEO Cum a fost decimată o unitate de pușcași marini ruși / Ce spune ministerul Apărării de la Moscova

Numărul 1 al Armatei Rusiei vrea ca în școli să fie făcută pregătire militară

09:35 Șeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gherasimov, vrea ca în școli să fie introdusă pregătirea militară, în ultimii doi ani de studiu, scrie The Guardian, citând presa locală. Amintim că numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată că mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin în 21 septembrie se desfășoară haotic, fiind trimiși pe front recruți fără nicio pregătire.

09:15Rușii chemați în cadrul mobilizării parțiale vor primi indemnizație bănească în perioada 10-20 a fiecărei luni pentru luna anterioară de serviciu, scrie cotidianul rus Pravda.

08:06Marți dimineață au reînceput bombardamentele invadatorilor ruși, acestea vizând unul din satele situate în districtul Zaporijia, potrivit agenției Ukrinform, care îl citează pe Oleksandr Starukh, șeful administrației militare Zaporijia. Alte zeci de clădiri au fost avariate în Nikopol ca urmare a bombardamentelor nocturne ale rușilor.

07:42Republica Belarus continuă să sprijine agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În prezent se consolidează formarea unei grupări de trupe ruso-belaruse pe teritoriul Belarusului, arată Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

06:39Soldaţii ruşi din Doneţk se plâng că au fost trimişi într-o "bătălie de neînţeles”

01:20Coreea de Nord califică drept nefondate acuzațiile SUA privind livrările de arme către Rusia

Ministerul Apărării din Coreea de Nord a calificat marți drept "nefondate" acuzațiile SUA potrivit cărora Phenianul furnizează muniție de artilerie Rusiei pentru războiul din Ucraina, a relatat agenția de stat nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

00:55 Legiunea Internațională dezvăluie cine este cetățeanul american ucis în război

Legiunea Internațională din Ucraina a spus cine este cetățeanul american ucis în timpul luptelor din estul Ucrainei.

Într-o declarație trimisă la CNN, Legiunea Internațională din Ucraina a spus "Fratele nostru de arme, Timothy Griffin, a luat parte la contraofensiva de pe frontul de est cu unitatea sa și a fost ucis în acțiune. În timp ce desfășura operațiuni, unitatea a fost atacată"

00:17 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că regiunea Donețk din est a rămas „epicentrul” luptei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sute de ruși fiind uciși în fiecare zi, relatează Reuters.

De ce ucrainenii avansează mai greu spre orașul Herson

00:00 Războiul din Ucraina adâncește legăturile Rusiei cu Coreea de Nord, dar și cu Iranul

Achiziționarea de arme rusești din Iran și Coreea de Nord anunță o convergență tot mai mare a intereselor militare și diplomatice între Moscova și două țări considerate paria internaționale, potrivit unei analize CNN.

Pe fondul unor acuzații reînnoite din partea Washingtonului că Rusia încearcă să achiziționeze cantități mari de muniție de artilerie de la Phenian, pe lângă rachetele și dronele kamikaze și de altă natură pe care le-a cumpărat deja din Iran, campania Moscovei în materie de achiziții de arme a semnalat problemele logistice tot mai mari în războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

23:43Trezoreria și Departamentul de Stat îndeamnă, discret, giganții bancari, inclusiv JPMorgan și Citigroup, să continue afacerile cu anumite firme strategice rusești, potrivit unor persoane familiare cu situația, relatează Bloomberg.

23:20 Compania ucraineană de electricitate spune că regiunile Kiev și Harkov sunt cele mai vulnerabile la întreruperi de energie electrică

Rezumatul ultimelor 24 de ore de război:

  • Ucrainenii se pregătesc pentru tot mai multe întreruperi ale curentului electric după ce principalul operator energetic a avertizat că atacurile rusești au distrus 40% din infrastructura energetică.
  • Ucraina a primit mai multe sisteme de apărare aeriană de la aliații occidentali, a anunțat luni ministrul apărării Oleksiy Reznikov. „Aceste arme vor întări semnificativ armata ucraineană”, a spus Reznikov. „Mulțumim partenerilor noștri – Norvegia, Spania și SUA”, a adăugat el.
  • Un consilier important al președintelui Ucrainei a spus că Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și că este pregătită pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin. „Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris Mihail Podoliak pe Twitter, spunând că Rusia ar trebui mai întâi să-și retragă trupele din Ucraina. „Putin este pregătit? Evident nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom vorbi cu următorul lider.”
  • Coreea de Nord a declarat că nu a făcut niciodată comerț cu arme cu Rusia și că nici nu are de gând să facă, a informat presa coreeană de stat, după ce SUA au susținut că nord-coreenii par să fi furnizat Rusiei obuze de artilerie. Un oficial nord-coreean al Ministerului Apărării a numit acuzațiile drept „zvonuri”