O aeronavă militară rusă a livrat pe ascuns 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de arme americane și britanice capturate - o rachetă NLAW, una Javelin și una Stinger - la un aeroport din Teheran pe 20 august, a informat Sky News, citând o sursă din cadrul serviciilor de securitate. În schimb, Iranul a oferit Rusiei peste 160 de drone, inclusiv 100 Shahed-136, potrivit sursei citate.

Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din UcrainaFoto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Armele făceau parte dintr-un transport de echipamente militare din Marea Britanie și SUA destinate armatei ucrainene care „au căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei care a vrut să rămână anonimă având în vedere sensibilitatea informației.

Sursa a spus că acestea ar putea oferi Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran capacitatea de a studia tehnologia occidentală și, eventual, de a o copia.

În schimbul acestora și a banilor, Iranul a furnizat Rusiei peste 160 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), inclusiv 100 de drone Shahed-136, a susținut sursa.

Sursa a susținut că Teheranul și Moscova au convenit în ultimele zile un alt acord de livrare a dronelor în valoare de 200 de milioane de euro.

Pe 5 noiembrie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a recunoscut pentru prima dată că țara sa a furnizat Rusiei drone, dar a susținut că s-a întâmplat înainte de război.

Două zile mai târziu, Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins afirmațiile oficialului iranian, spunând că Iranul a furnizat Rusiei zeci de drone în această vară.

De altfel, recunoașterea de către Iran că a trimis drone Rusiei a iscat tensiuni în țară. Un proeminent cleric conservator și redactor de ziar, Masih Mohajeri, spune că Iranul trebuia să condamne Kremlinul pentru că a început acest război și că ar fi trebuit să îi spună că nu are dreptul să folosească UAV-urile în conflict.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.

„Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”, a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.

Începând cu luna septembrie, Rusia a lansat un val masiv de atacuri folosind drone kamikaze fabricate în Iran, care au ucis civili și au distrus instalații energetice în toată Ucraina.