​Volodimir Zelenski a insistat că forțele sale nu vor ceda „nici măcar un centimetru" în luptele pentru controlul regiunii Donețk din estul țării. În ce privește celălalt front important, oficiali ruși de ocupație au dezvăluit că forțele ucrainene au intrat cu tancuri într-un oraș din sud.

Volodimir Zelenski alaturi de soldati ucraineniFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 259 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:30 Acest articol nu va mai fi actualizat, noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici.

00:30 Biden spune că retragerea Rusiei din Herson este o dovadă că rușii au "niște probleme reale"

Președintele american Joe Biden a declarat că momentul anunțului Rusiei de a-și retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson este "interesant" și că i s-a spus că președintele rus Vladimir Putin nu va participa probabil la următorul summit G20 din Indonezia.

"Mi se pare interesant că au așteptat până după alegeri pentru a lua această hotărâre, ceea ce știam de ceva timp că vor face, și este o dovadă a faptului că au probleme reale ", a declarat miercuri Biden., potrivit AFP.

23:58Zelenski spune că forțele ucrainene vor acționa cu atenție pentru a consolida pozițiile din sudul țării

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa "se va mișca foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile", în contextul în care Rusia a anunțat că își retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson, potrivit CNN.

22:58Guvernator: Trupele ruse folosesc muniție incendiară pentru a ataca regiunea Șumî.

Forțele ruse au lovit de 20 de ori, la 9 noiembrie, unul dintre satele din comunitatea Esman de lângă granița ruso-ucraineană, potrivit guvernatorului regiunii Șumî, Dmitro Jivițki. În urma atacului, un lan de porumb a luat foc, dar nu au fost raportate victime, a adăugat acesta. Protocolul ONU privind armele incendiare interzice utilizarea acestora împotriva civililor.

22:35 Apărând decizia Rusiei de a se retrage, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al generalului Surovikin, a declarat: „Desigur, acesta nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu agonizăm, să nu cedăm la paranoia, ci să tragem nişte concluzii şi să lucrăm asupra îndreptării greşelilor noastre”.

22:10 UE va încerca să adopte săptămâna viitoare noi sancțiuni împotriva Iranului, potrivit Berlinului

Ramzan Kadîrov laudă retragerea parțială a forțelor rusești din Herson

21:47Ramzan Kadîrov laudă retragerea parțială a forțelor rusești din Herson

Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin din regiunea rusă Cecenia, a declarat că susține decizia Ministerului rus al Apărării și a comandantului din Ucraina de a retrage trupele dintr-o parte a regiunii Herson, potrivit CNN.

20:30 Oficial ucrainean: Informațiile rusești trebuie "percepute în mod critic" după anunțul de retragere parțială

Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Forțelor Armate Ucrainene, a declarat miercuri că "am spus de mai multe ori și vom repeta din nou: toate informațiile trebuie percepute critic", mai ales atunci când vin de la "autoritățile militare și politice ale țării agresoare".

"Operațiunea noastră de apărare este în curs de desfășurare, proces pe care nu îl comentăm, păstrând "modul de tăcere mediatică" pentru a putea realiza obiectivele strategice. Între timp, inamicul comentează fiecare pas al acestuia. Pentru ce se face acest lucru?" a declarat Humeniuk.

18:57Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice” când a invadat Ucraina, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în Marea Britanie, scrie The Guardian.

18:40Prima reacție a Ucrainei după ce ministrul rus al Apărării a ordonat retragerea trupelor din Herson a venit de la consilierul prezidențial Mihailo Podoliak , care a declarat pentru Reuters că „este prea devreme” pentru a vorbi despre retragerea trupelor ruse din orașul Herson.

17:56The Guardian a postat pe Twitter un videoclip cu Serghei Shoigu, dând ordinul de retragere a trupelor ruse din Herson. "Viața și sănătatea trupelor noastre au întotdeauna prioritate", susține el.

După ce au aruncat în aer poduri, rușii se retrag din Herson

17:45Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat miercuri retragerea trupelor peste Nipru, anunță TASS. Anunțul marchează una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război, comentează Reuters.

17:10Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, spune că Moscova a avut contacte "din când în când" cu oficiali americani, susținând că discuțiile au fost între "anumite agenții guvernamentale", iar Ministerul de Externe al Rusiei nu ar fi fost implicat, scrie Reuters.

Declarațiile au fost făcute după ce Wall Street Journal a scris că consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, ar fi avut discuţii confidențiale cu înalţi oficiali ruşi, în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să devină un conflict nuclear. Discuțiile au fost confirmate de către Jake Sullivan.

16:38Comisia Europeană le-a propus miercuri statelor membre să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de acestea, relatează AFP.

"Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună", a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani, iar Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033.

16:13TASS și alte agenții de presă rusești au anunțat miercuri că Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorităților de ocupație rusești din Herson, a murit.

15:59 Forțele rusești au distrus podurile din părțile ocupate ale regiunii ucrainene Herson, la vest de râul Dnipro, au anunțat miercuri un oficial local ucrainean și analiști militari ruși pe Telegram.

Serhii Khlan, membru al Consiliului regional ucrainean din Herson, a declarat că forțele rusești par să organizeze o retragere tactică din unele sate de pe linia frontului pentru a „încetini atacul forțelor armate ale Ucrainei".

„Ocupanții aruncă acum în aer absolut toate podurile" din regiunea ocupată Herson, la vest de râul Dnipro, a adăugat el.

Imaginile și rapoartele propagandiștilor ruși și ale analiștilor militari de pe Telegram par să coroboreze aceste afirmații. (CNN)

Principala marionetă a Rusiei din Herson a murit „într-un accident de mașină”

15:49 Moscova a negat miercuri relatările potrivit cărora Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei, afirmând că afirmațiile sunt „false de la început până la sfârșit".

Un înalt oficial din domeniul securității din SUA, John Kirby, a declarat săptămâna trecută că Washingtonul deține informații potrivit cărora Coreea de Nord furniza pe ascuns Rusiei un număr „semnificativ" de proiectile de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina.

15:37 Marea Britanie își intensifică sprijinul pentru soldații ucraineni pentru perioada de iarnă, a declarat miercuri secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, pentru Reuters.

Wallace s-a alăturat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a asista la instruirea trupelor ucrainene în orașul Lydd din sud-estul Angliei, în timp ce Marea Britanie a anunțat livrarea către Ucraina a încă 12.000 de kituri de dormit pentru condiții de frig extrem.

„Se apropie iarna și aceasta este o provocare importantă pentru ambele părți. Așa că suntem hotărâți ... să le oferim soldaților ucraineni cele mai bune condiții de bază, deoarece știm deja că militarii ruși nu fac acest lucru", a spus el.

15:25Unul dintre cei mai importanți dintre liderii instalați de ruși în zonele ocupate din Ucraina a murit într-un „accident de mașină”, potrivit agențiilor de presă ale Moscovei.

Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorităților de ocupație din Herson, a murit miercuri într-un accident de mașină, au anunțat agențiile de presă de stat ruse, citând oficiali locali instalați de ruși.

Stremousov era cea mai cunoscută marionetă a Moscovei din Herson și s-a remarcat în ultima vreme atât prin afirmații contradictorii privind evacuările din oraș, cât și prin declarații de-a dreptul delirante, inclusiv una în care spunea că Bucureștiul este pământ rusesc: „Oriunde conduc un tanc este tot pământul meu iubit!”

14:59 În școlile rusești va fi introdus un curs de pregătire militară de bază începând cu anul universitar următor, a declarat miercuri ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov. O solicitare în acest sens a fost formulată anterior de generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.

Patrușev s-a întâlnit cu Raisi la Teheran

14:54 Mii de locuitori din Kiev au semnat o petiție prin care îndeamnă autoritățile orașului să nu ridice un brad uriaș în perioada sărbătorilor din acest an și să doneze în schimb bani pentru armată și pentru persoanele strămutate din cauza războiului cu Rusia.

Bradul din Kiev, care în ultimii ani a fost instalat în fața Catedralei Sfânta Sofia din inima capitalei, este în mod tradițional principalul brad din Ucraina de Crăciun și Anul Nou.

Însă organizatoarea petiției, Natalia Popovych, a declarat că este „nepotrivit" să se cheltuiască bani pe un brad în condițiile în care Ucraina se află în război, milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele și mii de oameni au fost uciși. (Reuters)

14:26Numărul tancurilor pentru care există confirmări vizuale că au fost capturate de ucraineni de la ruși a ajuns la 500, notează Oryx.

În total, trupele Moscovei au pierdut până acum 1450 de tancuri (835 distruse, 62 deteriorate, 53 abandonate și 500 capturate)

14:03Papa Francisc condamnă folosirea mercenarilor în războiul din Ucraina: „Atât de multă cruzime”

13:48 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, s-a întâlnit miercuri, la Teheran, cu președintele iranian Ebrahim Raisi, relatează agenția de presă Interfax.

Aceasta urmează unei întâlniri avute mai devreme, miercuri, cu șeful securității iraniene, în cadrul căreia cele două părți au discutat despre Ucraina și despre acuzațiile de "interferență occidentală" în afacerile lor interne.

