Cel puțin trei fabrici din capitala nord-coreeană Phenian, dar și altele din alte părți ale țării ar produce „cantități mari” de uniforme de iarnă, lenjerie de corp și încălțăminte pentru soldații ruși care luptă împotriva Ucrainei, a informat Radio Free Asia, citând surse anonime, potrivit Kyiv Independent.

soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizareFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Fabricile folosesc materii prime rusești și intenționează să exporte uniformele prin trenul de marfă râul Tumen-Hasan, situată in partea de est a Federației Ruse, nu departe de râul Tumen, care marchează granița statului rus cu Coreea de Nord. Traseul a fost reluat pe 2 noiembrie, după o pauză de aproape trei ani din cauza pandemiei de Covid-19.

„Cu aceste noi comenzi de uniforme militare pentru soldații ruși din Ucraina, unele dintre fabricile de confecții din Phenian câștigă din nou valută”, după o pauză forțată din cauza pandemiei, a declarat una dintre surse pentru Radio Free Asia.

Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru interzicerea tuturor exporturilor de textile din Coreea de Nord în 2017.

Pe 4 noiembrie, ambasada Rusiei la Phenian a declarat că Rusia este „interesată să cumpere haine și pantofi” din Coreea de Nord.