Ministerul Apărării din Coreea de Nord a calificat marți drept "nefondate" acuzațiile SUA potrivit cărora Phenianul furnizează muniție de artilerie Rusiei pentru războiul din Ucraina, a relatat agenția de stat nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Racheta balistică tactică lansată de Coreea de NordFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Tensiunile din peninsula coreeană sunt în creștere după ce săptămâna trecută Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament (cel puțin 23 de rachete lansate într-o singură zi, precum și o rachetă balistică intercontinentală), în timp ce SUA și Coreea de Sud tocmai au încheiat cele mai mari exerciții aeriene comune din zonă.

Dezmințirea Phenianului vine ca răspuns la acuzațiile făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

El a afirmat că Coreea de Nord trimite un "număr semnificativ" de obuze către Rusia "într-un mod ascuns", "încercând să facă să pară că sunt trimise în Orientul Mijlociu sau în Africa".

Purtătorul de cuvânt a precizat că Washingtonul investighează în prezent dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost primit de ruși.

Recent, Statele Unite persistă în răspândirea unui zvon nefondat despre "afaceri cu arme" între RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, Coreea de Nord) și Rusia", se arată într-o declarație a directorului adjunct al afacerilor externe militare din cadrul Ministerului nord-coreean al Apărării Naționale, citat de agenția KCNA.

Încă o dată, dorim să precizăm că nu au existat niciodată "tranzacții de armament" cu Rusia și că nu ne așteptăm la așa ceva în viitor", a adăugat comunicatul, considerând acest "zvon" drept o "încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe scena internațională".

John Kirby a adăugat săptămâna trecută că nu crede "că echipamentul pe care îl primește sau îl va primi (președintele rus Vladimir Putin) va schimba situația de pe câmpul de luptă.

De asemenea, el a considerat că presupusul ajutor nord-coreean a fost un indiciu al opțiunilor Phenianului, dar și al "lipsurilor și nevoilor" Rusiei.