Soloviov îi critică pe recruții care se plâng de condițiile din armata lui Putin

13:32VIDEO Prezentatorul TV rus Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, a început să îi critice pe recruții ruși care se plâng de comandanții lor și condițiile din armată, după ce un val de astfel de înregistrări a apărut pe rețelele de socializare.

13:24Controversatul și influentul preot militar rus care a murit pe front după o lovitură cu HIMARSa fost decorat de Vladimir Putin cu cea mai înaltă distincție posibilă.

„Președintele a semnat decretul privind conferirea titlului de Erou al Federației Ruse arhiepiscopului Mihail Vasiliev”, a informat Kremlinul.

Vasiliev, paroh al Bisericii de la sediul Forțelor de Rachete Strategice ale Moscovei a murit duminică dimineață în Ucraina.

13:01 Consilierul prezidențial Myhailo Podolyak spune că resursele Rusiei se epuizează:

„Kremlinul este epuizat. Resursele Federației Ruse sunt aproape de limită. De aici și cererile isterice de pauză (`negocieri`). De aici și vizita lui Patrușev la Teheran: caută o modalitate de a continua războiul, de a obține rachete/drone, de a-și rezolva lipsa rachetelor. Acum este momentul perfect pentru a dubla ajutorul pentru Ucraina”.

12:23Doi muncitori ai serviciilor rutiere - în vârstă de 21 și 51 de ani - au fost uciși, iar alți doi au fost răniți după ce au lovit o mină în timpul unor lucrări în districtul Chuguyiv din Harkov, spune guvernatorul regiunii, Oleh Synyehubov.

„Pericolul minelor din regiunea Harkov va rămâne una dintre cele mai mari probleme pentru o lungă perioadă de timp. Ocupanții ruși au minat absolut totul”, a avertizat pe Telegram guvernatorul din Harkov, conform The Guardian.

Unitatea pirotehnică a serviciului de stat de urgență a dezamorsat marți 635 de dispozitive explozive, a adăugat el.

Teribilele relatări ale voluntarilor din Bașchiria

12:18 Voluntarii din Republica Bașcortostan a Rusiei, cunoscută și sub denumirea de Bașchiria, au petrecut săptămâni în corturi sub bombardamentele constante ale ucrainenilor, fără echipamente adecvate, muniție, dar cu ofițeri care le-au ordonat să își lege grenade de ei și să se arunce sub tancurile inamice.

11:27Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a avertizat locuitorii că astăzi vor avea loc întreruperi programate de energie electrică de aproximativ trei ore în regiune.

De asemenea, el a reamintit întreprinderilor că, în afara orelor de lucru, nu ar trebui să folosească energia electrică pentru a alimenta luminile exterioare sau reclame.

„Mulțumesc tuturor celor care acceptă situația cu înțelegere. Trebuie să trecem împreună prin această etapă dificilă", a adăugat el.

11:10Ţările din Asia de Sud-Est sunt constrânse la o echilibristică dificilă în relaţia cu Rusia, un partener economic pe care vor să-l păstreze, în faţa presiunilor Occidentului de a izola Moscova, înaintea unei serii de summituri internaţionale, comentează AFP.

10:35 NATO a anunțat că următorul său summit va avea loc la Vilnius, în Lituania, în perioada 11-12 iulie 2023.

"Ne confruntăm cu cel mai complex și mai imprevizibil mediu de securitate de la războiul rece. Întâlnirea de la Vilnius va fi o oportunitate pentru șefii de stat și de guvern aliați de a conveni pași suplimentari pentru a ne consolida apărarea și pentru a revizui creșterile semnificative ale cheltuielilor pentru apărare, precum și pentru a continua sprijinul nostru pentru Ucrain", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform The Guardian.

Încă o zi cu pierderi mari pentru ruși

10:33VIDEO Rușii au filmat o coloană blindată anihilată de ucraineni: „Toți morți. Nici măcar n-au reușit să scape”

10:07Ucrainenii spun că armata rusă a avut încă o zi cu pierderi mari: 780 de soldați, 15 tancuri, 12 blindate de luptă, 11 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 7 drone și 11 cisterne și alte vehicule:

10:00Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire și refac rezervele de alimente în așteptarea unei posibile noi creșteri a numărului refugiaților ucraineni, pe măsură ce iarna se apropie, iar Rusia atacă rețeaua enmergetică din Ucraina, scrie Reuters.

Se estimează că aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, în unele situații trăind în condiții grele, iar Reuters scrie că planul de urgență al guvernului slovac prevede posibilatatea ca sute de mii dintre ei să meargă în Slovacia în lunile următoare.

Patru milioane de ucraineni nu au curent electric

09:25 Postările pe Telegram ale unor guvernatori ucraineni sugerează a fost o noapte relativ calmă în mai multe regiuni.

