Invazia Ucrainei de către Rusia a distras guvernele lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat marți la conferința pentru schimbările climatice COP27 din Egipt, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace”, a spus el, subliniind impactul invaziei Ucrainei de către Rusia asupra aprovizionării globale cu energie, asupra prețurilor alimentelor și pădurilor Ucrainei.

„Acest război rusesc a provocat o criză energetică care a forțat zeci de țări să reia producția de energie pe bază de cărbune pentru a scădea prețurile la energie pentru oamenii lor... pentru a scădea prețurile care cresc șocant din cauza acțiunilor deliberate ale Rusiei”.

„A adus o criză alimentară acută în lume, care i-a lovit cel mai rău pe cei care sufereau de manifestările existente ale schimbărilor climatice... războiul rusesc a distrus 5 milioane de acri de păduri în Ucraina în mai puțin de șase luni”, a spus Zelenski.