Parlamentul suedez va vota săptămâna viitoare modificarea Constituției pentru a înăspri lupta împotriva terorismului, unul dintre punctele cerute de Turcia pentru a permite Suediei să adere la NATO, potrivit AFP.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

După o primă înăsprire a legislației antiteroriste în vigoare din iulie, această modificare constituțională ar trebui să permită în special „restrângerea libertății de asociere a grupurilor implicate în terorism”, a precizat parlamentul într-un comunicat.

Votul este programat pentru 16 noiembrie și va intra în vigoare la 1 ianuarie, potrivit Comisiei pentru afaceri constituționale, care dă un aviz favorabil în general.

Potrivit experților, această înăsprire ar trebui să faciliteze urmărirea penală a membrilor PKK kurd, inamicul declarat al Ankarei.

În obiecțiile sale față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, Turcia acuză Stockholm că este un refugiu pentru „teroriști” și militanți ostili Ankarei.

Deși modificarea constituțională a fost inițiată de precedenta majoritate de stânga din Suedia, anunțul datei votului coincide cu întâlnirea de marți de la Ankara dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul suedez Ulf Kristersson.

Acesta din urmă a descris noul plan de înăsprire a legii antiteroriste drept un „mare pas înainte”.

„Suedia va face mari progrese la sfârșitul acestui an și la începutul anului viitor, care vor da autorităților mai multă forță pentru a lupta împotriva terorismului”, a spus el.

Doar Partidul Stângii și-a exprimat opoziția față de înăsprirea legislației, spunând că aceasta contravine libertății de asociere.