Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorităților de ocupație rusești din Herson, a murit, anunță agenția TASS. Stremousov, cel mai cunoscut oficial instalat de ruși în Herson, spunea într-un mesaj video delirant că Bucureștiul și, de altfel, întreaga lume este „pământ rusesc”.

Kirill Stremousov a filmat un nou mesaj video delirantFoto: Captura video

„Este adevărat”, a precizat scurt serviciul de presă al administrației „civilo-militare” rusești din Herson, după ce a fost solicitat să comenteze informația apărută inițial pe rețelele de Telegram rusești.

Oficialii din Herson nu au precizat circumstanțele morții lui Stremousov însă potrivit informațiilor apărute pe rețelele de socializare din Rusia acesta ar fi murit într-un accident de mașină.

Stremousov este cel care luna trecută a afirmat într-un mesaj video delirant că Bucureștiul și majoritatea lumii sunt pământuri rusești.

Cine a fost Kirill Stremousov

Deși era doar șeful adjunct al administrației instalate de forțele de invazie ale Rusiei în Herson, Stremousov este mult mai cunoscut inclusiv publicului rus decât superiorul său direct, Vladimir Saldo, datorită numeroaselor mesaje video publicate pe canalul său de Telegram, declarațiilor acordate presei de stat din Rusia și intervențiilor avute la televiziunile rusești.

În plus, Saldo a fost transferat la un spital din Moscova sub suspiciunea de otrăvire la începutul lunii august, Stremousov rămânând șeful de facto al ocupanților ruși din Herson tocmai în perioada în care forțele armate ucrainene au început să lanseze în regiune numeroasele lor atacuri cu sistemele HIMARS primite din Statele Unite.

Stremousov este cel care pe 27 iulie anunța presa din Rusia că podul strategic Antonovskiy de peste Nipru a fost închis din cauza atacurilor ucrainene, deplângând apoi pe 22 august că el a fost lovit din nou de ucraineni, tocmai în timp ce era reparat.

O înregistrare video distribuită de Stremousov pe canalul său de Telegram s-a viralizat inclusiv pe rețelele de socializare rusești, acesta fiind pe larg ridiculizat că a filmat pe 30 august, la o zi după ce presa ucraineană anunța declanșarea contraofensivei mult așteptate din sudul țării, un clip în care vorbea de atacul „zadarnic” al ucrainenilor în timp ce o biserică din fundal arăta că el se află de fapt în Rusia.

Mesajele delirante ale oficialului rus

Ulterior, la începutul lui octombrie, când armata ucraineană a reușit să spargă frontul rusesc din Herson în mai multe puncte și să avanseze zeci de kilometri într-o singură zi după mai bine de o lună de lupte grele de pe poziții statice, Stremousov s-a filmat cu podul Antonovskiy în spatele său pentru a arăta că nu a fugit din regiune.

La jumătatea lui septembrie, în perioada în care apărătorii ruși încercau să își apere fortificațiile construite în regiune, Stremousov a încercat să le dea un imbold, avertizând că ucrainenii „sunt pregătiți să ne mănânce copiii” dacă vor reuși să reocupe teritoriul.

Stremousov este de asemenea cel care, într-o intervenție în direct avută la canalul Rossiya-1, afirma la începutul lunii octombrie că forțele rusești de fapt înaintează când se retrag.

Cel mai recent, el a explicat în urmă cu câteva zile pe canalul său de Telegram că evacuarea civililor din Herson cerută de Vladimir Saldo, șeful său care între timp s-a întors la birou după ce a fost externat din spital, reprezintă de fapt un „concediu de odihnă” în Rusia.

„Pentru a evita victimele în rândul populației civile din regiunea Herson în timpul 'curățării' teritoriului [de forțele armate ucrainene], administrația regiunii Herson recomandă insistent să se profite de oportunitatea unei călătorii umanitare pentru odihnă și recuperare în Federația Rusă”, a afirmat el vinerea trecută.

Comentariul său a venit la doar o zi după ce Saldo a cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din regiunea Herson unde conduce administrația de ocupație din cauza loviturilor ucrainene.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, i-a îndemnat el pe locuitorii din Herson într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Urmărește ultimele evoluții din a 259-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.