Vitaliy Kim, guvernatorul din Nikolaev, raportează că în regiunea sa o casă a fost distrusă și o mașină a fost avariată în timpul nopții de bombardamente, fără a fi raportate victime.

Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul din Sumî, raportează opt explozii în urma bombardamentelor, dar deocamdată nu există detalii despre victime.

Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a postat pe Telegram pentru a spune că nu au fost lansate rachete asupra regiunii în cursul nopții, dar au continuat bombardamentele în așezările de la graniță.

09:04 Importantul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, se află miercuri la Teheran pentru consultări cu oficiali iranieni, a anunțat agenția de presă TASS.

08:39 Vești proaste pentru ruși: Când va redeveni deplin operațional Podul Crimeei

08:18 Rusia: Vedeta americană Brittney Griner a fost trimisă într-o colonie penitenciară

08:07 Președintele ucrainean a precizat că aproximativ 4 milioane de persoane au rămas fără curent electric în 14 regiuni plus capitala Kiev, dar în regim de „stabilizare” a sistemului și nu de urgență.

Atacurile rusești cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei de câteva săptămâni, în timp ce se apropie iarna, când temperaturile pot coborî până la -20C. (The Guardian)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • „Activitatea ocupanților rămâne la un nivel extrem de ridicat - zeci de atacuri în fiecare zi... Nu vom ceda niciun centimetru din pământul nostru", a declarat Zelenski în discursul său de marți noapte.
  • Zonele principale de conflict din regiunea industrială Donețk se află în jurul orașelor Bahmut, Soledar și Avdiivka, teatrul celor mai grele lupte din țară de după începutul invaziei.
  • Marți seară, armata ucraineană a acuzat trupele rusești că au continuat să jefuiască și să distrugă infrastructura în orașul Herson, în sudul țării, unde se prefigurează de săptămâni întregi o confruntare în singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o.
  • Artileria rusă a lovit peste 30 de așezări din regiunile Herson și Nikolaev, iar în regiunea Zaporojie, autoritățile instalate de Moscova îi forțează pe locuitori să accepte pașapoarte rusești după ce le-au confiscat documentele ucrainene, se arată în declarația armatei Kievului.
  • Un primar instalat de ruși în orașul Snihurivka, situat la est de orașul-port Nikolaev din sudul țării, a declarat că locuitorii au văzut tancuri ucrainene și că au loc lupte crâncene.
  • Înaltul oficial ucrainean pentru regiunea estică Lugansk afirmă că trupele continuă să avanseze în ciuda unui număr uriaș de rezerve rusești sosite în zonă.
  • Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și Apside, a declarat ministrul apărării.
  • Italia pregătește o nouă livrare de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, a declarat marți un oficial al coaliției de guvernare.
  • Un avion rusesc a livrat pe ascuns 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de arme americane și britanice capturate la un aeroport din Teheran pe 20 august, potrivit Sky News.
  • Putin a afirmat că 50.000 de soldați ruși, chemați în cadrul campaniei sale de mobilizare, luptă acum în Ucraina, a relatat agenția de știri Interfax.
  • Ucraina și-a reiterat poziția dură privind negocierile cu Rusia, afirmând că acestea ar putea fi reluate doar după ce Kremlinul va renunța la toate teritoriile ucrainene și că va continua să lupte chiar dacă va fi „înjunghiată pe la spate" de către aliații săi.
  • Principala condiție pentru reluarea negocierilor cu Rusia ar fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov.
  • Un consilier prezidențial de rang înalt, Myhailo Podolyak, a spus că Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze cu Rusia și că este pregătită să discute cu viitorul său lider, dar nu cu Vladimir Putin.
  • Declarațiile sale au venit după un articol din Washington Post, potrivit căruia administrația Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru negocieri.
  • Grupurile pro-Kremlin din Rusia speră că republicanii să câștige controlul asupra Congresului, un rezultat care, cred ei, i-ar îngreuna lui Joe Biden trimiterea de ajutoare militare pentru Ucraina.
  • Cel puțin trei fabrici din Phenian, dar și din alte părți ale Coreei de Nord ar produce „cantități mari” de uniforme de iarnă, lenjerie de corp și încălțăminte pentru soldații ruși din Ucraina.
  • Rusia a început să construiască structuri din beton cunoscute sub numele de „dinți de dragon" în jurul orașului ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, făcând pregătiri pentru o eventuală ofensivă ucraineană în direcția orașului-port.
  • Casa Albă menține deschise liniile de comunicare cu Moscova pentru a evita posibilitatea unei catastrofe nucleare, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

--------------